Gerty was there too! #TEDxMaastricht


Hi Marcel,

Via een mail had ik de collega’s waarvan ik wist dat zij aanwezig waren op TEDxMaastricht benaderd voor het schrijven van een gastblog. Chris en Sylvia hebben dat al gedaan, hier komt ook de bijdrage van Gerty.

OUR 2bejammed GUEST: Gerty Louppen

Nu TEDx Maastricht alweer een maand achter ons ligt, betrap ik mezelf er op dat een specifieke presentatie nog steeds door mijn hoofd speelt: het verhaal van Midas Kwant. Je hoeft niet het hele TEDx-filmpje te googelen, ik vertel je het verhaal in mijn eigen woorden. (Het is dan wel gekleurd door mijn interpretaties maar dat gaat nu eenmaal altijd zo bij doorvertellen.)
Midas stelde dat ieder mens in zijn leven bepaalde moeilijkheden moet overwinnen – de zaal grinnikte toegeeflijk over deze wijsheid uit de mond van een zeventienjarige. Het grote probleem dat Midas had moeten overwinnen in zijn leven was zijn lagere schooltijd. Hij was een nerdige eenling. Niet dat hij gepest werd maar hij was wel altijd alleen. Na de lagere school wilde hij naar het vwo, maar werd daarvoor niet goed genoeg geacht. Zijn ouders lieten het er niet bij zitten en bewogen hemel en aarde, zodat hij er toch naar toe kon. En vanaf het moment dat hij op het vwo zat begon zijn gelukkige carrière: hij voelde zich thuis, hij leerde wat hij nodig had en hij begon apps voor de iPad te ontwikkelen. Al snel werd hij ‘ontdekt’ door Apple. Nu, op zijn zeventiende, is hij al beroemd en kan hij het werk doen wat hij wil.
Zijn TEDtalk had de titel: ‘Finding your passion: luck or choice’. Voor hem is het duidelijk: hij heeft het geluk gehad dat zijn ouders hem op het vwo hebben gekregen, en daardoor kan hij nu zijn passie volgen. Finding your passion is dus ook en vooral een kwestie van geluk hebben! Dat is alvast een troost voor diegenen onder ons die wel eens denken mislukt te zijn omdat ze de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Maar dat is nog niet de hele moraal van zijn verhaal… Hij roept iedereen op om er ook eens voor te zorgen dat iemand anders geluk heeft. En dát vind ik echt een ‘Idea Worth Spreading’!

Uiteraard hoeven de lezers van dit blog, deze TEDtalk niet te googlen 😉
De hele playlist van TEDxMaastricht 2014 is trouwens via deze link beschikbaar.

En deze bijdrage is zeker het verspreiden waard, Gerty. Ik deel ‘m dinsdag ook in de Nieuwsflits!
Ik denk dat Sir Ken Robinson het wel met Midas Kwant eens is dat je op zoek moet gaan naar datgene waar gepassioneerd in/voor bent. In zijn boek Finding your element zegt hij ook dat als je in je element bent, je dat energie geeft en tijd dan een heel andere dimensie heeft. En dat is flow waar we in het onderwijs ook zo naar op zoek zijn!

Bedankt voor je eerste gastblogbijdrage!

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 november 2014, in Gastblog, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: