Tapijn Learning Spaces


Ha Marcel,

Gistermiddag had ik weer even een korte ontmoeting met ‘onze’ Liesbeth Mantel @moqub in mijn stad Maastricht. Liesbeth had een afspraak met Yvette Froeling van de universiteitsbibliotheek Maastricht. Yvette is, net zoals Liesbeth bij UB Delft, verantwoordelijk voor de open/learning spaces van de bibliotheek. Beide zijn vooral op zoek naar nieuwe concepten. En die was er nu … op de voormalige Tapijnkazerne. Een geweldig groot terrein aan de rand van onze binnenstad. Twee jaar geleden zijn de gebouwen van deze voormalige militaire kazerne overgedragen aan de Universiteit Maastricht en de provincie en zijn bedoeld voor onderwijs en onderzoek. Eén van deze gebouwen is nu door studenten ingericht als Learning Space volgens het concept ‘box in a box’. Liesbeth heeft hier uitgebreid over geblogd.

Tapijn

Dit gebouw wordt (tot de geplande sloop over 3-4 jaar) gerund door studenten. Yvette wilt samen met de studenten vooral leren wat wel en niet wenselijk is voor de geplande nieuwbouw. Yvette vertelde ook nog van andere leuke concepten die in de planning staan. Zoals een combinatie van sport en studie in de vorm van Treadmill Desk, waar je achter de bureau kunt fietsen of lopen. In de winter zal het in de ruimte buiten de box fris zijn, een mooie win-win-situatie.
Dank Liesbeth voor deze introductie! Een vervolgafspraak met Jack van Zuyd Bibliotheek ga ik organiseren. Ik wil het gebouw graag nog een keer bezoeken als de boxes volgens de thema’s zijn ingericht en als het vol zit met studenten.

Bij deze ontmoeting was ook Gaby Lutgens. Ik had al een LinkedIn connectie met haar, maar nog nooit live ontmoet (daarvoor heb je dan iemand uit Delft nodig! Bijzonder hè? 🙂 ). Gaby is betrokken bij Edlab, dat ook in een gebouw op de Tapijnkazerne gehuisvest in. Deze heb ik nog niet bezocht, maar dat komt nog wel. Bij Gaby ga zeker ik nog een keer op bezoek, haar werk heeft heel veel raakvlakken met die van mij. Edlab was voorheen een onderwijsproject van de universiteitsbibliotheek maar is nu het nieuwe centrum/ontmoetingsplaats voor onderwijsinnovatie van de universiteit. Binnen de bibliotheek wordt het ondersteunen van ict in het onderwijs voortgezet als een supportservice EdICTed.

Hoewel de schaalgrootte binnen de universiteit niet te vergelijken is met het hbo. Ik kwam tot de ontdekking dat de UM met vergelijkbare studentenaantallen meer dan 2x zoveel medewerkers in dienst heeft dan Zuyd. En dat voor de verhouding studieplekken – studenten 1 : 7,5 is. Daar kunnen wij ons niet aan meten, maar we kunnen wel van elkaar leren!

Judith

26 oktober 2015 mijn 2e bezoek aan Tapijn Learning Spaces na de presentatie van EDLAB.

Het was weer rustig vanwege start nieuw onderwijsblok. We werden nu rondgeleid door één van de studenten van de Tapijn Student Board (TSB), die verantwoordelijk is voor deze alternatieve learning spaces. Dit projectteam verandert steeds van samenstelling en stelt zichzelf ook steeds andere doelen. Deze studenten willen de studieruimtes (108 studieplekken) optimaliseren, door bijvoorbeeld deze ook uit te rusten met whiteboards en projectoren. Maar ook orde en netheid is een ‘dingetje’. Er is namelijk geen toezicht, het is van, voor en door studenten. Inmiddels is wel een (foeilelijk) ijzeren draaideur in de ingang geplaatst zodat je alleen met een UM-card de ruimte kunt betreden. De student vertelde ons dat elkaar aanspreken goed werkt. Omdat studenten steeds meer het gevoel krijgen dat het ‘hun’ ruimte is, zijn ze ook bereid om op te ruimen. Maar er wordt ook aan dekens voor in de winter gedacht omdat in deze voormalige opslagplaats voor legervoertuigen geen verwarming is. Ook een magnetron en gratis thee staan op het wensenlijstje van de studenten. Omdat het een ruimte is waar studenten van 7 uur ’s ochtends tot ’s avonds 11 uur kunnen werken en leren is er ook aandacht voor de ‘physical’ learning spaces in de vorm van exercise balls, mood lamps en standing work stations.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 16 juli 2015, in Bibliotheken, eLearning. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: