Twitter in het onderwijs [gastblog @docentsw]


Goedemorgen Marcel,

Vorige week reageerde collega Ayk de Bie op mijn tweet over Twitter in het onderwijs

met mail over een kleine twitterpilot tijdens vorig studiejaar. Nu ging het bericht op Frankwatching over Twitter als marketing- en communicatietool maar dat maakt verder niet uit 😉 Behalve dan dat Zuyd niet in de top 10 lijstjes voorkomt :S.

Ayk heeft geprobeerd Twitter een lerende plek te geven binnen de onderwijsgroep van studenten. Hij was (terecht) erg enthousiast over de resultaten. Samen met mijn collega I-adviseur Frans Roovers heeft Ayk vanuit de leerlijn mediawijsheid studenten meegenomen in de mogelijkheden van dit digitale medium. Bekijk voor meer informatie de weblecture van Ayk.

Na afloop heeft Ayk met studenten geëvalueerd hoe zij dit het afgelopen blok hebben ervaren. In dit gastblog geeft hij inzicht in de wijze waarop hij Twitter als leermiddel met een onderwijsgroep heeft ingezet.

OUR 2bejammed GUEST: Ayk de Bie

Opzet

  1. Studenten maken een twitteraccount aan dat zij gebruiken op persoonlijke titel, maar dat gericht is op hun professie.
  2. Zij gaan op zoek naar ‘tweeps’ die relevant zijn voor de lopende inhoud van de beroepsauthentieke casus en relevant zijn voor hun opleiding. Deze ‘tweeps’ voegen zij toe aan hun lijst met volgers.
    Dit kan door te kijken naar de volgerslijst van rolmodellen (@docentsw @FransSocialWork) of via de volgerslijsten van relevante ‘professionals’ die zij reeds gevonden hebben. Het kan ook door te zoeken naar personen via twitter via, voor de casus, relevante zoektermen.
  3. Ieder OT, met name in de onderzoekende fase van het project, staat er een zogenaamde ‘twitterronde’ op het programma.
    Studenten bekijken via hun twitteraccount (of doen dit als voorbereiding op het OT) de verschillende tweets in hun tijdlijn en zoeken naar relevante informatie die van belang kan zijn voor de casus en/of opleiding. Studenten gebruiken de zoekfunctie van twitter, en zoeken via, voor de casus, relevante zoektermen (met behulp van tutor)naar interessante tweets, die mogelijk voor de casus bruikbare informatie bevatten. (Tweets bevatten vaak een link naar interessante websites, nieuwsartikelen, onderzoek enz….)
  4. Studenten bespreken met elkaar en met de tutor, welke informatie dat zij vinden, welke link dat er ligt met de casus en op welke wijze ze deze informatie binnen de casus kunnen gebruiken.

Winst binnen het leerproces van de student voor mij als docent

  • Ik bespreek relevante en actuele informatie (praktisch en absoluut beroepsrelevant) met studenten, die zij zelf vinden. Daar waar het eerder moeite koste om hen kennis te laten nemen van deze inhouden. Eerst was ik hierin als docent de initiator, nu komen studenten zelf met deze inhouden. (veel winst vanuit politiek en economisch domein).
  • Ze krijgen mee en lezen hoe politieke beslissingen en economische invloeden het sociaalagogisch domein beïnvloedt, hun latere werkdomein.
  • Vinden sneller betrouwbare bronnen dan bijvoorbeeld alleen via Google.
  • Je brengt als ware de buitenwereld binnen de vier schoolmuren en maakt deze samen met studenten relevant voor hun toekomstige beroep. (Dat is voor mij de grootste winst.)
  • Interessant neveneffect: Het werkte aanstekelijk, studenten die eerder in de weerstand zaten betreffende het gebruik van Twitter, werden enthousiast en besloten ook een twitteraccount aan te maken. En studenten werden ook alerter op nieuwsitems die via andere wegen vonden.

Winst voor en vanuit studenten

  • We vinden actuele en bruikbare informatie.
  • We vinden informatie die van belang is voor de casus.
  • Het geeft een nieuwe impuls waar je over na kunt denken.
  • Social Media is niet nieuw voor ons en spreekt aan.
  • Het maakt de casus op papier realistischer / levendiger / actueler.
?????????????

free download GraphicStock

Een mooi experiment Ayk, dat zeker een vervolg verdient!
Wat betreft dat zoeken binnen Twitter. Je hebt in je college vooral de bekende operatoren benoemd. In dit blog van Rick de Haan biedt hij een overzicht van Bekende en minder bekende Twitter-operatoren.  Niet dat ik ze allemaal ken en gebruik 😉 maar dan heb ik het linkje ook opgeslagen in dit buitenboordbrein van mij.

Tip: ik zou dit blog copy-pasten (mag! met bronvermelding! 🙂 ) in je eigen Aykster’s blog. Altijd handig voor je integratie-fase MLI: bewijsmateriaal verzamelen!!
Groeten,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 29 september 2014, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Hallo Ayk,

    Wat fantastisch dat social work zo ontzettend veel met ICT in het onderwijs doet. Shakespeak, twitter, bloggen. In tegenstelling tot andere faculteiten lopen jullie ver voor. Goed bezig.

  2. Heeft Ayk het hier over @fransipani? voor SW zou beter @FransSocialWork zijn (als rolmodel SW).

  3. Kijk, wat leuk. Mijn blog wordt genoemd! Wat betreft de minder bekende operatoren voor Twitter, die heb ik in dit gratis E-book Tweetdeck nog wat verder uitgediept: http://bit.ly/EbookTD. Hoor graag wat jullie ervan vinden! 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: