#HNWgenY : minor & boek -2-


Dag Marcel,

Zoals gezegd, Leen Liefsoens, heeft nog meer te vertellen over het boek HNW volgens generatie Y.
Ronald Katoen, één van de schrijvers was ook benieuwd naar het vervolg

Zoals beloofd hier deel 2, Leen vervolgt:

Ik wil nu enkele uitspraken, opvattingen en ideeën uit het boek uitlichten.

Zo komt de generatiekloof m.b.t. het nieuwe werken sterk naar voren.
Generatie X: kennis = macht t.o.v. generatie Y: kennis delen = kennis maken (p. 40)
&
generatie X: informatie grondig verwerken t.o.v. generatie Y: informatie vluchtig doornemen (p.136).
Ook zijn de verwachtingen van generatie Y onderzocht: ze verwachten sfeer, concentratieverhogende middelen zoals stiltewerkplekken, onbeperkte toegang tot werkgerelateerde docs/mail/apps en meer vrijheid en zelfstandigheid (waarbij ze het niet erg vinden om daarbij op hun resultaten te worden beoordeeld). Daarnaast onderschrijven ze ook de nadelen van het HNW: vertroebeling scheiding werkprivé, verminderend contact collega’s en eventuele onduidelijkheid over het werk.

Hoi Leen,
Ik geloof niet zo in een generatiekloof, wil dat ook niet geloven 🙂 Ik ben het met Bas van de Haterd eens dat je niet echt zo’n strikte generatiescheiding (zoals Aart Bontekoning doet) kunt aanbrengen. Binnen elke generatie heb je verschillende meningen, opvattingen en motivaties. (gelukkig maar). De huidige generatie bestaat uit zelfbewuste, zelfredzame en ondernemende mensen. Die zijn er altijd al geweest, misschien nu wat meer dan vroeger. Maar ook in deze generatie bestaat een even grote groep die houvast zoeken in onze ingewikkelde informatiemaartschappij.
Het draait niet om leeftijd maar om nieuwsgierigheid!

Alle generaties hebben last verouderde bedrijfsculturen, maar passen zich na verloop van tijd aan. Het kost nogal moeite om oude patronen los te laten. Interessant vond ik te lezen dat het onderzoek van Bontekoning onder generatie X (de ouders van generatie Y) goed weten hoe hun kinderen leren en werken maar deze vernieuwende invloed als leidinggevende niet toelaten in hun eigen werkomgeving bij de generatiegenoten van hun kinderen. Bijzonder toch…

Tevens kwam de visie van generatie Y op informatieoverload (een thema wat informatiespecialisten zoals Judith en ik wel aanspreekt natuurlijk) ter sprake. De studenten van de minor zien informatieoverload niet als een probleem (p. 136):

Door het aanbrengen van een goede structuur in de informatiestroom waar zij dagelijks te maken krijgen en door goed te filteren (door bijvoorbeeld technologische hulpmiddelen) hoeft dit geen probleem te zijn.

Frank Meeuwsen geeft ons hierover een geschiedenislesje (p.86):

Zoals we hebben leren omgaan met de explosie aan boeken die sinds de 16de eeuw op ons afkwam (bibliotheken, recensies, boekenverkopers) en de hoeveelheid radio- en tv-uitzendingen (gids, afstandsbediening, een uit-knop) zullen we dat ook met online informatie gaan leren.

Ik vraag me af wat hij bij dat laatste tussen haakjes zou zetten…
Aan het eind van het boek legt Kim Canstenmiller ons uit hoe HNW in 2025 er uit zal zien: afdelingen = passiegebieden, medewerkers = meewerkers en meewerkers zijn de ene dag leiders en de andere dag volgers, individuele contracten op maat, ‘Bring Your Own Device’, software in the cloud, een auto boeken via een app, gebouwen = creatieve ontmoetingsplekken, ‘plekje vrij’ app voor het reserveren van een werkplek, zelfregulerend vermogen i.p.v. managers en de toegevoegde waarde aantonen via collega’s en klanten i.p.v. functionerings- en beoordelingsgesprekken.
Judith, wat is jou opgevallen tijdens het lezen van het boek?

Het boek bracht me geen nieuwe inzichten, maar ik heb al het een en ander over Het Nieuwe Werken gelezen. Voor mij staat HNW (zoals Bas van de Haterd dat ook benoemt) als Het Normale Werken.

Ik vond het interessant om te lezen wat studenten van het HNW vonden, met name het gebruik van social media mbt kennisdeling. We denken dat onze huidige studenten heel gemakkelijk met deze platforms omgaan, maar deze tools zakelijk of als studerende gebruiken is toch een verschil. Ik zie hier nog wel een belangrijke taak voor ons, informatie professionals.

Nou Leen, ik ben benieuwd of er nog een deel 3 komt van ons gast-/duoblog 😉
Marcel en ik sluiten vaak een blogpost af met een toepasselijk liedje. Ik heb gekozen voor een nummer uit mijn generatie 😉

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 oktober 2011, in Gastblog, Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: