SimCity maar dan af voor in de klas!


Ha Judith,

Je weet ik was afgelopen dinsdag op het VNG congress te Zwolle. Dit is het congress voor raadsleden, maar meer nog voor burgemeesters en wethouders van de 408 gemeenten in Nederland. In mijn middagsessie had ik me opgegeven voor het congres: Serious Gaming en Krimp. De ambtenaren van de gemeente Roerdalen zullen wel lachen als ze dit lezen šŸ˜‰ Als voorvechter van de accommodaties en voorzieningen in de kernen hoopte ik hier een mooie voedingsbodem te vinden, helaas… De locale verenigingen waren geen rol in het process dat voorbereid was. Maar toch was het enorm leerzaam en leuk!

Ik heb een spel gespeeld gemaakt door Tygron. Stel je voor een 3D omgeving zoals SimCity…

SimCity_20City

SimCity5

…weet je weer. SimCity het spel waarvan ik aan het proberen was om het te embedden in het onderwijs. Ik moet je eerlijk zeggen Ilse Kaelen heb ik al enthousiast, maar ik vond het zelf erg jammer dat deze versie van SimCity alleen online te spelen is. Je kunt er geen scenario’s mee saven of voorbereiden voorbeeld. En dat maakt het dan lastiger om in te zetten in het onderwijs. Althans je kunt er lastiger de diepte mee in gaan.

Het spel van Tygron is iets minder gedetailleerd dan SimCity, maar heeft wel dezelfde zoomfactor. Dus je kunt van kaartniveau inzoomen tot op straatniveau (je ziet de autootjes rijden) Er zitten vergelijkbare simulaties achter: verkeersmodel, bevolkingsgroei, economisch model en nog 1 of 2 modellen die je verwacht in dit soort games. Ze geven aan dat als ze dit bij klanten inzetten (bijvoorbeeld gemeentes) dat ze in staat zijn om de werkelijke kaarten en gebouwen te gebruiken. De gemeente Landgraaf had al een keer of twee gespeeld (ook in het kader van de gevolgen van de krimp in de regio) en die spelwereld lag nu ook bij ons voor. Het mooie was dat dit spel gericht was op de verschillende rollen die je binnen een gemeente kunt hebben (De provincie, de gemeente, een onderwijsinstelling, een zorgaanbieder, een technisch ondernemer en een woningstichting waren vertegenwoordigd. Met dat team moest je (met ieder zijn Eigen opdracht) de gemeente zo goed mogelijk de komende 30 jaar ‘besturen’. En al je acties hadden invloed op elkaar. Met redelijk eenvoudige bediening, veel informative over de acties die je deed en getrainde support van begeleiders was het spel, snel goed te spelen. In een tweetal inerventies van de begeleiders, waarbij we achter de computer uit moisten en in overleg moisten achter plankaarten werd het een en ander duidelijk. Zo klaar om in te zetten in het onderwijs! Om nog maar te zwijgen over alle verdere mogelijkheden die er nog zijn voor de finetuning. Of om nog maar te zwijgen over de mogelijkheden die er nog meer zijn. Bijvoorbeeld een spel over klimaatveranderingen waarvan je hieronder een demofilmpje ziet (ik heb namelijk geen materiaal van de krimpgame)

Ziet er goed uit! Ik ga toch eens onderzoeken of ik van de ene kant Tygron bij ons onderwijs kan betrekken en van de andere kant onze CMD en ICT studenten bij Tygron kan betrekken. Want dit is toch eigenlijk SimCity maar dan af voor in de klas! (Of voor awareness trainingen bij raadsleden, ambtenaren, ondernemers, maatschappelijk middenveld)

Groet Marcel

Geplaatst op 6 juni 2013, in Gaming, Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Beste Marcel,
    wat een mooie omschrijving van wat wij doen!

    We hebben voor HBO en Universiteiten de Climategame ontwikkeld. (www.climategame.nl), wellicht past dat? We doen altijd veel met onderwijs, dus is goed om een keer te sparren?
    groeten,
    Florian

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: