Ben ik een zendeling 21st century skills?


Grand colation map

Grand coalition for digital jobs; EU-Commission is leading a multi-stakeholder partnership to tackle the lack of ICT skills and the several hundred of thousands of unfilled ICT-related vacancies.

Deze week kreeg ik  te horen dat de bibliotheek uit moest kijken geen zendeling voor informatievaardigheden te worden, net zoals het I-team dat is voor technologie in het onderwijs. Ik heb dat meteen weerlegd door te zeggen dat er vanuit het onderwijs veel behoefte is aan de expertrol van bibliothecaris en I-adviseur, dat we veel verzoeken krijgen rondom advisering en ondersteuning.

Ik was even geïrriteerd door deze opmerking omdat zendeling een negatieve associatie bij mij oproept. Iemand die iets door iemands strot probeert te duwen. Alsof ik met alle geweld tegen een collega’s zin 21st century skills wil opdringen?  Wat doe ik aan deze negatieve beeldvorming? Komt het zo over, Marcel? Moet ik mijn enthousiasme over waar ik voor sta, inperken?

Ik zocht toch even op wat een zendeling is:

een persoon die zijn religie beroepsmatig verkondigt aan aanhangers van een andere levensovertuiging
Bron: Wikedpia

Ach dan klopt het toch wel 🙂  Alleen heb ik geen ‘zendingsbevel’ ook wel ‘grote opdracht’ om Het Woord te verkondigen 🙂
Toch zou het wel fijn als het management ook overtuigd is van de noodzaak rondom 21st century skills (want dit is toch wel de belangrijkste opdracht van zowel de bibliothecaris als I-adviseur) net zoals Nelie Kroes, die dat onlangs op haar blog ‘Some fresh ideas on digital education‘ verkondigde.

Een groep jonge adviseurs heeft zij gevraagd ideeën te formuleren rondom de digitale maatschappij, dat resulteerde in 2 documenten over Education & ICT en over Copyright to openness and encouraging entrepreneurship. Twee lezenswaardige documenten.
Ook deze jonge mensen weten het: digitale samenleving vereist een veranderend onderwijs met andere competenties. 90% van de banen waar wij voor opleiden vereisen digitale vaardigheden (21st century skills) en in Europa is een groot te kort aan ICTers.
Volgens mij kan het gewoon niet anders als toch aandacht blijven vragen voor informatievaardigheden, technologische vaardigheden, mediawijsheid in het onderwijs, zowel voor docenten als studenten.

Enkele weken geleden stond in de NRC een lijstje met beroepen met de beste kansen op de arbeidsmarkt. Nou bibliothecaris moet je maar niet meer willen worden maar dominee wel. Misschien toch tijd voor een carrière-move?  🙂 Of ben ik al op de ‘Goede Weg’ *haha*

Vreemd dat informatici in het ‘verkeerde rijtje’ staat, want volgens de EU-Commisie Grand coalition for digital jobs is er genoeg werk aan de winkel!
Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 mei 2013, in 21st century skills, eLearning. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hallo Judith, is ‘ambassadeur’ niet het juiste woord?

  Vanuit de Master Leren & Inoveren wil ik de 21st century skills voor faculteit Facility Management onderzoeken, voorlopig focus ik mij op de ICT-vaardigheden hierin, deze betreffen Informatievaardigheden, Technologische Geletterdheid en ICT Geletterdheid, te herleiden uit de Discussienota van Voogt & Roblin van Universiteit Twente.
  Ik heb een gesprek gehad met Rienke Schutte m.b.t. de Werkgroep ‘ICT in het onderwijs’ en Mirjana Jolic m.b.t. de Informatievaardigheden. Verder had ik afgelopen woensdag een gesprek met Frank van den Oetelaar die de 21st century skills landelijk promoot.
  Ik twijfel nog tussen onderzoeken van de ICT-vaardigheden vanuit de 21st century skills, of een relatie hiervan met de ICT-professionaliteit van de docenten. De gedachte aan het laatste is gebaseerd op het feit dat aanpassingen van een curriculum beginnen bij de professionaliteit van docenten.
  Ik zal z.s.m. een Blog aanmaken, en de link sturen.

  • Judith van Hooijdonk

   Ja, ambassadeur is een positievere benadering, maar het woord zendeling werd gebruikt. Mijn vraag was of de bibliotheek dat is.
   Ik vind dat de bibliotheek (ook al maakt zij onderdeel uit van de ondersteunende dienst) een nadrukkelijke rol speelt (moet spelen, want hier zit de kennis) in het aanbieden aan informatievaardigheden aan studenten en docenten. Wat vind jij?

   • Absoluut met je eens Judith, belangrijk is, dat heb ik ook met Mirjana en Liesbeth besproken (en tijdens het interview met Theo van Berghe (oud buurman in Zoetermeer en Voorburg, grappig dat ik hem op die manier weer tegenkwam), het is heel belangrijk als er een betere samenwerking tussen opleidingen en de bilbiotheek op dit gebied is.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: