21st century skills. Wat’s new?


Hoi Marcel,

Vorige week had ik twee gesprekken waarin ik de term ’21 st century skills’ liet vallen en mijn gesprekspartners hadden nog nooit van deze term gehoord. Zij waren na een korte toelichting wel geïnteresseerd, daarom deze blogpost. De tekst over 21st century skills zal waarschijnlijk in mijn onderzoeksvoorstel versie 3 sneuvelen, dan hier maar gebruiken ;). Wel zonder de APA-verwijzingen, leest zo lastig.

Met 21st century skills worden vaardigheden bedoeld als ict-geletterdheid, informatievaardigheden, samenwerken, creativiteit, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden. In de discussienota van Voogt & Roblin wordt geconstateerd dat er geringe aandacht is voor de positionering van 21st century skills binnen het curriculum en dat de implementatie hiervan “misschien wel de één van de meest complexe en controversiële kwesties is”.

Verschillende internationale organisaties, zoals Europese Unie en Unesco ontplooien initiatieven op het gebied van 21st century skills. Het gaat hierbij niet om nieuwe vaardigheden speciaal voor de 21e eeuw, maar vaardigheden die door mobiele (internet)technologie aan belang gewonnen hebben. Uit een inventarisatie van Voogt & Robin naar zes van deze initiatieven worden de vaardigheden: samenwerking, communicatie, ict-geletterheid, sociale en/of culturele vaardigheden (inclusief burgerschap) als een gemeenschappelijke set van 21st century skills benoemd. De vaardigheden: creativiteit, kritisch denken en het vermogen om problemen op te lossen worden ook in bijna alle modellen genoemd. In het conceptueel kader van Stichting Leerplanontwikkeling Nederland (SLO) wordt hieraan nog de vaardigheid zelfregulering toegevoegd. De diverse initiatieven gaan er vanuit dat ict-geletterdheid tot de kern van 21st century skills behoort. Verschillende begrippen voor de term ict-geletterdheid worden gehanteerd zoals ict-vaardigheid, digitale geletterdheid, digitale vaardigheid, media skills, information literacy, digitale competenties. Het gaat hierbij allemaal om vaardigheden die nodig zijn om toegang te krijgen tot informatie en deel te kunnen nemen aan de kennissamenleving. Hiermee wordt naast instrumentele vaardigheden (het kunnen omgaan met ict en ict-toepassingen), informatievaardigheden (het kunnen zoeken, selecteren, gebruiken en verwerken van informatie) en mediawijsheid (bewust, kritisch en actief om kunnen gaan met media) bedoeld. Digitale competenties zijn “benodigde competenties van een niet-ICT’er om, in verschillende situaties, kritisch en verantwoord het potentieel van ICT tactisch en strategisch te gebruiken voor efficiëntere en effectievere producten, diensten en processen” (citaat uit proefschrift Frans Jacobs).

Hieronder een presentatie van Joke Voogt over de analyse naar de acht raamwerken (discussienota Voogt & Roblin)

Afgelopen weken heb ik ook nog met een half oog naar de OU masterclass Evalueren van vaardigheden voor de 21ste eeuw gekeken. In onderstaande video licht Ellen Rusman dit thema toe. Hier de link naar de powerpoint die in deze presentatie wordt gebruikt (handig voor de links in de tekst).

Maar zijn deze vaardigheden wel zo 21e eeuws? Rob Martens onderzocht dit voor het nieuwste nummer van OnderwijsInnovatie.  In het artikel Oeroude moderne vaardigheden worden diverse rapporten (Een eigentijds curriculum van de Onderwijsraad, De school van 2020, Naar een lerende economie van WRR) geciteerd waarin het belang van 21st century skills wordt onderkend. Zijn samenvatting van 21st century skills: “Goed en innovatief kunnen denken, daarbij gebruikmakend van de ongekende mogelijkheden die ict biedt”. De kern van 21st century skills: verstandig leren nadenken, creatief en leergierig zijn met veel probleemoplossend vermogen is niet zo 21e eeuws, zegt Martens. Dat is onderwijs, al eeuwen lang. Rapporten over onderwijsvernieuwing door het gebruik van ict blijven elkaar tegen spreken (veelgehoorde kritiek: we leiden op tot mensen die niets meer weten en alleen maar kunnen googlen?). Rob Martens bepleit meer wetenschappelijk onderwijsonderzoek dat uitgaat van de vragen van docenten.
Laat ik daar in mijn onderzoek misschien een heel klein kiezelsteentje aan bij dragen 🙂

Meer lezen over 21st century skills? Zie e-book 21st century skills; learning for life in our times van Bernie Trilling & Charles Fadel
Meer weten over 21st century skills in de praktijk? Zie website van Kennisnet
Meer leren over 21st century skills? 30 oktober start een MOOC over dit thema, zie www.moocmee.nl

Aan de slag met 21ste eeuwse dingen? Zie Dingen@zuyd.nl!

Groet,
Judith

Related blogs

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 29 september 2014, in 21st century skills. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: