Wat is nou van wie het probleem? Actie! Onderzoek #mli


Hallo Marcel,

Mijn vakantiedagen gaan deze dagen op aan de studie. Naast het worstelen met mijn herontwerp moet ik ook mijn onderzoeksvragen helder krijgen voor mijn 2e feedbackmoment (deadline 5 mei). Mijn paper ging over social learning, met mijn onderzoek richt ik me meer op attitude tav kennisdelen. Net zoals dat met mijn paper ging merk ik dat er veel denk- en leeswerk vooraf gaat aan het daadwerkelijk schrijven. Mijn begeleider adviseerde ons in het type onderzoek dat wij doen (praktijkgericht) de ‘handelingsverlegenheid’ van de professionals centraal te stellen.

Is het (niet) kennisdelen alleen mijn probleem of ook een organisatieprobleem?

Euh ….

En ik moet nu ook beslissen welke onderzoeksstrategie ik ga hanteren.

Ga ik voor een

  • Ontwerpgericht onderzoek – iets nieuws maken. Het ontwerpen heel expliciet maken. Dat wordt ‘m niet …
  • Evaluatie onderzoek – van een bestaande methode/programma. Maar voor- en nameting inclusief controlegroep is voor ons niet te doen. Een presentatie van onze docent Sophie Veroeven heeft dit mij duidelijk gemaakt. Ga ik voor …
  • Quasi-experimenteel onderzoek – geen controle groep nodig. Je start met beschrijven van doelen van de interventie, dat vervolgens met een literatuurstudie onderbouwd wordt. De ontwerpcriteria wordt dus uit de literatuur gehaald. Dat was een aanpak die me wel aansprak, maar het wordt waarschijnlijk toch 🙂
  • Actiegericht onderzoek – professionals meenemen in een verandertraject (cyclisch- kleine stapje zetten).

Ik heb inmiddels wat (e)boeken in mijn bezit rondom de aanpak van praktijkgericht onderzoek. Voor actiegericht onderzoek werd het boek van Petra Ponte: Onderwijs en onderzoek van eigen makelij. Handig gedownload via BoomDocStudy!

In het voorwoord lees ik dat actieonderzoek ook zijn beperkingen kent waaronder de weerbaarstige relatie tussen ondernemen van acties en de verantwoording van die acties. Maar het is ook gecompliceerd vanwege het cyclische karakter. Echter, actieonderzoek is geschikt voor de practicus waarvoor geldt dat er gehandeld moet worden! 🙂

Actieonderzoek met en door leraren is gericht op zowel het begrijpen als het verbeteren van hun professionele handelen en de condities waaronder dat plaatsvindt.

actieonderzoek

Ponte, P. (2012). Onderwijs en onderzoek van eigen makelij: Onderzoek met en door leraren. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Dit type onderzoek past wel bij me hè? In het kader van docentprofessionalisering is al vaker gezegd dat ik als I-adviseur de docent van de docenten ben 😉 In mijn actieonderzoek zie ik dan mijn collega’s als mijn leerlingen 😉

Het doel van kwalitatief onderzoek is om een beeld te krijgen van wat er leeft onder de doelgroep. Het is mijn bedoeling informatie te verzamelen over motieven, denkbeelden, gedrag en emoties. Na een gesprek met Corry Ehlen heb ik toch besloten om een enquete uit te zetten. Nu al vast excuses aan de collega’s die ik straks lastig ga vallen met de zoveelste vragenlijst van een masterstudent. Ik heb minstens 25 respondenten nodig voor een valide onderzoek. Mijn doelgroepen zijn warschijnlijk de collega’s van de faculteit ICT en de Nieuwste Pabo. Daarnaast wil een 10 tal half gestructureerde interviews afnemen.

Maar dat is van latere zorg. Eerst dat probleem en de deelvragen formuleren….

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 30 april 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: