From Fablab to Social Media, dag 2 Educause


Goedemorgen Judith,

Wellicht een beetje verwarrend voor de lezer, maar op het moment dat ik schrijf zitten we vlak voor dag drie. Het is 6 uur lokale tijd en de eerste nacht dat ik door heb geslapen. Volgens mij zijn de ‘midden in de nacht kamer slopende bovenburen’ weg. Ik viel om 22:00 gisteravond toen ik de deur naar je kamer dichtdeed vrijwel direct in slaap (gebeurt me normaal nooit) en ben dan nu ook wakker genoeg om mijn blog over gisteren te maken.

Wakker genoeg ben ik dan wel, maar of er nog ruimte genoeg in mijn hoofd is dat weet ik niet. Daarnaast (en dat is een nadeel) heb ik de hele dag zitten te worstelen met Seesmic, de tool waarmee ik twitter. De rode lijn die je dan voor jezelf maakt is nu een beetje weggevallen. Maar het gaat uiteindelijk toch om die verhalen die blijven ‘hangen’, toch?

Dr. Gershenfeld, materie met intelligentie en het Fablab

Dr. Gershenfeld begon en de halve zaal was nog aan het ontnuchteren van de appreciation party van Blackboard, de borrel van SURF,CVI,Stoas e.a. bij de ESPNZone, en (heb ik gehoord) de flinke afterparty na de party van Blackboard, toen Dr. Gershenfeld begon. En zijn begin was ‘zwaar’! Zware kost op de (niet geheel nuchtere maag), maar wel extreem leuke kost. Bij het Centre for bits and atoms (MIT) waar Dr. Gerschenfeld bezig is zijn ze bezig met het intelligent maken van materie. Ze hebben zich bedacht dat de ideeen die Turing en von Neumann (grondleggers van de computer en de hele wetenschap daaromheen) in deze tijd nooit zo bedacht zouden zijn. Ze zijn dus bezig geweest met het nadenken over ComputerScience met alles wat we nu weten. Een van de resultaten is de gedachtenlijn dat je materie intelligent kunt maken. Dus dat je daarmee ook de producten die je wil hebben zichzelf kunt laten bouwen. Grijns… Ik vond het machtig mooi, maar zal zelf nog wat leeswerk moeten doen om het volledig te snappen. Zodra ik het goed uit kan leggen (let op! er is een risico dat dit nooit is) zal ik een volledige Blog aan spenderen.

Het onderwerp waar Dr. Gershenfeld naartoe aan het spreken was, was interessanter voor de op dat moment ‘wakkere’ zaal. Hij is bezig met een ontwikkeling die het FabLab genoemd wordt. Dit zijn mini-laboratoria waarin je al het materiaal hebt om zaken te fabriceren. Die verspreiden ze over de hele wereld (in zijn voorbeeld de artic circle, afrika, en afganistan) en ze leren daar de mensen (niet zozeer universitaire studenten, maar kinderen, of mensen uit de buurt) om de zaken te fabriceren. Dit vanuit een vak dat hij draait op MIT met de naam: How to make (almost) anything. In het onderwijs zoals we dat kennen wordt er gestapeld. Je moet eerst bepaalde vakken doorlopen hebben wil je met bepaalde apparatuur werken. Zo ging het op MIT namelijk. Je moet eerst embedded software leren voordat je iets met een printplaatje ging doen. Dr. Gershenfeld draait het om. Hij laat de 8-jarige een printplaatje maken (en er op programmeren) maar leert Just In Time wat dat kind nodig heeft. Het enthousiasme van het kind om dat te maken wat het wil in combinatie met de kennis Just In Time, plus dat dat kind toch ook nog een andere denkwijze heeft levert op dat de MIT studenten waarmee hij werkt vaak hun eigen onderzoek ‘afbreken’ en op de lijn gaan zitten die elders in de wereld door een 8-jarige is bedacht. Erg bijzonder. Ik zou het erg cool vinden dat we zo’n Fablab ook bij ons in de buurt zouden hebben en ik hoorde van Bart van der Kop dat ze bezig zijn met een initiatief. Wie, waar, hoe, laat ons meedoen!!! Ik begreep inmiddels ook dat Hans Lasschuit hier al een plan voor heeft geschreven. Hans ik ben je sponsor (lees de blog over de eerste dag) en Chris laat ons dit Crazy Idea uitvoeren a.u.b. 😉

Wederom een onderwerp dus in een keynote waar ik nog uren over kan praten en het ‘lullige’ is dat Miguel van der Laar over het Fablab al een half jaar geleden bij me langs is gekomen. Sorry Miguel dat ik je wel gehoord heb maar niet geluisterd heb en dat ik op dat moment geen stappen heb ondernomen. Maar de Dr. heef nu zelf gesproken en nu is het kwartje (nickel) gevallen. De beelden van de Educause zijn via ZuydPLEIN te zien (we moeten nog even kijken hoe we die gaan distribueren, maar Dr. Gershenfeld en zijn verhaal over het FabLab is ook al eens onderwerp geweest van een TEDconference. Ik heb zelf de beelden alleen nog maar gescanned, maar onderdelen van deze presentatie herken ik wel. Dus dat is een mooi begin.

Ohio State University Granting System

De eerste sessie die ik daarna volgde ging over de ervaringen die ze op Ohio State hadden met een soort van intern Tendersysteem. Ze hadden 15.000 dollar en daarvoor hadden ze een soort van ‘wedstrijd’ uitgeschreven aan de interne faculteiten om het onderwijs meer blended te maken. De meneer van Ohio State vertelde over zijn ervaringen (de goede en de slechte) over de keuze’s die zij gemaakt hadden en hoe die waren uitgevallen. Het mooie aan het verhaal was dat zij als ondersteunende dienst zich eigenlijk via die tenders probeerde te profileren. Je kon dus als projectgroep geld krijgen (wat meestal gebruikt werd om tijd voor de medewerkers van de faculteiten te ‘kopen’) maar als je een tender kreeg dan ‘moest’ je ook samenwerken met hun ondersteunende dienst. En die had dan een aantal services. Zo maakte die bijvoorbeeld een projectwiki en een projectblog. Zo richte die een ruimte in voor videoconferencing. Daar ging dan niet het geld naartoe vanuit de tender, maar het was meer een embedding van de ondersteunende dienst in dat betreffende onderwijs door de tools beschikbaar te stellen en gezamenlijk te gebruiken. Ik vond het een erg goede verkooptruuk!

Hot Seat: The best way to learn is gaming. Period.

De Hot Seat sessie die ik heb bijgewoond was ook erg leuk. Het idee van een Hot Seat sessie is dat een iemand ‘in de Hot Seat’ zit en dat die bestookt wordt met argumenten waarom zij (in ons geval) niet gelijk heeft. Je poneert dan een stelling die verregaand is maar wel in lijn met wat je geloofd. Dus in dit geval ging het over Gaming als beste manier om te leren. Er is dan ook een geduchte opponent die ingrijpt mocht de zaal het niet aankunnen om de persoon voor de zaal te ‘challengen’. In dit geval heeft de ‘opponent’ niet zo heel veel hoeven te doen, want de zaal challengde er op los. Een erg leuke sessie waarin dat je argumenten krijgt van diegene voor de zaal die je zelf dus later ook kunt gebruiken. In een van mijn volgende blogs zal ik proberen om in die Hot Seat te kruipen, de argumenten te noemen om zodoende online dezelfde discussie te laten losbarsten. Overigens kwam ze goed weg en bleef de stelling overeind staan. Leuke ‘bijvangst’ bij deze sessie was Jeroen Allessie die naast me zat. Bijvangst klinkt natuurlijk zeer fout maar is als je denkt aan gaming niet eens zo heel fout. Jeroen heeft bij Avans Hogescholen in de Fysiotherapie wereld gezeten en is van daaruit naar het Leer en Innovatie Centrum gegaan. Hij vertelde over een game die hij met CMD studenten voor Fysiotherapeuten gemaakt had. Erg leuk en we hebben afgesproken om eens af te spreken en verder te praten over hoe zij daar Serious Gaming hadden ingevuld en wat ze er al mee gedaan hadden.

Video Collaboration met Vidyo

En wat je dan tijdens zo’n congres hebt is dat je ook wel eens keer verkeerd kunt kiezen. Tijdens deze sessie heb ik gezien hoe Video Collaboration is uitgerolled bij een universiteit. Van het proces en de fouten/goede dingen die daarin gedaan worden leer je natuurlijk wel, maar hun insteek was om Apple computers te voorzien met een tool en een gedeelte van de sessie en de vragen ging dan voornamelijk over Vidyo een tool die gebruikt wordt op Mac’s om mee te conferencen. Dus de leerfactor was iets minder, was eerlijk gezegd ook de enige keer dat ik moeite had om de aandacht erbij te houden.

Blackboard en het missen van de portfolio’s

En dan zou ik naar een sessie gaan over Porfolio’s, maar helaas kwam daar een niet geplande, geplande afspraak met Hajo Janssen van Blackboard tussen. Met Hajo heb ik gepraat over onze situatie met betrekking tot Blackboard over de problemen uit het verleden, de kansen voor de toekomst maar voornamleijk ook over de mate van vertrouwen in Blackboard als product en in Blackboard als bedrijf. We zijn namelijk als Hogeschool nu bezig met het bepalen van een visie rondom digitaal leren en werken. Een gezamenlijke, gedragen visie moet dat worden waarin ondersteunend, faculteiten en college gezamenlijk de verantwoordelijkheden neemt en de kansen die op dit gebied liggen benut. Dit moet je doen vanuit een nulsituatie en met Hajo hebben we gesproken over hoe we die nulsituatie kunnen bereiken. Het gesprek duurde dermate lang dat ik de sessie rond portfolio’s gemist heb (sorry Harry) maar Ger van ROC Midden Nederland is er volgens mij wel geweest. Dus ik ga op zoek naar of dit zo is en naar zijn Blog. Wat hij vertelde tijdens het avondprogramma was dat hij eindelijk had gezien dat Amerikaanse Universiteiten met Portfolio’s bezig waren zoals we dat in Nederland ook doen. Dus ook met matrices waarin competenties en prestaties zijn uitgewerkt. Ger had de goede hoop dat juist daardoor leveranciers als Blackboard weer harder gaan MOETEN nadenken over hoe de portfolio onderdelen van een systemen in te richten.

#edusocmedia en edusocmedia.org in oprichting

En de afsluiter was een discussiesessie in het Marriot. Erg leuk! Ik had al bij een bijeenkomst gezeten over Sociale Media en nu samen met jou Judith. Maar eigenlijk heb ik dit sociale medium al genoeg gebruikt vandaag om hierover te vertellen. Ik moedig jullie aan om zowel op Youtube #edusocmedia in te vullen als op twitter als om binnenkort te kijen naar edusocmedia.org, want daar staat eigenlijk alles wat er in de afgelopen dagen rondom dit onderwerp hier gebeurd is en wat er gebeurd in de wijde wereld hieromtrent.

Sorry heb ik nog een foutje gemaakt. Ik moedig jullie natuurlijk niet alleen aan om te lezen en te kijken, maar nog meer om met deze hashtags in het achterhoofd te contributen over wat er aan sociale media gebeurd binnen onze instelling. Bijzonder interessant, want dat topic bleef een beetje ondergesneeuwd, is wat kun je er nu mee in het klaslokaal of wat gebeurd er al mee in het klaslokaal.

Ook hierover vast meer in een van de volgende blogs! Ik ben klaar voor het ontbijt? Jij ook?

Groeten Marcel

Geplaatst op 15 oktober 2010, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Leuk om te lezen hoe het jullie vergaat in de States en wat er allemaal te zien en te beleven is aldaar.

  Wat betreft het FabLab, ik wil daar zeker aan meedenken en meedoen! (maar dat wilde ik een half jaar geleden ook al 😉 )

 2. Er is al een FabLab Zuid-Limburg in oprichting waarbij Hs Zuyd, in de persoon van Karel Janssen, Expertisecentrum Creative City, bij betrokken is. Zie http://www.openwijs.nl/wat-kunnen-wij-u-bieden/fablab-zuid-limburg

  Hoe meer zielen hoe beter!

 3. Dank je wel Frits!

  Ik mag inmiddels naar de bijeenkomst van de provincie 10 november aanstaande over FabLab.

  Ik was aangenaam verrast met jouw mededeling dat Zuyd middels het ExperticeCentrum ook hierbij betrokken is.

  Dank je voor de reactie!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: