ZuydPLEIN revival?


Ha ZuydPleiner!

Eens een ZuydPleiner altijd een ZuydPleiner toch? Wat was dat een mooie tijd!

Op één of andere manier spreek ik de laatste tijd regelmatig over onze ZuydPleintijd. Wellicht dat het komt omdat wij als I-team sinds januari bij de Dienst Onderwijs & Onderzoek horen. In deze dienst werken ook enkele ZuydPleiners. Misschien vanwege mijn deelname aan de initiatiefgroep Community van Communities? Of heeft het te maken met mijn betrokkenheid bij onderwijsinnovatie (initiatieven/projecten/ideeën)? Zo vaak hoor ik over de wens om meer van elkaar te leren, meer kennis te delen, intensiever/multidisciplinair/interdisciplinair samen te werken, al dan niet in communities. Hoewel we in de ZuydPLEIN tijd nog spraken over netwerken, zijn deze wensen vergelijkbaar met het gedachtegoed van ZuydPlein. Ik ben eens in mijn archieven gedoken en het PLEINPlan, het ‘businessplan’ voor ZuydPLEIN (april 2008) eruit gevist.

Het is echt opvallend hoe actueel het nog is. Enkele citaten uit de managementsamenvatting:

ZuydPLEIN, een Plek voor LEren & INnoveren, vindt zijn oorsprong in het gedachtegoed dat het nuttig (zelfs noodzakelijk) is om van en met elkaar te leren, samen onderwijsvernieuwingen te ontwikkelen, op elkaars schouders te gaan staan.

ZuydPLEIN heeft als opdracht om kennis (in ruime zin) rond onderwijs en onderwijsinnovatie in de hogeschool te laten circuleren, om hiermee de kwaliteit van het onderwijs (en haar medewerkers) verder te verhogen. Dit uit zich in het creëren van leersituaties (netwerken, workshops etc), vraag/behoefte-articulatie, het transparant maken van de activiteiten rond onderwijsinnovatie in de hogeschool, het toegang bieden tot kennis in leer-/samenwerkingsomgevingen, het verbinden van aanwezige expertises rond onderwerpen en het laten uitvoeren van onderzoek naar onderwijsinnovatie.

Geconstateerd wordt dat een dergelijke bottom-up benadering (onderwijsinnovatie benaderd vanuit een gemeenschappelijk zoeken naar verbetering) past bij een organisatie van gedreven professionals zoals de hogeschool die heeft. Keerzijde is dat aandacht nodig is om de (decentrale) randvoorwaarden op orde te krijgen zodat men de ruimte heeft dan wel neemt om deel te nemen aan het gemeenschappelijk innovatieproces.

Vanwege het karakter van ZuydPLEIN als concept ( een “open space” waarin samengewerkt wordt) raakt het vele andere zaken in de hogeschool. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste bezetting van ZuydPLEIN en een ‘flexpool’ van mensen uit de hogeschoolorganisatie die in een specialistenrol, afhankelijk van type activiteiten en expertise, actief zijn. De vaste bezetting heeft als hoofdkenmerk dat het domeingericht is, zowel vanwege de logische clustering qua kennisinhoudgebied, alsook om invulling te geven aan de diversiteit waarin onderwijs-innovatie zich in de diverse domeinen uit.ZuydPLEIN blijft echter bovenal iets van ons allemaal; een plaats om samen de hogeschool beter te maken, het leren te innoveren en weer te leren van het innoveren. ZuydPLEIN is wat de hogeschool er van wil maken.

In najaar van 2007 was ik al betrokken vanuit het bibliotheekproject ‘Van 8 bibliotheken op 8 locatie naar 1 bibliotheek op 8 locaties’. Samen met anderen ben ik in “hink-stap-sprong”-sessies op weg gegaan naar “ZuydPLEIN. We gebruikten de Efteling om ‘ons’ Plein te verbeelden. We zagen Koning Trol als iemand die interessante verhalen te vertellen had, een achtbaan voor de spannende innovaties, Holle Bolle Gijs was er om de minder geslaagde creaties op te eten en Langnek stak zijn nek uit om naar de buitenwereld te kijken en met zijn nek ingetrokken zijn onderzoekend oog te richten op het hier en nu. Er waren net als in de Efteling gebouwen, kastelen, bankjes en kraampjes, gidsen, vervoersmiddelen, informatieborden. En mijn favoriet, een (ver)wonderfontein dat alles laat stromen en het water alle richtingen opspat.

ZuydPlein

ZuydPlein wilde een katalysator zijn voor onderwijsinnovatie. Het is niet gelukt. Mijn analyse? We waren ons tijd te ver vooruit. We liepen te ver voor de troepen vooruit. We deden dingen anders. We deelden in de netwerken, via onze Plein Publique maar ook via de heerlijke Onderwijs Tapas en de memorabele Get Together‘s. We begonnen met bloggen. Het waren 32 fantastische maanden, zoals wij schreven op ons 1e duoblog: ICTO op het ZuydPLEIN. We zaten opgepropt in een te kleine kamer met stagiaires. We kregen gekke opdrachten van Mariska. Een teamleider hadden we niet. We stuurden elkaar aan vanuit de motivatietheorie van Deci & Ryan (niet dat ik toen deze theorie kende) bedacht ik me deze week, namelijk: autonomie, relationele verbondenheid en competenties.  Vanuit vertrouwen en verbinding werd het samenwerken en kennis delen gestimuleerd. Het werkt echt. Ik heb het zelf ervaren.

Heimwee naar de ZuydPleintijd? Ja, ik toch wel. Natuurlijk was het toen ook niet allemaal rozegeur en maneschijn. Was het één grote worsteling, maar wel een worsteling die we SAMEN doorstonden. We geloofden allemaal in de kracht van lerende netwerken en kennisdelen. En dat doen ZuydPleiners nog steeds. Dat zit in onze genen.

Misschien is nu wel de tijd voor een ZuydPlein revival? Zuyderlingen die geïnteresseerd zijn in het PLEINplan  …. jullie weten me te vinden.

Maandag ga ik lunchen met Chris Kuijpers, de dirigent van ZuydPlein. Chris werkt niet meer bij Zuyd maar bij onze overburen. We zien elkaar niet meer vaak. Het werd weer eens tijd om bij te kletsen, vonden we. We zullen het vast ook nog wel even over deze tijd hebben, wat we ervan geleerd hebben. Maar niet te lang. Blik vooruit. Het gedachtegoed van ZuydPlein zit in ons, in ons DNA. We nemen het mee in alles wat we doen. Ik blijf het wel benoemen 🙂

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 maart 2016, in Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: