Promoting motivation, health, and excellence [TED] #zdt #mli


Hi M.,

Zoals je weet deel ik elke week een TEDtalk via de Nieuwsflits I for You van het I-team. Die van deze week wilde ik ook graag delen via ons blog. Tijdens mijn studie kom ik regelmatig in aanraking met de Zelfdeterminatietheorie van Deci & Ryan, daarover heb ik ook al regelmatig geblogd. Via Pedro De Bruyckere zag ik deze TEDx talk van Edward Deci.

Als docent, leidinggevende of als ouder wil je natuurlijk dat je student, werknemer, kind intrinsiek gemotiveerd het gedrag vertoont dat jij graag wilt, maar hoe bereik je dat dan? Niet door te straffen of te belonen. Deze vorm van gecontroleerde motivatie is niet zo goed voor ieders welzijn. Beter is om de autonome motivatie te stimuleren. Honderden onderzoek hebben inmiddels aangetoond dat door autonome motivatie: prestatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit, positieve emoties, lichamelijk en geestelijke gezondheid worden bevorderd. Om zo’n situatie te creëren waarin anderen hun autonome motivatie kunnen versterken moet je beginnen met het begrijpen van de perspectieven van de ander. In menselijke relaties blijft het toch gewoon een kwestie van aandacht schenken.

Judith

Related blog: Op naar een autonomie-ondersteunende leeromgeving.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 oktober 2014, in TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: