Bibliotheek Ligne en innovatie


Zoals ik je al eerder geblogd heb, Marcel, ben ik lid van de Adviesgroep Innovaties Bibliotheek Ligne. In dit clubje zijn al diverse ideeën besproken. Sommige gemakkelijke te realiseren (als je een zak vol centen hebt) zoals grote schermen in de samenwerkingsruimte en touchscreens & sommige zijn ook heel goedkoop, zoals een feel good bord onder ander de trap om mensen tot meer bewegen te stimuleren, zie dit verkeersbord in Den Haag :).

In de herfstvakantie was ik in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch en daar zag ik zo’n ontdek en doe tafel. Maar wat ik nog leuker vond was de vloeranimatie. Op de vloer was de provincie Noord-Brabant gepresenteerd, door op een plaats te gaan staan activeer je het beeld van een bepaalde periode in een Brabantse plaats. Ik moest natuurlijk even op Bergen op Zoom staan 🙂

ontdekdoetafel

vloer1

vloer2

vloer3

Zo’n vloeranimatie lijkt me ook wel wat voor in Ligne. Leuk voor klein én groot!

Waar we het eigenlijk te weinig over gehad hebben is gaming in de bibliotheek. Wij hebben samen al eens sessies gehad met bibliotheekcollega’s over gamification van informatievaardigheden. De lessen Informatievaardigheden maken onze collega’s steeds interactiever, o.a. met Shakespeak. In dit bericht lees je dat met Augmented Reality ook de bibliotheekruimte steeds interactiever kan worden. Zie ook onderstaand filmpje

En wat volgens mij gewoon een must moet zijn, is een ED-/X-/FAB-lab. Dit is wat lastiger te realiseren, niet wat betreft aanschaf van materialen maar vooral om voldoende en deskundig personeel hiervoor beschikbaar te hebben.

Daarnaast zou een Seats2Meet-achtig aanbod niet misstaan in de Bibliotheek Ligne, dat aangevuld met ruimtes zoals BBox van Hotel Beaumont in Maastricht 🙂 Zo’n fishbowl-opstelling voor inspiratiesessies met studenten, medewerkers, voor zzp-ers en studenten van Zuyd Academy lijkt mij een goede investering. Het is maar een idee hoor 😉

Dit blogje heb ik geschreven omdat ik woendag niet bij de Adviesgroep kan aanschuiven.

Groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 november 2015, in Bibliotheken, Innovatie. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: