Sylvia was there! @TEDxMaastricht


Naast Chris was ook collega Sylvia Schoenmakers er bij, Marcel. Ik kwam haar de week voor TEDxMaastricht tegen in de gang van Zuyd. Zij vroeg me of ik ook zou gaan 😉 Helaas, geen tijd voor gemaakt. Zij was geselecteerd om er bij te zijn, maar twijfelde of ze zou gaan. Ik heb haar gelukkig van kunnen overtuigen 🙂 Ik denk dat ze blij is dat ze is gegaan!

TEDxMaastricht2

OUR 2bejammed GUEST: Sylvia Schoenmakers

Je weet niet wat je te wachten staat bij TEDxMaastricht. Maar iedereen, zowel vooraf als ter plekke, zei dat het een evenement is dat je jezelf moet gunnen. Veel feel-good verhalen en inspiratie voor een betere wereld: durven, doen en innoveren waren de thema’s om het onmogelijke mogelijk te maken. En het Theater aan het Vrijthof was afgeladen vol. Ik was blij verrast er zoveel mensen van Zuyd aan te treffen.
Voor mij waren er twee hoogtepunten: twee fotoreportages en pleidooien om bij disciplines te verbinden in de zoektocht naar innovaties.

Een fotoreportage was van een ‘accidental hero’ die toevallig bij de instortende kledingfabriek in Bangladesh was en daar vrijwel alle bekende persfoto’s geschoten heeft. Zijn boodschap over de kosten van kleding en de achteloosheid waarmee wij met kleding omgaan, sloeg in als een bom. De andere fotograaf was Kadir van Loohuizen, die de migratiestromen van Zuid- naar Noord-Amerika in beeld brengt, met alle teleurstellingen en de criminaliteit die vat krijgt op alles wat illegaal is. Hij laat zien dat mensen op de vlucht in de eerste plaats op zoek zijn naar veiligheid. De ontberingen doen de hoop op een beter leven verbleken.

Mijn tweede thema tijdens TEDxMaastricht ligt wat dichter bij Zuyd: het verbinden van vakdisciplines. Gaandeweg werd duidelijk dat sprekers gesponsord worden door bedrijven en instellingen; en DSM, Sabic en Chemelot droegen een aardig steentje bij. Veel 3D printing en biobased materialen: we hoorden over de ruimte die er ontstaat als disciplines samengaan en zagen indrukwekkende producten (architectuur, meubilair en zelfs organen). De bouwmaterialen voor een huis in 50 jaar laten hergroeien in de eigen achtertuin op De Wijk van Morgen zou niet misstaan bij TEDx.

En dan waren er nog pakkende one-liners:

 • Go broth, stay curious
 • Haste produces waste
 • Similarities make us think, metaphors make us to feel
 • Helping people makes you and the others happy
 • The majority is always wrong because of emerging tunnel vision
 • Evidence based: Free money for everyone empowers to plan for the future.

TEDxMaastricht 2014 was een indrukwekkende ervaring. Die moet je jezelf gunnen.

TEDxMaastricht3

Ik ben blij dat je het jezelf gegund hebt, Sylvia. Dank je wel voor je mooie bijdrage. Ik heb de foto’s van Simon Pugh en Jeanine Opreij nog bekeken om wat sfeer te beproeven en wat bekenden te spotten. Ik zag nog wel een oud-collega tussen het publiek zitten 🙂
Groet, Judith

Nablog 26-10-2014
Klik hier voor de playlist van TEDxMaastricht 2014

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 16 oktober 2014, in Gastblog, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hallo Sylvia. Je schrijft: “Gaandeweg werd duidelijk dat sprekers gesponsord worden door bedrijven en instellingen” maar dat is niet zo. TEDxMaastricht heeft wel Partners (en die betalen samen onze out-of-pocket kosten) zonder welke het hele event niet mogelijk zou zijn, maar zij weten vooraf niet wie wij uitnodigen. Ook houden wij geen rekening met eventuele achterliggende belangen van partners. Zelfs bij het vermelden van partners in de 3 sec. aanvang van de video’s, worden zij niet geconsulteerd.
  Verder vind ik jullie bijdragen – ook die van Chris Kockelkoren – heel erg interessant en vind ik het initiatief te komen kijken en te bloggen van grote waarde. Kortom, grote waardering voor jullie initiatief..!

  Jean-Paul Toonen – Curator TEDxMaastricht

 2. Beste Jean Paul,
  Met veel genoegen naar de presentaties op TEDxMaastricht geluisterd en ze hebben me over een aantal dingen aan het denken gezet, waarvoor dank. Het spijt me dat ik ten onrechte heb gedacht dat sprekers op TEDx gesponsord worden door bedrijven. Ik kwam op het idee omdat er veel chemie in de presentaties zat en de chemiereuzen uit de regio sponsors van TEDxMaastricht zijn. Het was een voorbarige conclusie! Nogmaals excuses.
  Met vriendelijke groet,
  Sylvia Schoenmakers

 1. Pingback: Gerty was there too! #TEDxMaastricht | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: