One game research a day keeps boredom away : HInVaders a Case Study


Ha Judith,

In het kader van mijn onderzoek duik ik nu wat dieper in onderzoeken naar gaming (binnen de gezondheidszorg). Deze zoektocht levert een tweetal elementen op: 1) Nieuwe inzichten in spellen en de onderzochte elementen. 2) Interessante links naar mensen, organisaties die weer verwijzen naar vervolgonderzoeken. Onder het motto: “One game research a day keeps boredom away” maar ook om het proberen te onthouden doe ik hier verslag van mijn vondsten.

Tijdens mijn bezoek aan de mensen van Games 4 Health Europe heb ik een boek meegekregen: “Games for Health – proceedings of the 3rd European conference on gaming and playful interaction in health care”. Je snapt dit is een uitstekende basis om aan het einde van de dag, digivrij, op de bank, nog een onderzoek te bekijken.

Het eerste spel (en onderzoek) dat ik via de proceedings bekeken heb is: HInVaders. Een spel om te informeren over HIV preventie. Het spel is gemaakt en onderzocht door mensen van ELIOS, op de Universiteit van Genua en een afdeling van het S. Andrea Ziekenhuis in La Spezia Italie. Het is een flash-achtig spel dat je via facebook dus online kunt spelen.

20140429_131702

Doel van het spel is dat je als HIV virus probeert te overleven. Je beweegt je door het menselijk lichaam en je wordt aangevallen door medicijnen of witte bloedlichaampjes. Hoe vaker je geraakt wordt, des te zwakker wordt je. Hoe meer je het lichaam besmet krijgt des te krachtiger wordt je. Ik kan uit de plaatjes niet precies halen hoe het manouvreren door de wereld in elkaar zit, maar ik gok dat het in de stijl is van xenon 2 (old school games)

Het echte leerelement zit in het feit dat er op bepaalde momenten de mogelijkheid is om iemand anders te besmetten, zodat je als virus verder komt. Je hebt verschillende mogelijkheden in de range van: via moedermelk of het delen van hetzelfde glas. Iedere situatie wordt ondersteund met een voorbeeld.

Het onderzoek dat besproken wordt is wat mager: slechts 17 deelnemers, die ze hebben ondervraagd over HIV preventie voor en na het spelen van het spel (half uur spelen). Er waren in totaal 7 geode antwoorden meer (van 101 naar 108). Het is dus lastig om iets te zeggen over of het spel daadwerkelijk bijdraagt tot een beter begrip van HIV preventie.

Helaas levert een korte zoektocht naar meer informatie (nog) niets op. Er is geen site waarop dit onderzoek verder besproken wordt en ik kan ook nog geen directe links vinden. Wel heb ik indirect een lead voor mijn eigen onderzoek. In een poging om meer informatie te vinden ben ik op een linkedin pagina uitgekomen van een ‘andere’ onderzoeker van het ELIOS Lab van de Universiteit van Genua: Maira Carvalho. Maira is afgestudeerd met een onderzoek: “Designing for Low-literacy Users: a Framework for Analysis of User-Centred Design Methods”.

Aangezien mijn eigen ontwikkeling ook volgens User-Centered-Design gaat ben ik erg benieuwd naar deze thesis. En ik ga eens kijken of ik via de sociale media in contact kan komen met mevrouw Carvalho. Wellicht dat ze wel meer weet over HInVasion.

Tot zover voor nu.

Groet Marcel

 

 

Geplaatst op 29 april 2014, in 2 B PhD JAMS, Gaming, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: