Competentiegericht én competitiegericht? Battle of Concepts!


Hallo Marcel,

Dat was een leuke JAMsessie hè (alweer 2 maanden geleden) met Mark Bertrand, docent van de opleiding Commercieel Management en student Angelo Echtermeijer over een Battle of Concepts – idee.

Angelo vertelde ons over zijn ervaringen met de Battle of Concepts. Op battleofconcepts.nl (zo staat op de website te lezen) zijn bedrijven en overheidsinstanties op zoek naar innovatieve ideeën en creatieve oplossingen voor allerlei soorten vraagstukken. Bijvoorbeeld ideeën voor een nieuw productontwerp, een maatschappelijk vraagstuk of een marketingcampagne.

Mark is met alle ideeën aan de slag gegaan en heeft een plan geschreven. En in september gaat de battle beginnen! Maar laat ik Mark zelf zijn verhaal vertellen:

OUR 2bejammed GUEST: Mark Bertrand

“Ondernemendheid is een belangrijke pijler binnen Zuyd en helemaal binnen Commercieel Management. Ondernemendheid beperkt zich niet alleen tot die studenten die het (zelfstandige) ondernemerschap ambiëren, integendeel. Ondernemendheid is een competentie die in steeds meer branches in verschillende functies in toenemende mate wordt gevraagd.”
Vanuit die gedachte ben ik aan de slag gegaan met de Battle of Concepts. Deze vorm is niet nieuw, maar ik heb enige aanpassingen gedaan om de binding binnen de regio waarin Zuyd zit te verstevigen. Maar wat is nu precies de Battle of Concepts?
Wellicht herkenbaar: Veel bedrijven hebben ideeën die blijven rondzingen. De tijd is er niet, de kennis is er niet, het bedrijf wil er geen mankracht / uren aan spenderen. Van de andere kant kan blijft het idee bestaan zonder dat het bedrijf echt te weten komt of het added value kan leveren. Bij Battle of Concepts biedt het bedrijf het idee aan een groep studenten aan die dit gaan uitwerken tot een bedrijfskundig / bedrijfseconomisch concept. Omdat diverse groepen studenten met hetzelfde idee aan de slag gaan met het tot een bruikbaar concept uit te werken ontstaat er een battle.

Het mooie van de battle is dat het spreekwoordelijke mes hier aan meerdere kanten snijdt. Studenten gaan aan de slag voor een bedrijf en het bedrijf krijgt meerdere concepten aangeboden waar ze iets mee kunnen. Daarnaast krijgt het bedrijf inzicht in de competenties (de optelsom van kennis, gedrag en vaardigheden) van studenten hetgeen kan leiden tot een stage of een eerste baan. Voor Zuyd een geweldige gelegenheid om zich als partner van het bedrijfsleven te presenteren / profileren en ECHT samen te gaan werken. Last but not least een top ervaring voor studenten om op directieniveau te sparren en om in de boardroom van het hoofdkantoor de presentaties te mogen geven. Het is dus voor “het echie”, zo realistisch mogelijk. Om het geheel nog spannender te maken: studenten sparren en presenteren dus niet met het middenmanagement maar met de top!
In september vindt de eerste battle plaats. Wout van Stokrom, algemeen directeur en vice president regio West van het internationale bedrijf Berner, presenteert aan het begin van het studiejaar het idee aan een groep van 21 studenten (3de jaars), verdeeld over 7 teams. Gedurende een periode van 10 weken gaan de verschillende groepen met elkaar battlen. Slechts één team wint. En wat ze winnen houd ik nog even voor mezelf maar geloof me als ik zeg dat het zéér, maar dan ook zéér de moeite waard is. Vanaf het moment dat de battle start zal ik via blogs jullie op de hoogte houden.

Super leuk dat Mark ons blog als kennisdeelplatform kiest! Heel veel succes, beste Mark. Als we je nog ergens bij kunnen helpen, je weet ons te vinden 🙂

Groetjes,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 mei 2012, in Didactiek, Gastblog, Inspiring en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: