About being the change: MOOC als ‘vonk’ niet als doel…


Ha Judith,

Tijdens de eerste dag van de #EDUSprint is er weer genoeg langs gekomen. Om maar in jouw/Ghandi’s woorden van dezelfde dag te spreken: I am the change, althans ik ben bereid om die rol te nemen. Belangrijkste element dat ik geleerd heb met betrekking tot ons MOOC project? Dat het maken van de MOOC geen doel is, maar slechts een vonk die een veel grotere ontwikkeling in gang zet. Onderhuids had ik dat gevoel al wel en ik denk dat de projectleider (Priscilla Machils) dat ook zo ervaart. Maar ik merk toch ook dat de organisatie ons juist weer in het doel en middelen kader aan het duwen is. Maar dat is het natuurlijke spel van organisatie en innovatie, toch? Toch denken de sprekers van vandaag dat juist dit soort omkaderingen (vaak economisch en juist in deze economische lowtijd) helpen bij het samenwerken op het onderwijsinnovatiegebied.

In de webinar met titel: IT as a force of change van de sprint van de eerste dag kwamen allerlei onderwerpen langs. Gehost door Diana Oblinger, de voorzitster van Educause spraken 2 gastsprekers. Ze coverden allerlei onderdelen: technologie, organisatie, pedagogiek. Alles vanuit een helicopterview met IT als uitvalsbasis. Elliot Masie en Chris Dede waren de sprekers. Elliott Masie is CEO van MASIE CENTER en een van de mensen die een thinkthank voorzit rondom werkplek gerelateerd werken. Zijn bedrijf werkt voor WallMart, McDonalds etc. Dus iemand met ervaring vanuit het bedrijfsleven en het leren op de werkplek. Chris DEDE is Professor in Learning Technology van de Harvard University. Dus juist met input vanuit de academische hoek. Gedurende de sessie waren er polls, maar werden er ook links naar interessante documenten gepost. Je snapt dat ik met alle onderdelen tegelijk bezig was (en met Koda) en wellicht daarom dat deze blog ook niet de structuur heeft die het onderwerp zou verdienen.

Elliott Masie zijn beste, maar ook voor mij meest confronterende opmerking was dat een MOOC just a spark is. En natuurlijk wist ik dat ergens wel, maar de awareness sloeg er toch in vandaag. Hij had het uiteindelijk over een array van solutions waarbij allerlei universiteiten samen zouden moeten werken. Social media, virtual reality en zelfs de nieuwe Kinect (niet bij naam) werd genoemd om online lerenden te analyseren (vrolijkheid, kijkt naar scherm e.d.). Samen met Chris kwam hij tot de conclusive dat Peer learning het meest powerfull is en dat je juist in een massive omgeving voor iedereen een peer-2-peer relatie kan bouwen waardoor het leereffect voor iedereen het grootst blijft.

Bijzonder was ook dat analytics (en learning analytics in het bijzonder) ook genoemd wordt als middel waarmee de kwaliteit van het onderwijs vergroot gaat worden. Niet volgend jaar, maar wel in de komende jaren. De vergelijking die Chris maakte met World of Warcraft sprak me natuurlijk helemaal aan. Dus een omgeving waarin je met je avatar virtueel rondloopt en al questend leert. Grijns ze durven het nog net niet te koppelen aan de holodeck (maar dat heb ik dan wel gedaan). Om maar even verder te dromen 😉 Chris en Elliott hadden het wel over het creeeren van een rich environment (immersive) voor de studenten en daarbij hoort een rich social environment. Tenslotte hadden ze het ook nog over visualization (dus informatie in 3D weergeven – waar o.a. Google mee bezig is) maar zeker ook micro assessment. Oftewel korte assessments om beter te meten waar je staat en wat het verschil is met je doelstelling. De inzet van animated pedagogical agents (zoals we bij het project van Bas Martens hebben gezien) had ook hun aandacht, maar dan alleen voor de eenvoudige vragen.

Toen de heren van mevrouw Oblinger de afsluitende vraag kregen om samen te vatten: “IT as a force of change” zeiden ze:

Chris Dede: Developing world – The things we talked about are roots…

Elliott Masie: Don’t come with a single sollution but make an array (with a set of campuses)

Kortom het begin is gemaakt, maar laat ons blijven beseffen dat we pas aan de ‘root’ staan van een ontwikkeling die globaal is en groot is. Dus focus op de change meer dan op het doel.

Tot zover de ‘boodschap’ van de eerste sprint.

Deze Sprint is opgenomen klik daarvoor hier: http://www.educause.edu/library/resources/it-force-change

Maar ze hebben ook een visual representation gemaakt. Ziet er goed uit. Check de plaatjes (en de links voor de details)

http://net.educause.edu/ir/library/multimedia/SprintDay1Page1of2.jpg

http://net.educause.edu/ir/library/multimedia/SprintDay1Page2of2.jpg

Groet Marcel (2)

P.S. Tijdens de webinar kwamen een tweetal onderwerpen naar voren die boeiend genoeg zijn om verder op in te duiken. Ook door jou:

 • Assessing the 21th century skills
 • Makerspaces

Maar daarover later meer 😉

Geplaatst op 31 juli 2013, in 21st century skills, Inspiring, Social Media, Technology. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hallo Marcel, vanuit de Master Leren & Innoveren, die Judith ook gaat volgen, start ik in september met een onderzoek bij faculteit Facility Management naar de Informatievaardigheden van onderwijzend personeel (dus daarna pas de studenten, Voogt & Roblin en Dede geven aan dat je (uiteraard) moet beginnen bij de docent). Het onderzoek is bedoeld als meting van Information Literacy, dat met Media en ICT Literacy als 3 elementen onder de 21st Century Skill ‘ICT Literacy’ valt. Toekomstig wil ik onderzoeken op welke wijze 21st Century Skills in een accreditatie meegenomen kan worden, omdat deze vaardigheden nog niet concreet aanwezig zijn in een curriculum.

  Learning Analytics pak ik na de Master op, Fontys staat hier niet open voor, ziet het nog als te abstract, daarom ben ik overgestapt naar Informatievaardigheden.

  Bij voorkeur doe ik het onderzoek in samenwerking met een Werkgroep (bijv. Rienke), dit moet allemaal de komende tijd duidelijker worden.

  Heel interessant wat je stuurt over Educause, scherpe schets van het toekomstig onderwijs!

  In de Master heb ik in jaar 1 in periode 2 een Game-ontwerp opgesteld om een Facilty Manager een goed beroepsbeeld te geven, vanaf september vervolg ik dit in periode 3 om te inventariseren op welke wijze de Game geïmplementeerd kan worden. Omdat jij ervaring hebt in Games: graag maak ik binnenkort een afspraak met je om de ins en outs van implementatie te bespreken. Of moet ik hier iemand anders voor hebben?
  Advies trouwens van de Master is het boek Diffusion of Innovation van Rogers, een pittig maar blijkbaar heel nuttig boek, ik heb het in bezit en ga het in periode 3 gebruiken.

  • Ha Ad,

   Bedankt voor je reactive Ad. De mensen bij Educause zijn inderdaad goed bezig! Wat gaming betreft: tuurlijk wil ik daarvoor met je afspreken. Ik werk deze week nog 2 dagen en ben dan vanaf 26 augustus weer aan het werk. Maar de eerste week zit al vol, dus we moeten begin September even afspreken.

   Groet Marcel

 1. Pingback: EDUCAUSE SPRINT 2013 Beyond MOOCs: Is IT Creating a New, Connected Age? | MOOC Zuyd Innoveert

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: