Open leerruimtes en de rol van de bibliotheek


Hi Marcel,

Steeds vaker lees ik berichten over het klaslokaal of schoolgebouw van de toekomst. Hoewel mijn leerteam tijdens de Challenge Day van de MLI als één van de weinige nog geloofde in fysieke ontmoetingsruimte in 2030, denk ik echt (nog) niet dat binnen 15 jaar geen schoolgebouwen meer bestaan. Misschien dat de benaming anders wordt, maar volgens mij is ontmoeting wezenlijk voor leren en samenwerken. Dat die nieuwe leeromgeving vol staat met technologie en met veel ruimte voor samenwerkend, actief, zelfgestuurd leren lijkt me voor de handliggend.

Via Wilfred Rubens las ik het artikel Emerging Technologies to Enhance Teaching and Enable Active Learning door Eric Kunnen. Ik vond het mooi om te lezen dat Mary Idema Pew Library van de Grand Valley State University het initiatief heeft genomen om leerruimtes in te richten voor informeel leren.

Net zoals Wilfred vind ik dat deze prachtige omgeving van Grand Valley State University nog erg technologie-gedreven is. Wij hebben op (zeer) kleine schaal ervaring met onze X-lab. Ook het iXperium en andere Edlabs gaan uit van het experimenteren met technologie. Het is belangrijk dat docenten en studenten samen kunnen leren met nieuwe technologie om te gaan en hoe deze didactisch te kunnen inzetten.

Op universiteiten zie ik dat bibliotheken steeds meer initiatieven nemen om de ruimte anders in te inrichten waarbij het flexibel inrichten van zogenaamde open/learning spaces centraal staat, zie ook mijn bezoek aan de Tapijnkazerne. Afgelopen weekend stond in de krant dat de Erasmusuniversiteit 5 km boeken bij het oud papier heeft gezet. De ub moet volgens de bibliothecaris ‘radicaal kiezen voor totale transformatie’. De bibliotheek is de contentmanager, niet meer beheerder van boeken. Het uitlenen van boeken is inmiddels ook bij Zuyd een randverschijnsel aan het worden. Zeker nu de zelfuitleen binnenkort geïntroduceerd wordt.

Graag zou ik voor Zuyd ook een mengeling van deze X-labachtige ruimtes (zoals Pencil vs Pixel) met de open leeromgevingen waar ruimte is voor zelfgestuurd en actief leren maar ook voor de ontmoeting. In tegenstelling tot hbo-bibliotheken (in ieder geval bij Zuyd) hebben universiteitsbibliotheken veel meer ruimte om studenten en onderzoekers verschillende type ontmoetings-/werkruimtes aan te bieden. Buiten de Zuyd-bibliotheekmuren zijn nog ruimtes genoeg waar volgens mij de informatie professional een waardevolle inbreng kan bieden tot de inrichting voor het interactief samenwerken mbv devices voor onze open leeromgevingsruimtes.

librarian

Dat denk ik. Wat vind jij?
Groet,
Judith

Vond ik zojuist in mijn Pcoket (mijn nog te lezen artikelen) nog een Educause-bericht over dit onderwerp: Beyond active learning: transformation of the learning space. Volgens de auteur van het artikel Mark Valenti leven we in een spannende tijd: “What an amazing time to be in education and to be a part of the transformation of the learning space!” Natuurlijk is technologie belangrijke aanjager van deze ontwikkeling. Ook de studenten zijn volgens hem veranderd: “Millennials no longer accepted that model, demanding that education be offered in a space of their choosing, on a schedule of their choosing, and in a style of their choosing.” Hoe kunnen we toch enige structuur bieden maar het leren toch persoonlijk maken? De samenleving vraagt immers om een andere professional, de T-shaped professional.

T-shapedCredit: Developed by IBM (Jim Spohrer, IBM Labs)
and Michigan State University
and modified on March 16, 2015.
Reprinted with permission.

De skills die deze T-shaped student nodig hebben vraagt een nieuwe didactische aanpak die een andersoortige ruimte vereist.

The next generation of learning spaces will take all the characteristics of an active learning environment—flexibility, collaboration, team-based, project-based—and add the capability of creating and making. Project teams will be both interdisciplinary and transdisciplinary and will likely need access to a broad array of technologies. High-speed networks, video-based collaboration, high-resolution visualization, and 3-D printing are but a few of the digital tools that will find their way into the learning space.

Jep. Spannende tijden 🙂

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 augustus 2015, in Bibliotheken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: