Tijd voor kwaliteit


Ha Judith,

In een overvolle agenda hebben we afgelopen donderdag met alle Teamleiders, een heel aantal onderwijscoordinatoren, de directeuren, de lectoren, collega’s van verschillende diensten en het CvB een teamdag gehad over kwaliteit. Je zou kunnen zeggen: “Was dat nu nodig, hebben we het al niet druk genoeg?”. Tja dat is van de ene kant wel zo, dat we overlopen in taken, opdrachten, protocollen en controles. Maar van de andere kant is iedereen voor kwaliteit. Ik bedoel niemand zal tegen verbetering van de kwaliteit zijn. Zeker onze studenten niet!

De dag begon met een aantal sprekers. Ons eigen CvB, maar ook een filmpje van de HU, in “Ken Robinson style”

Inhoud om over na te denken en zeker op grote lijnen toepasbaar voor de situatie bij Zuyd. Jammer dat het niet onze eigen collegeleden waren die getekend waren 😉 maar ook zij stelden zich ‘kwetsbaar’ op door hun (video) boodschap (en overigens de andere spreekbeurten ook) te laten reflecteren en nuanceren door een stand-up musician, Bart. Erg leuk, maar zeker ook erg relativerend om iemand ‘van buiten’ een samenvatting horen te geven. We hebben daarna met 100 man tegelijk geprobeerd onze mening te geven over de kwaliteit binnen ons onderwijs en onderzoek aan de hand van een aantal stellingen. Erg leuk om te zien en te ervaren hoe iedereen in de ‘wedstrijd’ zit. Ik denk dat daar ook het grote punt zit. Kwaliteit willen we allemaal, maar een 100+ managers (of a-like) leggen toch prioriteiten anders, geven er toch een ander smaakje aan en hebben er toch hun eigen verhaal bij. Om nog maar te zwijgen over de 1400 medewerkers die ook de betekenis van kwaliteit op hun eigen manier invullen. Ik denk dat het moeilijk zal blijven om al die raspaardjes (want dat zijn ze) een en dezelfde richting op te krijgen. Dat is binnen de teams al lastig om nog maar te zwijgen over teamoverstijgend.

En toch gaan we het beleven. Grijns je zou verwachten dat ik proberen zou schrijven, maar ik schrijf bewust beleven. Want ik denk dat als we de studenten een ‘leerbeleving’  willen laten ervaren dat wij dan zelf het woord kwaliteit in welke gezamenlijke vorm dan ook gaan beleven. En dat is lastig. Want wil je enigzins aantonen wat je met die kwaliteit doet dan moet dat toch ergens staan. En nee dat hoeft niet op papier. Pak de videocamera, zoals Karel, pak het tekenpotlood zoals de collega’s van de HU. En laat ons vooral niet aan onze studenten vergeten te vragen hoe zij zouden willen zien dat we met de kwaliteit omgaan van een product dat voor hun in de markt is gezet.

Mooie woorden, mooie discussies met collega’s over kwaliteit. Het wordt weer tijd om morgen opnieuw uit dat vliegtuig te springen en met de hele groep die formatie te vormen. De ervaringen delend, met ieder zijn eigen blikpunt. Zoals Kitty al liet zien in haar toespraak.

mota_ru_1121926-preview

Ook al was je er niet, ik weet zeker dat je mee zult springen. Want jij bent de kwaliteitsbewaker van dit blog 😉

Groet Marcel

Geplaatst op 7 juni 2013, in Het Nieuwe Werken, Inspiring, Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: