Samen aan de slag #VisieZuydBibl


ZuydBibliotheek

Hoi Marcel,

Zojuist heb ik de laatste rapportages mbt het visietraject van Zuyd Bibliotheek opgestuurd naar ons CvB. Nadat Theo van Bergen, Chris Kuijpers en ik half april het Visiedocument hadden ingeleverd, hebben we nog een tweetal gesprekken met college gevoerd. Dat resulteerde in een versie2.0 waaraan diverse besluiten en actiepunten zijn toegevoegd. Theo en ik kregen nog de opdracht enkele onderwerpen verder uit te werken. Dat hebben we de afgelopen maand gedaan. Het betrof een overdrachtsdocument voor een nieuwe teamleider van de bibliotheek (sollicitatieprocedure loopt), een voorstel om de kunstenbibliotheken (Conservatorium, Toneelacademie, ABK) op te nemen in de Zuyd Bibliotheek familie ;), een notitie om informatievaardigheden samen met het onderwijs beter op de kaart te zetten en (wederom, ik kom er niet van af) een notitie rondom auteursrechten.
Het project is nu afgerond, de meeste  collega’s vertrekken binnenkort voor een veelverdiende vakantie, over het vervolg hoor ik wellicht na de zomer meer. Van het CvB? of misschien wel van de nieuwe teamleider van Zuyd Bibiotheek? 🙂

Natuurlijk wil ik dit project ook bloggend afsluiten 🙂 maar een visietraject hoort eigenlijk nooit te stoppen. Je zult als bibliotheek constant alert moeten zijn op veranderingen in de organisatie, in de samenleving en daar je dienstverlening op afstemmen. Het visiedocument dat er nu voor Zuyd Bibliotheek ligt, is niet revolutionair te noemen, maar het sluit aan bij de behoefte van de organisatie. Ik vind het positief dat nu een (toekomstbestendige) visie en missie voor Zuyd Bibliotheek geformuleerd is, daar kan een nieuwe teamleider verder op bouwen.

Persoonlijk zou ik grotere stappen hebben willen maken, maar we hebben binnen Zuyd ook te maken met een kaderstelling vanuit het ministerie mbt verhouding OP en OOP, dus beheerpersoneel reductie ten gunste van het onderwijs. Binnen Zuyd hebben we gekozen voor 1 Zuyd Bibliotheek en geen opsplitsing in facultaire bibliotheekjes, wij geloven in de kracht van 1 bibliotheekteam die elkaar kan informeren en inspireren. De bibliotheek blijft dus in de ondersteunende hoek zitten.
Naast de opdracht van reductie beheerpersoneel, is er vanuit het onderwijs veel vraag naar ondersteuning van informatieprofessionals. Daar ligt dus een spanningsveld. Vind je net zoals Pierre Gorissen dat op zijn blog heeft geschreven dat de nieuwe rol van de informatiespecialisten is om veel nauwer samen te werken met onderwijs op het gebied van collectioneren van online onderwijscontent?

de gemiddelde docent heeft niet de tijd, zin of kennis om wijs te worden uit het grote hoeveelheid van commerciële boeken en bronnen, aangevuld met open educational resources, open tekstboeken en op andere plekken online beschikbaar materiaal. De taak van de informatieprofessional is dan:  Pro-actief adviseren over onderwijscontent en helpen bij online zetten van eigen onderwijsmateriaal (o.a. auteursrechtelijke aspecten)

Uiteraard zien en horen wij de behoefte hieraan ook. Maar is het dan de rol van de informatieprofessional om deze dienstverlening aan te bieden en het ook  uit te voeren omdat een docent geen tijd, zin of de kennis heeft? Of is de informatieprofessional er om de docent te adviseren zodat zij ook informatiecurators worden en weten hoe de beschikbare technologie hiervoor in te zetten (Lees Jelmer Ever in Onderwijs van de toekomst in Intermediair). Ik geloof meer in het laatste. Als Zuyd 21st century skills belangrijke vaardigheden vindt voor onze studenten, dan zullen zij hierin moeten worden ondergedompeld en gecoacht worden door docenten die deze vaardigheden beheersen.

Een terugkerend onderwerp van gesprek tijdens het visietraject was ook het belang van een fysieke bibliotheek. Hebben we die nog wel nodig als de boeken verdwijnen? Nu Google de rol van de bibliotheek over gaat nemen door eBooks uit te gaan lenen? Ja de uitleenfunctie van de bibliotheek zal gaan verdwijnen. De functie van de bibliotheek als sociale ontmoetingsruimte blijft bestaan, dat kwam ook nadrukkelijk tijdens de interviews gedurende het visietraject naar voren. Toch wordt dan de vraag gesteld of dat dan een bibliotheek moet zijn of dat deze ontmoeting ook plaats kan vinden in een kantine. In de Volkskrant van gisteren stond een opinie van filosoof Paul ter Heyne: ‘De taak van de bibliotheek kunnen we niet aan Google en Bol.com overlaten’ 

… zoals vaker voorkomt verwart men doel en middel. Maar als het middel verandert wil dat nog niet zeggen dat het doel ouderwets is geworden en moet verdwijnen, zomin als het overbodig worden van de kurk en de voor conservatie benodigde tannine de behoefte aan een goede wijn heeft doen verdwijnen. Het is alleen de vraag hoe het doel met de nieuwe middelen bereikt kan worden.

Mijn droom? Neem eens een kijkje in de Hunt Library (incl. game-lab!)

Nee zover zijn we nog lang niet binnen Zuyd. Zo’n gebouw is ook niet te realiseren binnen Zuyd alleen, daarvoor zullen we toch samenwerkingspartners in de regio moeten zoeken. Ik denk wel als je zoiets in een stad aanbiedt, de student (en docent) wel wat meters wil afleggen om in zo’n inspirerende omgeving te werken. Dan praten we niet meer over het feit dat de bibliotheekruimte te ver weg is van de plek van waar het onderwijs plaatsvindt, dan vindt het hier plaats!
“You can’t be in this building and not thinking something is happening here”, laten we deze uitspraak van de bibliothecaris van NCSU als inspiratie nemen.
Nog meer inspiratie is te lezen via The Future of Libraries: Short on Books, Long on Tech, met dank aan Gerard Bierens.

En nu: samen aan de slag!

Judith

Zie ook mijn andere blogs nav het Visietraject Zuyd Bibliotheek.
Voor degene die mij gevraagd hebben het visiedocument te delen: wij wachten nog op een formele accordering van het College van Bestuur.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 juli 2013, in Visietraject Zuyd Bibliotheek. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Wilma Habets-Berkers

    Weer een stimulerende blog. Kijk je naar de veranderingen in het gebouw dan zie je dat er meer door studenten wordt samengewerkt. Dat het bruist op de nieuw ingerichte omgevingen waar de voorzieningen daartoe uitnodigen. Studenten gezondheidszorg die bij de AV apparatuur hebben gehaald om samen te bekijken en te werken. Het hele gebouw is een “bibliotheek”, niet alleen de ruimte die bibliotheek heet. Ik maak me wel zorgen over de snelheid waarmee de informatietechnologie wordt omarmd. De volgende aanpassing gebeurt in het restaurant, bij deze nodig ik je uit om te sparren over de inzet van informatietechniologie in die ruimte. Uitdaging of niet?

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.