Een warm welkom in onze gastvrije Zuyd Bibliotheek


Goedemorgen Marcel,

Gisteren zijn we voor het eerst samen On Tour gegaan. Als I-adviseurs zijn we digitaal (e-mail, Facebook, Yammer, Twitter, MSN, Skype, blog, enz, enz. 🙂  ) bereikbaar, via onze nieuwsflits I for you proberen we onze collega’s te bereiken. Maar we vinden het ook belangrijk onze ‘smoel’ op de verschillende locaties te laten zien.

Daarom heb ik koekjes gekocht en hebben we ons geïnstalleerd in de gastvrije Zuyd Bibliotheek, locatie Havikstraat.

We hebben onze tijd goed besteed al stond er (nog) geen lange rij aan onze tafel 😉 . Na ons overleg met de werkgroep informatievaardigheden zijn we na de pauze in de personeelskamer gaan zitten (te warm) om uiteindelijk in de hal (heerlijk muziekje) neer te strijken en daar nog wel wat collega’s getroffen. Het is nog even zoeken naar een geschikte plek, dat zal op elke locatie anders zijn.

Maandag zat ik ook al in de bibliotheek, op mijn oude werkplek achter de balie van de Hotelschool, een paar uurtjes collega’s-in-nood helpen. Ik keek uit op de nieuwe posters van Zuyd Bibliotheek die speciaal ontworpen zijn om de aandacht te vestigen op gedrag en gastvrijheid in Zuyd Bibliotheek.
Mooie poster, leuke bierviltjes …

… en flyers waarin de gastvrijheidsregels toegelicht worden. Terecht dat Annerie Claus trots is op dit resultaat waaraan ze samen met een collega van de Dienst Marketing en Communicatie heeft gewerkt. Annerie heeft vorig jaar ook het groepje Hotelschoolstudenten begeleid die een onderzoekje uitgevoerd hebben voor Zuyd Bibliotheek. Dit onderzoek ging  o.a. over de gastvrijheid en regels in de bibliotheek. Over het gebruik van de bibliotheek en haar faciliteiten willen studenten op alle locaties ongeveer hetzelfde.

 1. De inrichting van de fysieke bibliotheek
  Studenten hebben behoefte aan verschillende werkplekken (‘Van tumult naar rust’). Iedereen is gevoelig voor gezelligheid en warmte, daarom zijn op verschillende locaties loungehoek ingericht en zijn er meer stopcontacten beschikbaar.
 2. Gebruik van de bibliotheek en haar faciliteiten. Studenten willen:
  • Eten en drinken
  • Muziek luisteren en filmpjes kijken
  • Mobiele telefoon gebruiken
  • Praten en in groepen werken
  • Rustig kunnen studeren
  • Tassen, jassen en andere spullen meenemen
  • Van alle materialen gebruik kunnen maken
  • Van vaste pc’s gebruik kunnen maken
  • Voldoende aansluitingen voor laptops en gebruik van wifi
  • Altijd in de bibliotheek terecht kunnen en altijd een plek vinden

In deze flyer Welkom bij Zuyd Bibliotheek zijn de gastvrijheidsregels verwoord, positief verwoord.
Toen mij gevraagd werd om feedback op de tekst te geven, heb ik daar ook op gelet. Bibliotheken zijn nogal geneigd om te melden wat niet mag. Op de workshop Brein meets social media heb ik geleerd dat ontkenning niet wordt doorgegeven en opgeslagen in de hersenen. Het woordje ‘niet’ plakt niet in ons brein. Dus je moet niet zeggen wat je niet wilt maar vooral wat je wel wil. Dat staat nu ook in deze flyer 🙂

Benieuwd wat jij, en jullie lezers van deze gastvrijheidsregels vinden. Ik vind het weer een goede stap van Zuyd Bibliotheek.

Ik heb nog een poster in mijn tas, die hang ik op in onze tijdelijke flexruimte in het E-gebouw, zodat onze collega’s van het Facilitair Bedrijf dit ook zien. Want Zuyd Bibliotheek is er voor iedereen!

groet,
Judith

Gerelateerde blogposts:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 september 2012, in Bibliotheken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Leuk, die nieuwsflits. Kan ik me als externe zeker niet voor aanmelden of toch?

 2. Hm, dan kom ik op een pagina met jouw gegevens?

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: