iXPERIUM – CLC Arnhem


Ha Judith,

Jammer dat je niet mee kon naar het CLC te Arnhem. Ingeborg, de directrice van de Nieuwste PABO, had ons beiden uitgenodigd om mee te gaan en ik heb, gelukkig, tijd kunnen vrijmaken. Het was een gezelschap van directieleden van stichtingen in het primair onderwijs verspreid over de gehele provincie en een aantal collega’s van de Nieuwste PABO.

ixperium

Het iXPERIUM is een omgeving op het terrein van de HAN, waar basisschoolklassen naar toe kunnen komen om te ‘ervaren’ wat het is om te werken met nieuwe technologie, met nieuwe didactische methodes die ze zelf nog niet bezitten. Denk aan tablets, smartboards, maar ook mobiele telefoons met QR codes als materiaal of LEGO Mindstorms, lieveheersbeestjesrobots, palen voor op speelpleinen met daarin intelligentie, maar ook zitzakhoeken etc. Een inspirerende omgeving bedoeld om de leraren van deze tijd te inspireren, te laten ervaren en dus te laten leren wat de meerwaarde (of juist niet!) kan zijn van de inzet van alle nieuwe middelen zonder ze eerst te hoeven aanschaffen. Het iXPERIUM is een van de ‘middelen’ die het CLC (Community Learning Center) heeft opgezet om samenwerking in de gehele keten van primair onderwijs te bevorderen. Een drietal onderwijsstichtingen (denk aan 50-60 basisscholen), de PABO van de HAN en het lectoraat LEREN van ICT van het HAN werken samen in het CLC. Het doel van Ingeborg (daarom ook de directeuren van de stichtingen rondom de PO’s in Limburg) om te kijken of een dergelijk initiatief ook in Limburg van de grond kan komen.

CLC03CLC02

Tja ik hoef jou niet te vertellen dat ik dit zou toejuichen. Ons X-Lab, of klaslokaal van de toekomst dat we willen realiseren voor onze HBO studenten staat eigenlijk al in zo’n iXPERIUM, maar dan voor het primair onderwijsy. Leuk, leerzaam en innovatief, ideaal ter verbering van het onderwijs voor en door onze studenten. Het waren namelijk juist de 4e jaars PABO studenten die vaak werden ingezet als CLC Coach in de richting van basisscholen die specifieke vragen hadden. Briljant toch! Ankie komt met haar digicoachingsprogramma erg dicht bij op De Nieuwste PABO en ik zie ook mogelijkheden voor de faculteit ICT om in zo’n traject mee te werken. Juist op het gebied van ROBOTICA of slimme leuke leeroplossingen verzinnen met technologie. En je weet ook dat ik helemaal voor netwerkorganisaties ben zoals het CLC dat beoogd te zijn. Met een goede embedding in de regio proberen om juist dat innovatieve centrum te zijn, waar scholen op dit moment qua financien zelf niet meer aan toe komen om te ondersteunen.

En toch zagen een aantal van de Nieuwste PABO collega’s gelijk ook uitdagingen om dit te vertalen naar de Limburgse situatie. Er werd terecht geconstateerd dat er een bepaalde afstand was waarop zo’n iXPERIUM te bezoeken is. Kijk wij docenten en bestuurders gingen wel 2 uur in de bus zitten, maar je moet je voorstellen dat in het iXPERIUM een aantal klassen kleuters met hun docenten bezig waren op het moment dat wij er waren. En daar ga je toch niet zo ver en zo vaak mee in de bus. Als je dan bedenkt dat er vertegenwoordigers bijzaten van scholen van Venlo tot Maastricht dan wordt het lastig om een locatie te kiezen, zodat die ook voldoende gebruikt kan worden. Wellicht dat een combinatie van super-experience-centrum, waar het hele dure materiaal staat en een ‘on the road truck version’ een optie is. Ik zie zo’n grote Amerikaanse (figures) truck voor me, met daarachter al dan niet uitklapbaar een ‘klaslokaal’ van de toekomst waarin alle highlights om mee te oefenen zitten. Deze rijdt dan door de provincie van speelplaats naar speelplaats om letterlijk de speelplaats te zijn voor de leraren.

En uiteindelijk ben je er dan nog niet want het netwerken blijft denk ik nog belangrijker dan het ‘spelen met de middelen van de toekomst’ en ik ben nog steeds erg nieuwsgierig hoe juist die kennis gedeeld wordt bij CLC Arnhem of hoe je tussen CLCs kennis zou moeten delen. Ja er werd wel gepraat over dat de wil er moet zijn en dat iedere partner steeds open moet blijven praten over zijn belangen, maar hoe er nu tussen leraren kennis gedeeld wordt dat blijft nog onduidelijk. Maar we zijn daar welkom, dus wellicht goed om nog eens te gaan kijken vanuit een X-Lab oogpunt šŸ˜‰ Ik ga graag weer mee šŸ˜‰

Groet Marcel

Geplaatst op 25 februari 2013, in Didactiek, eLearning, Inspiring en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Wist je dat wij als Technische Informatica opleiding ook al contacten hebben gelegd voor ons materiaal af te geven voor robotica onderwijs. Zoals jij weet hebben wij materiaal op de plank liggen voor leraren van brugklas (maar is ook geschikt voor groep 7-8). Rianne gaat nu de contacten leggen en hopelijk ervoor zorgen dat ons lesmateriaal daar komt te liggen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: