#HNWgenY : minor & boek -1-


Ha Marcel,

Surprise. Surprise! Ik heb een verrassing voor je 🙂
Ik weet niet of je het gehoord hebt maar webstreepjelog, een blogplatform van Sanoma Media (moederbedrijf van NU.nl) is al ruim 5 weken offline. Sommige krijgen ontwenningsverschijnselen omdat ze niet kunnen bloggen, zoals onze Leen. Vrijdagmiddag kwam op twitter een spontane hulpactie op gang ‘help Leen weer aan t bloggen’. Zo heb ik ons blog, maar Raymond Snijders het zijne  en Irma van Houts het hare aangeboden en Leen vond het ‘holiemolie’

Leen stelde voor om iets te schrijven over het (e)boek “HNW volgens generatie Y . Nu wil het toeval dat ik ook met een blogpost over dit boek begonnen was. Ik heb het boek na een tip van Leen 🙂 vorige week gedownload en gelezen.
De laatste dagen zit HNW in mijn hoofd. Aanleiding is dat ik vorige week na moest denken over een notitie en dat ik binnenkort een werklunch rondom dit thema moet inleiden.
Maar Leen zal je zelf vertellen over dit bijzondere project, een minor van haar Haagse Hogeschool .

Hey Marcel,
leuk hé deze duoblog in jullie duoblog (heb je hem ;)?)!
Mijn ontwenningsverschijnselen zullen dan ook snel verdwijnen, mede omdat ondertussen ook Dymphie (alias Dee Boeks) me haar blog  heeft aangeboden. Maar de andere drie moeten het me maar niet kwalijk nemen dat ik mijn gastblogavontuur bij jullie begin. Bloggen op 2 BE JAMMED samen met Judith is namelijk een kleine droom die uitkomt. En dan gaan we het ook nog hebben over een project van mijn eigen werkgever!

Ik ken één van de auteurs van “HNW volgens gen Y” persoonlijk: de docent Peter Becker. We volgen namelijk samen de opleiding Culturele Informatiewetenschap aan de UvA. En een aantal weken geleden toonde hij mij trots één van de eerste exemplaren van het boek van ‘zijn studenten’. Hij was dus niet alleen trots op het eindproduct maar ook op de ijver en de betrokkenheid die de studenten er bij hebben laten zien.
Peter en zijn mededocent Jan Krans, leggen in het voor- en nawoord uit wat die minor Werken 2.0 waarbinnen het boek tot stand gekomen is precies inhoudt:

 

 

Het basisconcept is: laat studenten kennis vergaren over nieuwe manieren van communiceren en samenwerken (web 2.0 en enterprise 2.0), maar ook met organisaties die zich met het fenomeen HNW bezighouden.

De minor is ondertussen al drie keer gegeven. Het boek is een weerspiegeling van de activiteiten binnen de minor (zowel van 2009-2010 als 2010-2011) opgetekend door de studenten zelf, hun ervaringen dus.

De zestig studenten die de laatste keer de minor hebben gevolgd kwamen terecht in een netwerkorganisatie. Ze werden verdeeld in teams:

  • ICT , verantwoordelijk was voor de Google Apps-omgeving waarmee alle minor-studenten aan de slag moesten
  • Events, verantwoordelijk voor het organiseren van de bedrijfsbezoeken en gastcolleges
  • Fondsenwerving, verantwoordelijk voor de promotie voor het boek via social media
  • Boek schrijven
  • KLM, Ahold, Buitenshuis (denkbeeldig inrichten van een pand volgens de principes van HNW), KPN/Getronics, Vodafone en Atos. De teams waarvan de naam een bedrijf is moesten aan de slag voor dat bedrijf met een opdracht rond HNW of social media.

De studenten ervoeren (zoals je kunt lezen in het boek) de minor als totaal iets anders dan de dingen die ze eerder in het opleiding hebben gedaan. De vele buitenhuisactiviteiten, het werken met web 2.0 tools (Twitter, Skype en Google Docs waren de tools in de minor 2010-2011, maar in de vorige schooljaren hebben ze ook Google Wave uitgeprobeerd en met Lotus Connections een minor-omgeving opgezet) en de uitdaging van het werken in teams met eigen vrijheden/verantwoordelijkheden (eigenlijk al een beetje HNW of daarop voortbordurend ‘het nieuwe leren’, zie ook p. 78 en 173 in het boek) gaven de studenten een enorme boost. Van deze onderwijsmethode kan zelfs ik als bibliothecaris (we geven op dit moment zelf veel instructielessen aan studenten) zeker nog iets leren. Erg inspirerend, vind je ook niet?

Ja Leen, dat vind ik zeker ook! Marcel is betrokken bij het ontwikkelen vaneen minor, dit is een samenwerking van Faculteit ICT en Hoge Hotelschool Maastricht. Deze minor: Web & Beyond gaat over innovatie met behulp van technologie in de horecawereld, maar wel in de vorm van een spel. Ik zie leuke opdrachten in het boek, die ook onderdeel van deze minor zouden kunnen worden, zoals die Pecha Kucha presentaties. Nice!
Trouwens, ik ben ook erg nieuwsgierig naar het adviesrapport van het ICT-team over ‘Het Nieuwe Leren’. Zij hebben de cloud-diensten vergeleken met Blackboard, rekening houdend functionaliteiten en juridische aspecten, kreeg Live@Edu de voorkeur. Alles beter dan Blackboard, las ik tussen de regels 😉

Naast de activiteitenverslagen bevat het boek ook de mening van de studenten (generatie Y) over HNW, aangevuld met bijdragen van een aantal HNW-goeroes (generatie X) die op hun beurt hun visie geven op HNW en de generatie Y. Een hele mix dus, opgetekend in 52 bondige en diverse hoofdstukken. Om een beetje structuur in deze vele hoofdstukken te krijgen, hebben ze ze getagged zodat het karakter van het hoofdstuk duidelijk is: visie van een goeroe / generatie Y / generatie X, verslagen van de bedrijfsbezoeken die afgelegd zijn binnen de minor of van de vele gastcolleges die er geweest zijn, tools, etc. Bij de hoofdstukken vinden we de tweets die tijdens de minor zijn getwitterd en tussen de hoofdstukken lezen we de quotes van de minor-studenten die antwoord geven op vragen als ‘Zou jij bij je toekomstige werkgever volgen het nieuwe werken willen werken’ en ‘Hoe zie jij de toekomst van het nieuwe werken over bijvoorbeeld tien jaar?’.


De redactie van het boek lag, zoals ik al had verteld, in handen van vier studenten (team Boek schrijven). Dat het boek uiteindelijk ook echt is uitgegeven, is de verdienste van een andere mede-student die met het idee kwam om hun kans te wagen via TenPages.com.

TenPages.com is een online platform waarop schrijvers vanaf de eerste, vers geschreven pagina’s ontdekt en gesteund kunnen worden door aandeelhouders. Dit met als doel om hun manuscripten uiteindelijk uitgegeven te zien worden door een gerenommeerde uitgeverij.

Ook aan Tenpages.com wordt een hoofdstuk gewijd in het boek. De 2000 aandelen werden door de enthousiaste promotie van de studenten (team Fondsenwerving) in mum van tijd verkocht. Zo is het een uniek boek geworden over HNW geschreven door generatie Y en tot stand gekomen via crowdfunding.

Het is inderdaad super dat de minor ook tot een echt boek heeft geleid. Ik heb het boek afgelopen vrijdag bij Selexyz in de kast zien staan!
Leen is, net zoals ik, lang van stof 😉 en heeft nog veel meer over dit boek en de minor te vertellen, maar daarover de volgende keer meer. Ja, er komt nog een deel 2, misschien ook nog wel een deel 3 🙂

Groetjes,
Leen & Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 oktober 2011, in Gastblog, Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: