Hoge verwachtingen van Ligne Bibliotheek


Ha Marcel,

Vorige week kreeg ik een uitnodiging van de bibliotheekcollega’s voor een brainstormsessie rondom innovaties Ligne Bibliotheek. Erg leuk dat ik mee mag denken! De nieuwe Ligne Bibliotheek is een samenwerking tussen Zuyd Bibliotheek (de 2 locaties uit Sittard worden daar gehuisvest) en BiblioNova (de openbare bibliotheek). Onze collega’s zijn al jaren bezig met de voorbereidingen voor de bibliotheek. De integratie van de catalogi is wel een ‘dingetje’ bij een integratie tussen 2 bibliotheekorganisaties ;). Inmiddels is gekozen voor een gezamenlijk uitleensysteem dat uiteraard impact heeft op alle bibliotheeklocaties van Zuyd. Zo zijn deze zomer de eerste Self Service Desk geplaatst waarmee studenten het geleende bibliotheekmateriaal kan scannen en uitlenen. Studenten vinden het super handig, vet cool en sjiek.

Hoewel ik niet meer in de bibliotheek werk, blijf ik zeer betrokken en blog ik regelmatig over bibliotheken en innovatie. Ik volg vele bibliothecarissen via Twitter en ik lees wat Liesbeth zo allemaal hierover blogt. Ik zie vele geweldige mogelijkheden voor de Ligne bibliotheek als organisatie en voor bibliotheek als ruimte. Toch zul je toch eerst samen moeten bepalen wat een bibliotheek is en welke rol de informatieprofessional hierin speelt. En daarnaast ook hoeveel tijd, ruimte en financiën beschikbaar zijn om innovaties te bedenken en uit te voeren. Materialen om een  X-lab en makerspace te vullen zijn snel aangeschaft, zo ook touchscreens, multi touch tables en nog meer van die prachtige presentatietools. Maar ik heb ook te vaak gezien dat ze ongebruikt in de ruimte stonden. Er is dus iets meer nodig dan brainstormen over prachtige mogelijkheden.

Hoe breed wil je kijken naar het ‘concept’ bibliotheek? Is het alleen een ruimte voor lezen en leren? Met daarin dan ook een holodeck-achtig omgeving? Of is het ook een ruimte ook van ontmoeten en ontspannen? Misschien ook een nu zo populaire escape room inbouwen, zoals bij Avans Xplora? Staat de bibliotheek ook ter beschikking voor ondernemers? Is een seats-2-meet achtige functie ook denkbaar binnen deze ruimte, zoals Niekée, de innovatieve school in Roermond dat ook doet? En bewegend onderwijs is tegenwoordig ook helemaal in. We zitten immers met z’n allen veel te veel, dus werken aan statafels of fietsend lezen? Mede door het werk van Erik Scherder wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van beweging op het brein. En blijft het beperkt tot de fysieke bibliotheekruimte of gaan we net zoals in Friesland met een mobiele fablab on tour langs andere BiblioNova vestigingen en scholen in de regio.

Zoveel leuke dingen nog meer te bedenken 🙂

Nou weet ik dat je creatieve sessies niet moet beginnen met beperkingen, maar vooral outside the box denken. Toch verwacht ik dat er wel wat kaders zijn zoals tijd, ruimte en financiën. Hoewel ik vind dat bibliotheken meer moeten zijn dan fysieke ruimtes, is het aan de nieuwe bibliotheekorganisatie om te bepalen wat het doel is van de innovaties. Innovaties kunnen ook richten op communityvorming en interactie met bibliotheekgebruikers. Vooral het gebruik maken van de krachten van de diverse doelgroepen lijken me een uitdaging. Het zou toch geweldig zijn indien studenten behulpzaam kunnen zijn met een cursus programmeren voor kinderen of HJO studenten die juridisch spreekuur houden voor buurtgenoten 😉 .

Vandaag is David Lankes in Nederland. Zijn ‘wereldtournee’ heeft als centrale boodschap ‘that our communities should expect outstanding libraries, and we need to continue to prepare outstanding librarians to lead them’. Hij wordt door vakgenoten omschreven als een van de grote denkers over de toekomst van het bibliotheekwerk. Ik weet dat Jack, teamleider van Zuyd Bibliotheek, naar de presentatie van deze bibliotheekgoeroe is. Ik ben benieuwd met welke inzichten hij terugkomt rondom nieuwe vormgeving van het bibliotheekvak.
Het boek van David Lankes – Expect more: Demanding better libraries for today’s complex world is gratis te downloaden.

Judith

Book Bench Great Expectations

was onderdeel van het project Books about Town in London. Aan het einde van zomer 2014 zijn al deze boeken geveild.
De opbrengst is gegaan naar National Literacy Trust.

GreatExpectations

CC-BY Martin Pettitt

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 september 2015, in Bibliotheken, Innovatie en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: