70:20:10 model


Dag Marcel,

Heb je wel eens gehoord van het 70:20:10 model? Het is ontwikkeld door Lombardo & Eichinger (1996), het stelt dat we vooral als volgt leren:

  • 70% op de werkplek (ervaring)
  • 20% via contact en interactie met anderen (collega’s)
  • 10% via traditionele scholing, trainingen, cursussen enworkshops

Medewerkers van Google werken volgens de 70-20-10-regel, waarbij 70% van hun tijd wordt besteed aan kerntaken, 20% aan gerelateerde taken en 10% aan innovatieve activiteiten. Niet zo slecht bedacht van Google om innovatie ook als kernactiviteit te benoemen.

Op het blog onze lerende docent Ilse Meelberghs zag ik dit filmpje

Zie ook het blog van Charles Jennings: Social & Workplace Learning through the 70:20:10 lens

Leren is niet langer een geïsoleerde activiteit, los van de werkplek en het dagelijks leven. Leren gebeurt niet alleen meer in de klas. Leren gaat ook op de werkplek, via sociale contacten, informeel en via ‘experimenteel’ leren. Als je blogs over ‘leren’ volgt, weet je dat aan dit onderwerp veel aandacht wordt geschonken. Ook Matthijs Leendertse (rapport: Future of Learning) besprak in zijn presentatie ‘informalisering’. Daar bedoelde hij mee dat leren steeds informeler wordt; niet alleen binnen de onderwijsmuren maar ook via blogs, sociale netwerken, maar dat je ook leert wanneer wanneer je je mobiele telefoon gebruikt als je een leervraag hebt, ook al loop je in het bos ;) .

Uiteraard zou met deze ‘wetenschap’ rekening gehouden moeten worden in onze onderwijspraktijk. Maar het heeft natuurlijk ook invloed op de manier van leren binnen onze organisatie. Hieruit blijkt toch maar weer dat er veel geleerd kan worden in het werk van en met collega’s. Dat wordt toch nog altijd erg onderschat. Dus wederom pleidooi voor ondersteunen van het leren tijdens het werk. Dat betekent mbt digitale didactiek dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in skilled servicedesks en trainingen op het gebied ict- en informatievaardigheden. We moeten toewerken naar een Zuydbrede leercultuur, niet alleen voor studenten dus.

Tot morgen?
groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 mei 2012, in eLearning, Het Nieuwe Werken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Hallo Marcel en Judith, Ik vond jullie blog op linkedin. Ik ben het helemaal eens met het 70-20-10 verhaal. Het meeste heb ik op/tijdens mijn werk geleerd. Ik studeerde Nederlands terwijl ik les gaf aan anderstaligen. Alle proble,em die ik op mijn werk tegenkwam kon ik via theorie of workshops oplossen. De theorie die ik moest bestuderen kon ik plaatsen in de praktijk waardoor ik deze beter onthield en in een breder kader kon plaatsen. Wat heeft jullie blog me geleerd? Omdat ik wilde reageren heb ik me aangemeld en nu zelf een blogaccount gemaakt. Dat wilde ik al een poosje; ik wist alleen niet hoe. Nu ga ik verder op dit pad en open een blog over leven in Limburg en een blog over werkend leren in een e-learningomgeving. Ik blijf jullie volgen.
    Hartelijke groet,
    Eliane

  1. Pingback: Zien en schakelen is een deel van de clou… Met dank aan Eric Vloeimans en co. « De lerende docent.

  2. Pingback: Waarom ik jullie heb lastig gevallen met mijn mini-overwinninkjes, leren in nabijheid. « De lerende docent.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: