#HNWgenY : minor & boek -3-


Hi Marcel,

Daar ben ik weer. Zoals Judith al aangaf, ben ik nog lang niet uitgesproken over “HNW volgens gen Y”. Ik wil je namelijk nog wat vertellen over de boekpresentatie , die vond op 23 september plaats en het was een leuke bijeenkomst met inspirerende sprekers. Maar eerst even terug naar iets wat Judith aanhaalde in ons eerste blogpost over het boek:

“Trouwens, ik ben ook erg nieuwsgierig naar het adviesrapport van het ICT-team over ‘Het Nieuwe Leren’. Zij hebben de cloud-diensten vergeleken met Blackboard, rekening houdend functionaliteiten en juridische aspecten, kreeg Live@Edu de voorkeur. Alles beter dan Blackboard, las ik tussen de regels ”

Hoi Judith,
Deze week heb ik in de ‘wandelgangen’ van de HHs gehoord dat er momenteel aan gewerkt wordt om de studentenmail per 1 januari via Microsoft aan te bieden. Studenten krijgen dan een inbox met 25G opslag (nu 10Mb!) en daarnaast nog een skydrive van 25G (nu 50Mb). Voor medewerkers is dit nog niet in beeld – jammer, maar gelukkig weten wij de tools zoals Dropbox.com en Wetransfer.com wel te vinden. Het is natuurlijk nog niet zo veel, maar misschien wel een begin. Ik hou je op de hoogte!

En wat betreft die generatiekloof waarover je in ons tweede blogpost vertelde dat je er niet in gelooft, was er een grappig voorval op de boekpresentatie van HNWgeny. Ik zat naast Eline Corée – IDM studente, ze heeft de minor gevolgd en ze is medeauteur van het boek (p. 178) – en we deden een interactief spelletje waarbij wij, het publiek, antwoord moesten geven op vragen over HNW. Wie fout antwoordde moest gaan zitten. Ik keek na een aantal vragen om me heen en stelde luidop vast dat de meeste van de generatie X weer zaten en de meeste van generatie Y nog in de run waren, maar ik moest er aan toevoegen: “euhm, alhoewel ik zelf niet tot de generatie Y behoor” (geboortejaar 1980 valt volgens Bontekoning onder de pragmatische generatie). Toen antwoordde Eline: “Ja, hoe moet je iemand noemen die qua leeftijd niet onder generatie Y valt, maar het eigenlijk wel is :)?” Ik geloof dus ook niet zo in die generatiekloof… en als ik het me goed herinner was het toch een vertegenwoordiger van de generatie X die uiteindelijk het spelletje won, typisch ;).

Er is dan misschien geen generatiekloof, maar er zijn wel degelijk algemene verschillen aan te merken tussen generaties. Die verschillen (en dan vooral mbt communicatie) waren grappig in de presentatie van Remco Doeve verwerkt. Zoals gezegd is het uitgeven van het boek betaald door aandeelhouders die via TenPages.com aandelen hebben gekocht. Doeve had de intentie om de laatste 50 aandelen te kopen, helaas stak Eburon (de uitgever die uiteindelijk het boek heeft uitgegeven) er een stokje tussen (want zij kochten de laatste 252 aandelen)… Remco vond zichzelf wel een schlemiel (gen X) / #loser (gen Y) dat hij die aandelen aan zijn neus heeft laten voorbijgaan, maar zijn intentie heeft er wel voor gezorgd dat hij als spreker werd uitgenodigd op de boekpresentatie. Remco noemt zichzelf overtuigd criticus. Op de vraag of de zaal in HNW gelooft waren er een tiental die aangaven er niet in te geloven of te twijfelen. Remco heeft zelf een hoofdstuk geschreven in het boek waarin hij zegt dat HNW niet bestaat (p. 57). Waarom niet? Dat vertelt hij zelf in een blogbericht over zijn bijdrage aan het boek en zijn presentatie:

Waar het in mijn boodschap uiteindelijk om ging, is dat deze verandering zich niet laat vangen in 1 term of in 1 zin. Dan sla je het te makkelijk plat tot 1 of 2 (commerciële) kenmerken.

Doeve jaagde er in nog geen kwartiertje bijna 100 sheets doorheen maar had wel een sterk verhaal: Ja, bij HNW gaat het om ‘huisvesting’ (plaats- en tijdonafhankelijk werken) en ‘ICT-middelen’ (web 2.0 tools) maar de uitdaging zit hem in het organiseren van de factor ‘mens en organisatie’. HNW zorgt voor uitdagingen: denk maar aan arbo-voorwaarden (hoe pas je die regels op iedere plek – trein, thuis, koffiebar – toe?), fiscale regelgeving en het opstellen van contracten. Er zijn dus ‘veranderingen’ op til, maar moet je er een ‘labeltje’ aan hangen? Hij eindigde zijn presentatie met een uitspraak van Erik van Heck, onderzoeker bij Erasmus@work :

Mensen zelf laten bepalen waar en wanneer ze willen werken verhoogt de productiviteit en work-live balans.

De tweede presentatie tijdens de boekpresentatie kwam van Jan Krans, zoals eerder aangegeven één van de docenten van de minor. Hij liet ons aan de hand van een prachtig filmpje zien waar in het in HNW én de minor Werken 2.0 echt om ging: transformatie. En transformatie bereik je door de volgende stappen te doorlopen: bewustwording, beeldvorming, ervaring, doen en verzorgen.
2 dingen moet je daarbij onthouden: “The single greatest challenge… is to raise the productivity of knowledge and service workers (Peter Drucker)” en “Het einde der kantoortijden is nabij”

De boekpresentatie werd geleid door de 4 studenten van het team ‘Boek schrijven’. Zij gingen natuurlijk ook nog in op het proces waarbinnen het boek werd geschreven. Die presentatie is al opgenomen in onze eerste blogpost. De studenten hadden het over ‘het leven na de minor’, want ook al hadden ze de studiepunten van de minor al lang binnen (en enkele waren zelfs al afgestudeerd), ze hebben daarna nog maanden gewerkt om ervoor te zorgen dat het boek ook echt uitkwam. Daaruit blijkt wel hun motivatie en dat ze zelf helemaal achter het eindproduct stonden.

Tot zover het verslag van de boekpresentatie door Leen. 🙂
Leen heeft aan 2 personen,  Peter Becker (docent / generatie X) en Eline Corée (student / generatie Y) nog enkele vragen gesteld over HNW en de minor Werken 2.0. Maar die komen volgende week aan het woord 🙂
Bedankt Leen!

fijn weekend!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 oktober 2011, in Gastblog, Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: