edX: Harvard en MIT lanceren samen gratis online-onderwijsplatform


Goedemorgen Marcel,

In mijn blog over de toekomst hoger onderwijs en bibliotheek deze week, had ik het over de gratis online cursussen die o.a. Standford University aanbieden. Gisteren hebben Harvard University en Massachusetts Institute of Technology samen de non-profitorganisatie edX gepresenteerd.
Deze twee instellingen bieden vanaf najaar 2012 de eerste gratis cursussen via dit online leerplatform. Ze willen een wereldwijde gemeenschap van online lerenden bouwen. Daarnaast willen de universiteiten leren van de lerenden door te experimenteren met lesmethoden, al dan niet in combinatie met nieuwe technische mogelijkheden. Zo zou bijvoorbeeld het lesmateriaal verbeterd kunnen worden omdat docenten via het meten van kliks kunnen zien met welke delen van de stof studenten problemen hebben (learning analytics!). Ook zouden essays door middel van crowdsourcing beoordeeld kunnen worden. (bron: Tweakers.net).
Uiteraard wordt alle ontwikkelde software open source gemaakt.
Een ideële organisatie waar beide universiteiten 30 miljoen dollar in hebben gestoken!

Benieuwd of Zuyd de credits van deze cursussen zal gaan accepteren.

Game on @ Zuydlan!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 mei 2012, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik ben beniewd op hoe dit gaat uitpakken. Om extra kennis op te doen zjin dit soort initiatieven altijd goed 😉 Wat credits betreft; dat vind ik niet direct nodig, maar ik vraag me af of docenten deze extra resources zullen gebruiken..

  2. Jack Pleumeekers

    Mooie promotievideo: “this is the single biggest change in education since the printing press”.

  3. Judith van Hooijdonk

    En Harvard & MIT zijn niet de enige. Ook Stanford, Princeton, the University of Pennsylvania and the University of Michigan werken samen in https://www.coursera.org/
    Lees meer: http://www.nytimes.com/2012/05/03/education/harvard-and-mit-team-up-to-offer-free-online-courses.html

  4. En dan is er de vrij toegankelijke Massive Open Online Course (MOOC) over Teaching and Learning in Higher Education van Oxford Brookes University: http://openbrookes.net/firststeps12/. Voor docenten een leuke manier om kennis en ervaring op te bouwen met diverse vormen van online onderwijs en om ervaring in het hoger onderwijs uit te wisselen in een internationaal netwerk. 5 x 10 uur van 21 mei tot eind juni 2012!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: