Bezoek aan Agora KU Leuven #agoralc


Agora

@Joris Snaet, KU Leuven

Dag Marcel,

Vandaag zijn Jack en ik, samen met Pascal en Lilian van Zuyd Bibliotheek, locatie Brusselseweg en Philippe Hermans (vervanger coördinator facilitaire zaken én toevallig een jeugdvriend van mijn oudste zoon ;)) naar het leercentrum Agora van de KU leuven geweest. Coördinator Peter Verbist had 1 uur voor ons ingepland, maar hij nam de tijd voor ons en heeft ons ruim 2 uur rondgeleid.

Aanleiding van dit bezoek zijn de plannen van het inrichten van een x-lab, een ruimte waar studenten, docenten en medewerkers uitgedaagd worden te experimenten met (nieuwe) technologie. Faculteit International Business and Communication (gehuisvest aan de Brusselseweg te Maastricht) heeft het afgelopen jaar tijd en energie gestoken in het formuleren van een InformatieBeleidsPlan (IBP). Zoals je weet zijn de faculteiten binnen Zuyd Hogeschool primair verantwoordelijk voor het gebruik van ICT in het onderwijs. Om te komen tot juiste inzet van technologie is het ook belangrijk om na te denken waar een faculteit met ICT-inzet over 5 jaar wil staan en langs welke route zij dit wil bereiken. Faculteit IBC heeft nav haar IBP diverse projecten geformuleerd waaronder een x-lab, dat op 1 september 2013 (kleinschalig) wordt opgestart.
Diverse collega’s van IBC hadden al een bezoek aan Agora gebracht en waren daar enthousiast van teruggekomen. Omdat de I-adviseurs bij het x-lab een rol (gaan) spelen en wellicht Zuyd Bibliotheek ook, zijn wij ook een kijkje gaan nemen.

Peter Verbist vertelde ons aan de hand van onderstaande Prezi de opzet van het leercentrum Agora.

Agora is een concept dat werkt vanuit het sociaal kruispunt van informatie, technologie en dienstverlening omdat sociaal leren en informatie delen inspireert en motiveert.  Mooi uitgangspunt! Het leercentrum is gevestigd in het Farmaceutisch Instituut (1934), een monumentaal pand in de binnenstad van Leuven. Omdat het een beschermd pand is, moest natuurlijk rekening gehouden met de eisen die aan een monumentaal gebouw gesteld wordt. De oude tegelvloer is als uitgangspunt genomen voor de inrichting qua kleur (oranje, zwart, wit)

Deze slideshow vereist JavaScript.

Veel van het meubilair is verrijdbaar en daardoor door de gebruiker flexibel inzetbaar en aan te passen aan zijn activiteitenbehoefte op dat moment. Er is veel geïnvesteerd in een goede akoestiek door speciale aanpassingen aan plafonds en muren waardoor geluidsdempend werkt (tip voor Zuyd Bibliotheek).
Qua inrichting oogt het geheel strak, steriel en dat past goed bij het industriële karakter van het gebouw. Ik miste wel wat planten (die komen nog wel in meer ruimtes), warme materialen, raambekleding en speels uitdagend meubilair. Uiteraard is dit subjectief, mijn medebezoekers misten dit niet zo 🙂

Als uitgangspunt heeft men BYOD, daar zijn alle voorzieningen op ingericht. Genoeg stopcontacten, goede wifi (ook Eduroam deed het daar prima :)), op enkel plaatsen was aansluiten op het bekabeld netwerk nog mogelijk. Toch bieden ze nog de service om een laptop (25) te lenen, of een videocamera. Er zijn ook speciale ruimtes voor videobewerking, videoconferencing en voor het opnemen van colleges (nee, een blue screen heb ik niet gezien).
Men heeft gekozen voor grote touchscreens (vnl 55 inch, en enkele 70 inch) gewoon ‘plug and play’ ipv beamers (kwaliteit slechter, meer onderhoud) of smartboards (geen gehannes met updaten van software). Enkele 70 inch waren mobiel verrijdbaar en kantelbaar zodat ze ook als touchtable gebruikt kunnen worden. Supervet!

De faciliteiten kunnen gereserveerd worden via de website van Agora. Sinds de opening op 19 april is er al veel gebruik gemaakt van het leercentrum, al zo’n 96.000 keer zijn de poortjes open en dicht gegaan! Ze werken met een pasjessysteem, alleen mensen met een kaart van KU Leuven kunnen de ruimte betreden. Op de site kan je aan de teller zien hoeveel mensen binnen zijn. Er is plaats voor 500. Op een oppervlakte van 4000 m2, is dat ruim opgezet. Naast deze plaatsen zijn voor de 30.000 studenten in de binnenstad nog zo’n 3.200 studieplaatsen beschikbaar in de 7 locaties die op koopafstand van elkaar liggen. Dat zijn wat andere aantallen als waar wij bij Zuyd mee te maken hebben.
In Agora zijn alleen automaten met dranken en snoep aanwezig, een uitgebreide kantine is 10 meter verderop aanwezig. Daarom is deze voorziening niet in dit pand opgenomen.

Agora is alle dagen van het jaar open (muv 1e kerstdag en nieuwjaarsdag). Doordeweeks van 9u00 tot 00u00 en in het weekend en vakantie van 9u00 tot 19u00. Er zijn 3 fte adviseurs in dienst en 10 studentassistenten (met een contract van min 10 uur). Met dit clubje wordt de bezetting geregeld, er zijn altjd minimaal 2 mensen aanwezig. Een bewakingsdienst opent en sluit. Als je met zo weinig mensen werkt, moet je controle loslaten, niet overal toezicht willen hebben maar werken op basis van vertrouwen. Er bestaat geen spanningsveld tussen de verschillende ruimtes (bijvoorbeeld toch overleg in stiltezone) omdat er genoeg alternatieve ruimte beschikbaar zijn. Bij Zuyd Bibliotheek is ook het concept van Rumoer-Ruis-Rust maar door de beperkte ruimte is dit 3R-beleid nauwelijks uitvoerbaar. Ik denk dat dit concept niet beperkt zou moeten blijven tot de bibliotheekruimtes. Samenwerken tussen diensten is een voorwaarde om zo’n voorziening te realiseren, zo liet Peter Verbist ons weten.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Peter Verbist is geïnspireerd geraakt door de voorbeelden van The Libary Learning Grid van de Warwick University en The University of Sheffield.

Agora is nu een kleine 3 maanden zeer succesvol open. Studenten staan ’s ochtends in grote getale in de rij om er te kunnen samenwerken. Het voldoet dus zeker in de behoefte. Er is goed over nagedacht. De technologische voorzieningen zijn wat je in deze tijd mag verwachten met BYOD. Studenten voelen zich welkom, gastvrijheid is top.  Mooi zijn de grote screens met op elke verdieping met (actuele) informatievoorziening (wil ik ook in elke bibliotheeklocatie van Zuyd). Maar vernieuwend is het concept niet. Ik miste wat softe invloeden 😉 Ik zou graag in zo’n omgeving ook enkel ruimtes hebben voor inspiratiesessies, bv zoals de BBox bij Beaumont of Seats2Meet. En er hoeft geen restaurantvoorziening aanwezig te zijn maar een grand-café-achtige ambiance met échte koffie en wat kleine hapjes in de TimeOuteZone zouden mijn samenwerkingskills ondersteunen 🙂

Groet,
Judith

4/7 Collega Pascal heeft ook foto’s genomen tijdens ons bezoek, deze heeft hij gedeeld via de Facebookpagina van Zuyd Bibliotheek.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 juli 2013, in Bibliotheken, Visietraject Zuyd Bibliotheek en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Dirk Verbeeck

  Ik heb het pre-Agoraproject bezocht in februari en hoop dat onze beleidsmensen hierover nadenken. Vele ideeën worden pedagogisch ondersteund door de filosofie van Bermeo “the pedagogy of excellence” door te trekken naar de schoolrealiteit en de studenten een omgeving te bieden waarin ze zich thuis voelen en behalve styuderen en werken, ook met de andere studenten en/of docenten in contact kunnen treden zonder de drempels van kamers of lokalen.

  • Judith van Hooijdonk

   Leuk dat je reageert Dirk. Wij waren er nu in een rustige (vakantie) tijd. Ik begreep dat het voldeed in de behoefte van een studeer- en werkomgeving voor studenten. Wat ik gezien heb betreft het echt een leercentum. Of het ook een spontane ontmoetingsomgeving is tussen docenten en studenten vraag ik me af. Ik denk dat de docent in zijn eigen faculteit blijft hangen en niet speciaal naar Agora gaat om studenten spontaan te ontmoeten, of het moet op afspraak zijn.

 2. Pascal Nypels

  Ik denk dat Judith gelijk heeft. Agora is echt bedoeld als aanvulling op de Centrale Bibliotheek en de 11 faculteitsbibliotheken van de KU Leuven. Zuyd Bibliotheek vindt de ontmoetingsfunctie een belangrijk element van een HBO bibliotheek/leercentum en adviseert dan ook dit soort voorzieningen per locatie in te richten.

 1. Pingback: Bezocht: Informatie aan Zee 12 en 13 september @ Oostende | Danielle's blog

 2. Pingback: Gekeken: Tegenlicht De slimme universiteit | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: