Hoe hoog is jouw Imagination Quotiënt?


Hoe hoog is jouw Imagination Quotiënt, Marcel? ik vermoed hoog 🙂 . Hoe hoog kan je nog niet weten, omdat het Imagination Institute (University of Pennsylvania) het komende jaar pas gaat proberen te komen tot een Imagionation Quotiënt, de dromerige tegenhanger van dat andere IQ, de Intelligentie Quotiënt. In het artikel uit de NRC van dit weekend: Dromers zijn niet dom – ze denken is psycholoog Scott Barry Kaufman aan het woord. “Spelen is leren”, zegt hij.

IQ

NRC Handelsblad, 18 oktober 2014

Kaufman is wetenschappelijk directeur van het Imagination Institute, dat opgericht is door Martin Seligman en die ken ik weer van allerlei artikelen over flow en positieve psychologie (met Csikszentmihaly, zie laatste gedeelte van dit blog).

Spelen bevredigt de basale menselijke behoeften aan onder meer vrijheid, verbondenheid en flow. Door te spelen leren kinderen hun gedrag te reguleren, met anderen onderhandelen, problemen op te lossen. En spelen legt de basis voor later succes in wiskunde en andere bètawetenschap.

En hoeveel studenten van jou gebruiken Lego niet om hun fantasiewereld vorm te geven? Vanavond start bij de Universiteit van Nederland een collegereeks van Rolf Hut en vanuit een wiskundige hoek gaat hij het hebben over onderwerpen als:

  • waarom heb je alleen een ansichtkaart en een fotolijstje nodig om een uitvinder te worden?
  • Waarom varen boten nog steeds tegen bruggen aan?
  • Hoe kun je met behulp van wiskunde de vijfde symfonie van Beethoven herkennen?
  • Waarom hoeft wetenschappelijk onderzoek helemaal niet duur te zijn?
  • Hoe kun je met een tuinslang het weer voorspellen?

Rolf Hut van de TU Delft wordt ook wel Nederlandse MacGyver genoemd. En hij gaat Lego gebruiken tijdens zijn colleges. Ik ben benieuwd!

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 oktober 2014, in Gaming, Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: