Much Open Online Content on MOOCs


Ha Judith,

Vandaag was de tweede dag van de Educause Sprint met wederom om 19:00 Amsterdam Time een webinar. 1200 inschrijvers en meer dan 350 actieve deelnemers aan de sessie en ik moet zeggen: wederom veel geleerd. En misschien nog wel beter, connecties gemaakt. Na mijn zeer enthousiaste begin van gisteren ben ik nu een klein beetje getempered. NIet omdat er niet genoeg aan content is gekomen, maar misschien juist dat er veel content is gekomen.

voorbeeld

De titel van de sessie vandaag was: How Technology Can Change Pedagogy. Dus ik was vol hoge verwachtingen en hoopte op didactische voorbeelden. En ik weet niet of het komt, omdat ik veel al wist of omdat veel informatie ook informatie wist, maar of ik nu echt gehoord heb hoe technologie de pedagogische kant kan veranderen. Ik weet het niet. Ik heb wel weer veel mooie voorbeelden gezien (en over gelezen tijdens de speeches in de chatbox) die zeker het bekijken en onderzoeken waard zijn. Wederom ga ik proberen een samenvatting te maken, maar op deze link: http://www.educause.edu/events/educause-sprint-2013/wednesday zal morgen het overzicht te zien zijn van de webinar van vandaag. Ik heb het overzicht en de visualisatieplaatjes van gisteren bij de Blog over gisteren toegevoegd.

Toch een samenvatting van welke elementen ik van de sprekers heb kunnen opschrijven tussen het IdeaScalen, het twitteren, het chatboxlezen door.

De eerste spreker was: Hank Lucas, Professor of Information Systems, University of Maryland College Park, de interessante onderwerpen:

 • Er is een project waarbij ze proberen om een college-ervaring te creëren, terwijl de studenten en de professoren niet bij elkaar op campus zitten. Dit heet het Minerva project http://www.minervaproject.com/ Gaan we zeker nog op terug komen.
 • Georgia Tech gaat een Master of Computer Science aanbieden via een MOOC! Stel je voor, je hebt de Bachelor of ICT in Heerlen gehaald, en gaat je Master doen online bij Georgia Tech. Ze hebben wereldwijd toetsingscentra en ik ben bang ook al in Nederland, zo niet dan ga ik eens kijken of wij daar iets mee kunnen.
 • Hank Lucas geeft zelf ook een MOOC. Hij doet dit  met een Wacom tablet (voor annotaties en gemakkelijk gebruik) en Camtasia video om het geheel op te nemen. In de chat werd op dat moment www.present.me genoemen. Met deze tool kun je presentaties opnemen met jezelf ernaast.

Tijdens de sessie werd ook verwezen naar een andere websessie over pedagogy en blended learning. Die moet ik nog kijken, maar misschien dat jij wel de eerste review geeft op onze blog: http://www.educause.edu/library/resources/looking-pedagogy-blended-course-design en een artikel over de pedagogiek binnen de MOOCs: http://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/4350/3673

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

De tweede spreker had een hoog tempo en veel te zeggen. Kortom ik heb maar een kleine fractie ‘opgeslagen’ van hetgeen hij verteld heft. Het gaat om: W. Eric L. Grimson, Chancellor, van MIT, dus een kleine weergave van de elementen die ik wel op heb kunnen slaan (dus zeker het kijken waard!):

 • Eric heeft bij mij voor het eerst de term SPOC geintroduceerd. Dit is een ‘small private online course’. Het is een aan een instelling gelieerde online course. Ik moet hier nog wat meer op induiken, maar ik ben bang dat vooral het Open gedeelte hier geen plaats heeft en dat zou ik erg jammer vinden.
 • Erik pleitte voor een amazon.edu. Niet zozeer dat Amazon met zijn eigen MOOC omgeving moet komen, maar dat je binnen leeromgevingen gebruik maakt van datamining zoals Amazon dat doet. Dus bijvoorbeeld dat je recommendations krijgt hoe je voorgangers een bepaald probleem hebben aangepakt of waar ze gekeken hebben voor resources. Net zoals bij Amazon krijg je zo een ‘persona’ waar je het meest op lijkt en die hetzelfde als je leert en van daaruit juist ook die informatie aangereikt die voor jou het meest waardevol is. Het Massive gedeelte kan daarbij helpen (meer data, meer te minen, hoe eerder overlap met voorgangers)
 • Erik praatte ook over videosnippets van enkele minuten en niet over college’s van anderhalf uur. Dus ik gelijk Jeroen’s kennis gespammed.
 • Erik ziet dat de nieuwe communicatiemiddelen mogelijkheden geven om te komen tot nieuwe communities, waarin juist de kracht ligt van en voor het onderwijs.
 • Tenslotte ging het op een gegeven moment over verandering van de schoolgebouwen en dormitories. De bieb wordt door Erik bij deze veranderingen vergeten maar gelukkig niet door de crowd die in de chatbox verschillende keren de bieb benoemde.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tenslotte kwam: Susan Grajek, Vice President, Data, Research, and Analytics van EDUCAUSE zij gaat over de onderzoeken. Ook dit onderdeel moet je kijken (grijns). Zeer boeiende onderzoeken over E-Learning, over MOOCs en over hoe er omgegaan wordt bij allerlei instellingen over de hele wereld. Ook hierbij items die langskwamen en die ik wel ff heb kunnen kopieren:

Genoeg materiaal om op voort te boorduren. Je snapt dat ik spreek over Much Open Online Content. Ik hoop dat ik met het projectteam onder leiding van Priscilla overzicht krijg in de resources die er zijn.

Ben benieuwd naar de sessie van morgen die over infrastructuur zou gaan.

Groet Marcel (3)

Geplaatst op 1 augustus 2013, in Didactiek, eLearning, Inspiring, Technology. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Hoi Marcel,

  Ik weet het nog niet rondom de ‘MOOC’s’…het lijkt een beetje een hype te worden…en ik kan niet zo goed multitasken, dus Twitter, chat, video tegelijk in de gaten houden..dat is aan mij niet besteed…. Er zit wel een heel groot voordeel aan deze Hype… Heel veel mensen zijn bezig met het ontwikkelen van digitale content!… Want dat is, zoals reeds bekend, het grote gemis…we hebben veel technologische mogelijkheden, maar veel te weinig content…en daardoor haken er weer mensen/studenten/scholen af … Want content zelf ontwikkelen is ook een vak apart, precies zoals je zelf al zei in je blog… Wil je vooruit in deze digitale wereld dan zal er ook, zoals ik het noem, ‘Prime Content’ moeten komen… Dit is zeer hoogwaardige content ontwikkeld door professionals op het gebied van multimedia, samen met de professional op het gebied van de inhoud (docent) … Samen ontwikkelen zij mooie content, maar vooral ook heel veel content!… Als er op alle Hogescholen meerdere van dit soort ontwikkelaars zijn heb je in no-time heel veel mooi content… Daarnaast kunnen docenten die nieuwe dingen willen uitproberen dat gewoon doen met misschien minder kwaliteit, maar als innovatie is dat geen enkel probleem!… Ik ben dus grote voorstander van de, zoals jij het noemt ‘instructional content designer’ maar ik vind wel dat deze persoon moet werken bij een academie of opleiding en niet bij een dienst…😁

  Gr. Uit het prachtige Oostenrijk

  Jeroen

 1. Pingback: EDUCAUSE SPRINT 2013 Beyond MOOCs: Is IT Creating a New, Connected Age? | MOOC Zuyd Innoveert

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: