Hij doet het niet …. Ctrl Alt Delete


Goh Marcel, wat leuk dat we hulp uit onverwachte hoek krijgen van jouw studiegenoot: Alexander van Deursen.

Zijn onderzoek Ctrl Alt Delete : Productiviteitsverlies door ICT‐problemen en ontoereikende digitale vaardigheden op het werk kreeg nogal wat media aandacht. Tja, als er bedragen als 19 miljard euro mee gemoeid zijn en aantallen als 8% productieverlies (zo weinig maar?) worden gepresenteerd, dan stort ‘jan-en-alleman’ er bovenop. Die aantallen vind ik niet zo interessant (hoeveel geld zullen werkgevers verdienen door Het Nieuwe Werken?)  ik vind meer de bevestiging (door wetenschappelijk onderzoek en dan is het waar ;)) wat wij al jaren weten: dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in skilled servicedesks en trainingen op het gebied ict- en informatievaardigheden. Een leuke bijkomstigheid is dat het onderzoek ook bevestigt wat Jack in zijn essay Help! De stroom valt uit : het belang van digital media literacy voor werken en leren heeft verwoord.

19 Mld. productiviteitsverlies door gebrekkige digitale vaardigheden from Lindblom on Vimeo.

Video 13-3-2012 toegevoegd

Ik heb het Ctrl Alt Delete rapport globaal gelezen. Tot mijn verrassing zag ik dat onze Zuyd-collega Frans Jacobs in de begeleidingsgroep zat die betrokken was bij de totstandkoming, uitvoering en rapportage van het onderzoek. 🙂

foto van Imageland-kaart

Conclusies van het onderzoek onder ruim 2.000 respondenten, bij benadering representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking die op een werkdag twee uur of meer gebruik maken van een computer voor het werk:

 1. ICT zorgt voor 4,0% productiviteitsverlies per medewerker per dag
 2. Elkaar helpen meest efficiënte oplossingsmethode
 3. Helpdesk kost het meeste tijd (en de stap naar de helpdesk is groot)
 4. Hoe lager opleiding en functie hoe meer ICT‐problemen de medewerker heeft
 5. Internetvaardigheden grootste zorgenkind
 6. Jonge werknemers verliezen de meeste tijd door gebrek aan internetvaardigheden
 7. Ook directie en hoger management verliezen 5 minuten per dag door gebrekkige internetvaardigheden
 8. Man/vrouw stereotypen gaan niet op
 9. Gebrek aan e‐mail vaardigheden lijkt te worden onderschat
 10. Hulp van collega’s belangrijke bron
 11. Werknemers overschatten hun digitale vaardigheden
 12. Gebruik smartphones en tablets vooral bij hoog opgeleide jonge mannen in hoge(re) managementfuncties
 13. Weinig gebruik smartphones en tablets leidt tot gebrek aan vaardigheden
 14. Organisaties zijn hoogstens volgend in de ontwikkeling van de ICT‐vaardigheden van hun werknemers
 15. Effect van ICT training is groot (maar wordt zwaar onderschat)
 16. Helpdeskvragen zijn van technische aard maar worden veroorzaakt door gebrek aan digitale vaardigheden

De aanbevelingen had jij al genoemd. Voor Zuyd vind ik het belangrijk dat de digitale vaardigheden getoetst en gemonitord gaan worden; dat er een ruim scholingsaanbod is; dat medewerkers tijd krijgen om zich deze competenties eigen te maken; en dat de plannen rondom skilled servicedesks sterker ingezet gezet gaan worden.
Ik wil onze servicedesks zeker niet vergelijken met deze van IT-crowd, maar vond deze video te leuk om ‘m niet te delen 😉

Uiteraard heb ik ook het proefschrift Internet Skills – vital assets in an information society van Alexander van Deursen even digitaal opengeslagen en de Nederlandse samenvatting gelezen 😉 Ook dit bevestigt wat ik al wist maar hiermee wetenschappelijk onderbouwd: mensen overschatten hun internetvaardigheden.
Alexander heeft het in zijn dissertatie over de sociale ongelijkheid die ontstaat door de digitale kloof. ‘Vroeger’ was de digitale kloof tussen de ‘haves’ en ‘have-nots’ van een computer. Deze kloof  is door allerlei stimuleringsmaatregelen (ik heb mijn eerst computer en daarna internetaansluiting ook aangeschaft met financiering van de hogeschool) gedicht. Maar de digitale kloof wordt nu meer veroorzaakt door het gebrek aan internet en stategische vaardigheden. Dat heeft Van Deursen onderzocht door proefpersonen 3 jaar vraagstukken rondom internetvaardigheden voor te leggen.
Er zijn nogal wat verschillende interpretaties over de definitie van internetvaardigheden. Alexander heeft een mooi overzicht van deze defintie. Met zo’n lijstje zouden we competentie van de collega’s wel in kaart kunnen brengen. Hij onderscheidt 4 typen vaardigheden: operationele, formele, strategische en informatievaardigheden.
In de prestatiemetingen die Van Deursen in 2007-2008-2009 heeft verricht, bleek dat de vraagstukken rondom informatie- en strategische vaardigheden elke jaar door de een groot deel van de proefpersonen niet succesvol werd afgerond.

Hij stelt 2 strategieën voor om de internetvaardigheden te verbeteren:

 • Verbeteren van de toegankelijkheid van websites (en apps denk ik)
  Interessant, ook voor jouw i/ti studenten. In dit verband is het ook goed dat Zuyd Bibliotheek momenteel onderzoekt welke federatieve zoekmachine of discovery tool geschikt is voor onze studenten en medewerkers. Met zo’n tool kan men met één zoekopdracht verschillende bronnen, databanken en catalogi raadplegen.
 • Maar uiteraard ook verbeteren van internetvaardigheden door informatievaardigheden in te bedden in het onderwijs (i love him) en meer trainingen aan te bieden binnen bedrijven maar ook in buurtcentra en openbare bibliotheken.
  Het inbedden van informatievaardigheden in ieder curriculum van Zuyd is waar de collega’s van Zuyd Bibliotheek hard voor werken.

Enkele weken geleden amuseerden mijn kinderen zich met een oud tv-moment (aanleiding weet ik niet meer). Ik vond het zo’n leuk fragment, “dat kan ik misschien nog wel eens kon gebruiken in een blogpost”, zei ik hen toen, niet wetende dat dit zo snel van pas zou kunnen komen. 🙂 Geniet van dit liedje (Annie M.G. Schmidt) uit de kinderserie Otje. Pas op, ’t deuntje blijft in je hoofd zitten 🙂

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 maart 2012, in 21st century skills en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: