Workshop Ligne Innoveert: samenwerken, creëren, beleven, verbinden.


Dag Marcel,

Voor de zomervakantie ontving ik een uitnodiging van Zuyd Bibliotheek voor een Workshop Innoveert. Als voormalig teamlid van Zuyd Bibliotheek voel ik me nog zeer betrokken bij de bibliotheek en als I-adviseur ben ik ook al eens gevraagd mee te denken over bibliotheekinnovatie. Ik deel via dit blog en de Yammergroep van de bibliotheek inspirerende ideeën die ik zo overal lees. De eerlijkheid biedt te zeggen dat ik hierop weinig respons ontvang.

Ik ging dan ook met een gemengd gevoel naar deze bijeenkomst. En ik kwam in verwarring uit deze bijeenkomst. Ik zal proberen toe te lichten waar mijn schoen wringt. Allereerst complimenten voor Petra Koevoets die dit initiatief heeft genomen. Ik begreep dat zij en teamleider Jack Pleumeekers al met diverse docenten en medewerkers hadden gesproken over de mogelijkheden voor innovaties in Ligne Bibliotheek. De prachtige ruimte (zie de foto’s van mijn bezoek gisteren) biedt vele kansen. Tijdens de workshop waren 6 docenten van de Sittardse faculteiten (Social Work, Juridische opleiding, Commercieel Management) aanwezig. De creatieve sessie werd geleid door Henk Giesbers van Orgfit.

IMG_0814

Uit de brainstormsessie kwamen ideeën als: faciliteiten voor online samenwerken, burgerschapsvorming, buitenwereld (start-ups) binnenhalen, makerspaces, gaming. De meeste stemmen gingen naar virtuele gespreksvaardigheden voor studenten en verbinding maken met bedrijfsleven (maar ook non-profit en burgers) door het aanbieden van oplossingen en adviezen van vragen/problemen.

Uitgangspunt van de bijeenkomst: ‘innovatieve ideeën vanuit de faculteiten met elkaar delen en versterken’ is gehaald. En een selectie voor een pilot ook.

Mijn vragen/tips hierbij:

  • Hoort Ligne bibliotheek initiator te zijn van onderwijsvernieuwing? Of is zij partner? Wat staat er precies in het service concept van Ligne Bibliotheek? Ik begreep dat interactie tussen bibliotheek, onderwijs en bedrijfsleven in dit concept gezien wordt als onderdeel van de innovatie van Ligne Bibliotheek.
  • Tijdens de brainstormsessie kwam al naar voren dat deze onderwijsvernieuwing geïntegreerd dient te worden in het curriculum wil je studenten gemotiveerd krijgen (EC’s als extrinsieke stimulatie). Duidelijk werd ook dat dit niet op korte termijn te realiseren is. Dan aanbod alleen richten op excellente studenten die wel bereid zijn tot extra curriculaire activiteiten? (Ik heb wel hardop afgevraagd of hiertoe maar een beperkte groep studenten bereid zijn. Volgens studenten betrokken bij Zuyd Living Lab is behoefte aan (1) hen voorbereiden op het multidisciplinaire beroepsveld, (2) extra curriculaire activiteiten en (3) onderwijsactiviteiten verrijken met digitale middelen).
    Tip: kijk ook eens naar het iniatief Avans Innovative Studio een vernieuwend onderwijsconcept dat in een minorperiode is ondergebracht.
  • Ligne Bibliotheek is een samenwerking tussen Zuyd Bibliotheek en de Openbare Bibliotheek. Waar was deze partner bij deze bijeenkomst? Ik denk dat door de wettelijke opdracht van de openbare bibliotheek: ‘het bevorderen van de persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke kansen van burgers’ en de steeds grotere vragen naar Bildung in het hoger onderwijs (ook bij Zuyd) hier mooie aanknopingspunten liggen. En wat denken van een thema als Mediawijsheid?
  • Zoek naar goede (interfacultaire) voorbeelden binnen Zuyd, want die zijn er: Battle of Concepts, Hackathons, gaming-events, robots, start-up events etc etc.  Met diverse ideeën uit de brainstormsessie is op een of andere manier al eens geëxperimenteerd. Leer daar van. Zoek samenwerking met initiatieven als Seats2Meet, Open Coffee etc.

In mijn blog ‘hoge verwachtingen van Ligne bibliotheek‘ schreef ik al: “Ik zie vele geweldige mogelijkheden voor de Ligne bibliotheek als organisatie en voor bibliotheek als ruimte. Toch zul je toch eerst samen moeten bepalen wat een bibliotheek is en welke rol de informatieprofessional hierin speelt. En daarnaast ook hoeveel tijd, ruimte en financiën beschikbaar zijn om innovaties te bedenken en uit te voeren”. 

Ik droom graag. Het is ook goed om als bibliotheek ambitieus te zijn. En dan ook te delen waar je voor staat. Want eerlijk gezegd weet ik dat niet van Ligne Bibliotheek of Zuyd Bibliotheek (en zit daar een verschil tussen?). Als je weet waar je voor staat, als je weet welke behoefte er in het onderwijs is (via accountmanagers) dan kan je als bibliotheek daar op inspelen en je rol als facilitator van onderwijsinnovaties oppakken. De realiteit is dat de bibliotheekcollega’s nu vooral bezig zijn met de bibliotheek draaiende te houden. En dat geldt voor docenten in het onderwijs net zo. Wil je echt dat een andere koers gevaren wordt, dan moeten rigoureuze keuzes gemaakt worden. In bibliotheekland en onderwijsland. Want met het houdt een keer op met vrijetijdsinvestering van collega’s die zo graag willen….

IMG_0816

Als werkgroep bibliotheekinnovatie zou ik in Ligne Bibliotheek vooral klein beginnen. Geen grote innovatieprojecten aanpakken, maar samen met de openbare bibliotheek een paar aansprekende events organiseren. En die hoeven echt niet groots te zijn. Maar wel DELEN! en vooral DOEN!

Succes!

Nog even verder dromen dan ….

  • in de ‘sleep pods‘ 🙂
  • opzetten van een tinker table om een beetje te experimenteren met leuke gadgets?
  • event over het nieuwe zitten? want zitten is een groot gezondheidsrisico. Hierover is al veel gepubliceerd en heb ik in mijn andere blogs met tips (hier en hier) ook al geschreven.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 28 augustus 2016, in Bibliotheken, Innovatie en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hallo Judith, hoewel ik je via de mail al heb aangegeven dat je mij iets teveel credits toeschrijft ☺️, vind ik het ook op zijn plaats dit hier te doen.
    Ik heb weliswaar alle gesprekken met de docenten van de opleidingen in Sittard gevoerd en met Jack al vaker gesproken over het innoveren binnen Zuyd en de vele kansen die ik voor onze bibliotheek én zeker ook voor Zuyd Hogeschool zie, maar ook Henk Giesberts van ORGfit heeft een grote bijdrage geleverd wat de workshop betreft.
    Inmiddels zijn Henk en ik bij elkaar gekomen om verdere stappen te ondernemen inzake de twee pilots (virtuele vaardigheidstrainingen en innoveren i.s.m het bedrijfsleven) en willen op korte termijn een tweede sessie opstarten.
    Er liggen kansen die ik (en hopelijk binnenkort het team innovaties?) graag wil oppakken. Ik besef echter ook dat er nog veel hordes te nemen zijn, maar mijn ambities zijn groot genoeg om deze challenge aan te gaan.
    Ik spreek je binnenkort! 😉 Groetjes, Petra

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: