Onze Ankie bij L1! over het belang van mediawijsheid


Heej Marcel,

Heb je het al gezien, gehoord of gelezen? ‘Onze’ Ankie was gisteravond op TV! Bij L1.
De aanleiding voor dit nieuwsitem was minder leuk. Afgelopen week was er weer eens ophef over naaktfoto’s. Het is niet de 1e keer en het zal niet de laatste keer zijn. Dit keer was het bij het Bouwens van der Boijecollege in Panningen.
Zedenpolitie en Nieuw Media specialist 😉 waren uitgenodigd om een toelichting te geven.

Ankie van de Broek is docent Nieuwe Media en initiatiefnemer van de minor Digicoach. Na de 1e minor wordt momenteel Digicoach The Game part 2 gespeeld!  Dit spel is een minor voor de de Nieuwste Pabo, waarbij studenten zowel in een adviesbureau als in een netwerk opereren als digicoach. Ze kunnen punten scoren met verschillende quests en op verschillende gebieden (technology, communication, knowledge sharing, creativity, quest points en special points). In deze minor uiteraard veel aandacht voor mediawijsheid en cyperpesten. Het is belangrijk dat onze toekomstige leerkrachten zich bekwamen in 21st century skills.
In deze uitzending benadrukt Ankie het belang van mediawijsheid voor (toekomstige) leerkrachten en als onderdeel van het lesprogramma, al vanaf de basisschool. Niet alleen onderwijs heeft hierin een rol maar zeker ook ouders: mediaopvoeding. Als ouder heb ik gelukkig nooit te maken gehad met naaktfoto’s van mijn kinderen, maar wel met cyberpesten. Het is van groot belang dat je als ouder iets weet van (de invloed van) nieuwe media. Net zoals ik als ouder mijn kind niet zonder toezicht in het wegverkeer losliet, zo heb ik ook altijd een oogje gehouden op hun internetverkeer. Alert blijven en signaleren, ook als het andermans kinderen betreft. En blijven praten, dat is belangrijk zoals je ziet in de video’s van New Kids on the Web die ik gebruikt heb tijdens de ouderavond op Stella Maris over social media. Voorlichting over dit onderwerp blijft belangrijk, maar niet alleen ‘als het kalf verdronken is .. ‘

Het woord is aan Ankie!

ankievdbroek

even doorscrollen naar minuut 8!

Tof hè!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 22 mei 2013, in 21st century skills en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Heeeej Judith, leuk man ;)… Thanks again!
  X Ankie

 2. Kockelkoren

  Hoi Judith,

  Ik had het te laat gezien, maar via programma gemist nog gekeken. Ze maakte echt een professionele indruk, sprak kalm, ze kon wel mediatraining hebben gehad. 😉 De duckface was wel grappig, maar ze deed het wel maar. KNAP gedaan Ankie of vanaf nu “Mevrouw Van de Broek”.

  Even inhoudelijk:
  Een van de studenten heeft in de voorgaande minor een enquête gehouden op een lagere school en een middelbare school over mediawijsheid. Uit deze enquête kwam een teleurstellend resultaat. De aandacht die een lagere school geeft aan mediawijsheid is veel hoger dan de middelbare school (zeer lage score). Daaruit blijkt dat de opleiding Pabo goed bezig is en de minor DigiCoach eigenlijk een verplichte minor zou moeten worden en niet alleen voor de Pabo maar ook voor de Fontys Lerarenopleiding.

  Nu is het te kort door de bocht om op basis van een niet wetenschappelijk onderbouwd onderzoek een generieke uitspraak te doen, maar het lijkt erop dat er toch iets mis gaat op de middelbare scholen. Maar ik nodig iedereen uit om hierover te discussiëren.

 3. Ook dit incident bewijst inderdaad maar weer dat voorlichting en opvoeding héél belangrijk is en blijft!

 4. Judith van Hooijdonk

  Ik zag dat op Infonet ook aandacht is geschonken aan dit nieuwsitem. Alleen daar in staat: “In haar college’s leert zij aanstaande basisschoolleraren hoe zij kinderen bewust kunnen maken van de gevaren van social media”. Ik denk (weet zeker) dat Ankie aanstaande leerkrachten vooral de kansen en kracht van social media doceert ipv de gevaren te benadrukken.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: