Zuyd Living Lab


Dag Marcel,

Vorige week woensdagavond waren presentaties van studenten ihkv Zuyd Living Lab. Ik was uitgenodigd door Team Student Participatie van de Dienst Studentzaken om als toehoorder daarbij aanwezig te zijn. Het doel van Zuyd Living Lab is om ideeën te  ontwikkelen voor onderwijsvernieuwing/-verbetering bij Zuyd. Via de methode cultuurontwerp wordt al co-creërend met studenten en medewerkers in een ontwerpteam per studiestad gewerkt aan een gewenste innovatie.

Fase 1 van ‘inzicht verdiepen & kansen verkennen’ is nu afgerond. Ieder ontwerpteam heeft de afgelopen maanden nagedacht over één onderwijsvernieuwing/-verbetering. De 3 issues zijn (1) studenten voorbereiden op het multidisciplinaire beroepsveld, (2) extra curriculaire activiteiten en (3) onderwijsactiviteiten verrijken met digitale middelen. Per ontwerpteam kregen wij te horen ‘welke sporen’ op basis van de bijeenkomsten en de interviews met studenten en docenten (customer journey) ‘het volgen waard waren’. Er werden vele knelpunten gesignaleerd. Na deze presentaties gingen de ontwerpteams aan de slag om ideeën te bedenken voor de pijnpunten. Maximaal 3 ideeën moesten daarna gepitcht worden.  

Ik heb me uiteraard voornamelijk bezig gehouden met het ‘digitale’ ontwerpteam. De startvraag van deze studenten was “Hoe kun je de tijd van studenten en docenten beter benutten door onderwijsactiviteiten te verrijken met digitale middelen”. Ze hadden 4 sporen

 • Hoe kun je roosters, cijfers, leerstof, huiswerk overzichtelijk aanbieden?
 • Hoe kunt je interactie tussen student en docenten bevorderen en stroomlijnen?
 • Hoe kun je lesstof digitaal beschikbaar maken?
 • Hoe kun je de lesstof beter digitaal vindbaar maken?

De ultieme wens van studenten (constateer ik) is één platform voor alle Zuyd-activiteiten: zowel voor het aanbieden van leerstof, als samenwerkingsomgeving mét een whatapp-achtige chatfunctie, een Facebookachtige community waarin je op een Google-manier kunt zoeken. Het liefst in 1 app en natuurlijk maar 1x inloggen.

Ja, je mag natuurlijk alles wensen 🙂

Voor diverse knelpunten heb ik wel oplossingen aangedragen, maar die vond men toch nog gecompliceerd. En groot probleem vond men het achterhalen van de juiste informatie. De vele communicatiekanalen zorgt eerder voor verwarring dan voor duidelijkheid. Soms vond ik dat studenten verantwoordelijkheid wel erg gemakkelijk bij de ander (Zuyd) legden. Ik bedacht al een personal assistent voor iedere Zuyd student in de vorm van een robot. Die helpt je wel om niets te vergeten 😉

RobotZuyd

Mijn constatering op basis wat ik gehoord heb tijdens deze bijeenkomst:

 • Studenten willen een scheiding tussen studie en privé. Zij ervaren een sociale druk door alle whatsappgesprekken.
 • Ik hoorde diverse generaliserende uitspraken gebaseerd op een enkele customer journey.
 • Ten aanzien van ict-vaardigheden zitten toch ook studenten nog in de fase van onbewust onbekwaam.
 • Interactie en communicatie tussen studenten en docenten is belangrijk.
 • Meer aandacht voor persoonlijke professionele ontwikkeling.
 • Studenten willen een serieuze gesprekspartner zijn.
 • Studenten willen iets doen wat er toe doet, reële praktijkopdrachten.
 • Docenten zijn hun rolmodel.

Het is een bevestiging van mijn beeld.

Na het heerlijke (Limburgs lokaal) eten moesten de ontwerpteams 3 ideeën pitchen voor een jury. De jury koos per ontwerpteam een idee. Hiermee gaan de ontwerpteams aan de slag. De bedoeling is dat over 1 maand een storyboard is gemaakt. Het ‘digitale’ ontwerpteam gaat verder met Yammer. Een bestaand platform waarin je op een Facebookachtige manier Zuyd content kunt delen en Zuyd communicatie kan plaatsvinden. Ik vind het wel ver van de oorspronkelijke startvraag liggen, maar een terecht pijnpunt waar velen (studenten én docenten) last van hebben. Zelf vond ik de uitdaging om informatie rondom ict bij Zuyd duidelijker te structuren en de manier waarop we dat gebruiken, een grotere uitdaging. Maar die pak ik dan wel op 🙂

Het was een mooie bijeenkomst op een prachtige locatie, het voormalig stationsgebouw in Meerssen, dat nu gerund wordt door een voormalige Hotelschoolcollega van me. En wat was het bijzonder om de dames van Getekend Verslag aan het werk te zien. Begonnen met een blanco vel was op er na 4 uur dit geweldig goed getroffen verslag.

LL3

Ik ben beieuwd naar het vervolg.
Judith

22 mei 2016 deze leuke sfeerimpressie gevonden via YouTube

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 22 februari 2016, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: