#HNWgenY : minor & boek -4-


Hallo Marcel,

Zoals aangekondigd volgt hier het laatste deel over het boek en minor door Leen Liefsoens:

Tenslotte wil ik 2 auteurs van het boek aan het woord laten, 2 personen die ik al eerder voorgesteld heb: Peter Becker (docent / generatie X) en Eline Corée (student / generatie Y). Zij geven antwoord op een aantal vragen die Judith en ik aan hun gesteld hebben over het HNW en de minor Werken 2.0.

Eerst het woord aan Peter Becker:

Waarom een minor Werken 2.0?
Jan Krans kwam met het idee voor een minor waarin we zouden ingaan op de mogelijkheden die 2.0 tools in een professionele omgeving kunnen spelen. We praten over 2008 toen dat nog veel minder vanzelfsprekend was dan nu. De meeste studenten kenden Google Docs nog niet en lazen nooit een blog. Inmiddels ligt de focus meer op HNW omdat iedere student daar op 2 manieren mee te maken kan krijgen: als medewerker die volgens HNW kan werken, als ook als iemand die HNW moet gaan faciliteren (zeker bij ICT studenten speelt dit).

Hoe is de minor binnen de regels en kaders van het onderwijsmodel geïntegreerd? Je had het in je inleiding over een uitdaging. Hoe heb je dat aangepakt?
Op de eerste plaats moest er een leerplan komen waarin de doelen en competenties werden vastgelegd. Zodra dat was goedgekeurd door de examencommissie wisten we dat we door konden. Vervolgens moest er gesproken worden over de toetsing: een individuele schriftelijke toets en een product als groepsopdracht. De schriftelijke toets is over de verplichte literatuur (meestal 2 boeken) en de gastcolleges. Dit betreft open vragen omdat we niet alleen kennis, maar vooral ook inzicht en toepassing willen toetsen. Het groepsproduct is iedere keer anders en verschilt ook per groep. Belangrijk is dat de studenten een product opleveren dat echt kan worden toegepast door de opdrachtgever.

De studenten zeggen dat ze veel meer tijd in deze minor hebben gestoken, maar dat ze dat niet als belastend hebben ervaren. Hoe is dat voor jou als docent? Zo’n minor kost veel ontwikkeltijd, vast meer dan de uren die er voor staan. Hoe belastend is dat voor jou? Of niet?
Inderdaad kost het mij ook meer tijd dan er voor staat. Maar ik beleef net als de studenten zoveel plezier aan de minor dat ik dat er graag voor over heb. Bovendien levert het ontzettende leuke spin-off op, van een presentatie over de minor in Ankara tot een boekpresentatie en dit interview niet te vergeten ;)!

Hoe ervaar je de manier van onderwijs geven (die volgens de studenten heel anders is dan wat ze normaal doen op school) binnen de minor?
Studenten vinden het op de eerste plaats geweldig om bij zoveel bedrijven over de vloer te komen. Als docent realiseer je je het niet altijd omdat je al veel gezien hebt, maar studenten hebben nog nooit bij een bedrijf als Microsoft of IBM binnen gekeken. Ook de gastsprekers binnen de HHS spreken aan omdat die verhalen uit de praktijk vertellen. En dat zijn het echt niet altijd succes-stories, ook theorieen en mislukkingen komen aan de orde. Een gemiddelde docent geeft toch meer les uit het boekje. Voor het reguliere programma is dat OK, bij een minor kun je wat wildere dingen doen. Daarnaast creëert Jan Krans een heel ontspannen en motiverende sfeer. Tegelijkertijd vraagt hij wel veel van de studenten. Doordat ze gemotiveerd worden, willen ze ook verder gaan.

Waarom hebben jullie aan de minor het schrijven van een boek over HNW toegevoegd als opdracht voor de studenten?
Bij een bedrijfsbezoek en de gastsprekers kregen studenten de opdracht een verslag te schrijven als deel van de praktijkopdracht. Na verloop van tijd hadden we een behoorlijke stapel verslagen. We vonden dat daar veel interessante info tussen zat die de moeite waard is om gedeeld te worden. Bij het schrijven, redigeren en samenstellen van een boek komt heel veel kijken. Het leek ons dan ook een zeer zinvolle opdracht voor de studenten. Dat is ook wel gebleken. Het was niet een kwestie van bundelen wat er lag. De studenten hebben kritisch moeten selecteren, veel moeten herschrijven en ontzettend veel moeten organiseren om de gang er in te houden.

Wat hield de opdracht voor het team Boek schrijven precies in (m.a.w. wat kregen de studenten van jullie opgelegd om te doen)?
Zoals bij het vorige antwoord staat vermeld, was het meer dan het bundelen van wat er lag. We bespraken met de studenten hoe we meer evenwicht in het geheel konden brengen. Zo ontstond het idee om goeroes uit te nodigen bijdragen te leveren. Dat hebben de studenten gedaan. Vervolgens moest er streng worden geselecteerd en herschreven. Ook is er lang gesproken over de volgorde van de bijdragen. Tenslotte is er veel werk gaan zitten in de afwerking: vormgeving, tweets, illustraties e.d.

Meestal wordt er getoetst. In deze minor ook? Hoe?
Zie boven, de schriftelijke toets wordt door mij samengesteld en nagekeken, de groepen worden tijdens de minor begeleid door een collega of door mij en wij beoordelen dan ook. Daarnaast geeft Jan zijn input voor de beoordeling.

Werk je zelf ook volgens HNW?
Ha, nog niet zoveel als ik zou willen. Deels omdat de HHS daar nog onvoldoende faciliteiten en visie voor heeft, deels omdat je als docent nu eenmaal regelmatig live aanwezig wilt zijn voor je lessen en gesprekken met studenten. Want chatten of Skypen is leuk, soms is persoonlijk contact toch het beste.

En Eline Corée:

Waarom heb je gekozen voor de minor Werken 2.0?
Ik heb voornamelijk voor de minor gekozen omdat ik in was voor iets nieuws. Een jaar geleden had ik nog maar weinig kennis van HNW en lang niet zoveel kennis van 2.0 tools en Social Media als dat ik dat nu heb. Al mijn klasgenoten gingen de minor doen en waren best enthousiast, althans over wat we er van wisten. Leren is iets dat ik graag doe, zeker als het gaat over onderwerpen waar ik nog weinig van af weet, maar wel in geïnteresseerd ben. De eerste les was geweldig en toen wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt.

Hoe heb je de minor ervaren?
De minor is het beste studieblok dat ik tot nu toe ooit gevolgd heb. De opzet ervan sloot goed aan bij hoe ik wil leren. Het was veel uitdagender, leerzamer en ook meer ‘fun’ dan ieder ander blok. De docent stond niet meer op een voetstuk en dus veel dichter bij de studenten, waardoor je op een gelijk niveau kan communiceren en leren. Dat is geweldig en ik denk dat het voor veel studenten ook een verbetering zou zijn om op die manier les te krijgen. Ik heb ontzettend veel leuke, leerzame en gezellige ervaringen aan het blok overgehouden en zou het zo nog een keer willen doen! Want geen enkel #KB33 blok is exact hetzelfde ;)!

Hoe heb je het meewerken aan het boek #HNWgenY ervaren?
Het meewerken aan #HNWgenY was voor mij zo’n beetje een ‘dream come true’. Al van jongs af aan schrijf ik vaak stukjes, voornamelijk fictieve verhalen en gedichten. Dat is iets wat ik de laatste jaren door drukte van mijn studie achter me moest laten, omdat ik er gewoonweg niet aan toe kwam. Maar om opeens de mogelijkheid te krijgen om zomaar een écht boek te schrijven, over een onderwerp dat me interesseert en waar ik erg enthousiast over ben, dat was in één woord fantastisch. En dat ik dan ook nog gevraagd werd om zelf een stuk te schrijven, wow!
Dit is een unieke ervaring en ik vind het super om daar onderdeel van te zijn, want we zijn nog steeds bezig natuurlijk ;)!

Wat was voor jou nieuw wat betreft HNW, wat heb je hierover geleerd tijdens de minor?
Er was voor mij eigenlijk heel erg veel nieuw. Nog nooit heb ik zoveel nieuws geleerd in één studieblok, denk ik. Al erg lang had ik het idee dat ik niet iemand ben die van 9 tot 5 op kantoor kan zitten. Kennis maken met HNW bood mij het inzicht dat er veel mogelijkheden zijn om dit te ‘ontlopen’ ;). Aan het begin van de minor was ik zeer sceptisch over Twitter, iets wat je tegenwoordig niet zou kunnen denken. Ik heb op verschillende manieren ingezien hoe niet alleen Twitter maar ook andere (soorten) Social Media kunnen bijdragen bij welk werk dan ook. Ook heb ik gezien wat het voor een bedrijf en haar mensen kan betekenen als er flexplekken worden ingericht en het bedrijf aangepast wordt op HNW. Eigenlijk iedereen die ik sprak die in zo’n bedrijf werkt, leek gelukkiger met zijn/haar baan dan vele anderen die het begrip HNW niet kennen of (kunnen) toepassen. Ik denk echt dat HNW zorgt voor een gezondere en rustige werksfeer, waardoor mensen ook in hun vrije tijd lekkerder in hun vel zullen zitten.

Enthousiaste geluiden over HNW en vooral ook over ‘het nieuwe leren’ dat binnen de minor Werken 2.0 wordt toegepast. Inspiratie, niet alleen voor de studenten en docenten van de minor, maar ook voor ons… de lezers van “HNW volgens gen Y”! Het was me een waar genoegen om over dit boek en de minor te bloggen op 2beJAMmed!

Nou Leen, het genoegen was ook mijnerzijds! Super experiment! Voor herhaling vatbaar!
Ja Marcel, dat gaat snel gebeuren want Leen gaat morgen en overmorgen naar het congres Didactiek in E-learning (hadden wij daar ook niet naar toe moeten gaan?) en haar blog is nog steeds offline, dus ze vroeg of ze ons blog weer mocht gebruiken.
Maar natuurlijk Leen, met alle plezier!

Judith

De andere blogberichten over het boek en de minor ‘HNW volgens generatie Y’:
Deel 1  (boekreview) – Deel 2 (boekreview) – Deel 3 (boekpresentatie)

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 oktober 2011, in Gastblog, Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: