Op zoek naar critical friends #mli


Ha Marcel,

Actieonderzoek verloopt niet altijd volgens het boekje, staat in het boek van Petra Ponte te lezen. Het model voor actieonderzoek is in haar boek in 5 onderdelen opgesplitst: de stappen – critical friends – leidraadvragen – logboek – beoordelingscriteria.

Het logboek is de gemakkelijkste stap voor mij (heb nog niet zo veel te ‘loggen’ 😉 ). Aan de hand van de gesprekken (Marcel vd Klink, Corry Ehlen), de MLI feedbackmomenten, mijn blogs heb ik het proces tot nu in een tabel ondergebracht waarin ik per datum de stappen, resultaten, reflectie en voortgang heb beschreven. Altijd gemakkelijk om achteraf het onderzoek voor mijn rapportage te kunnen reconstrueren.

Kenmerkend voor actieonderzoek is het delen van de onderzoeksresultaten. Love it! Ik ben voor openheid en transparantie. Het maakt je ook wel kwetsbaar. Maar fouten maken mag.

Tijdens het actieonderzoek wordt het werk immers niet voorgelegd om beoordeeld te worden in termen van ‘goed of fout’, maar om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen. Zoals reeds is opgemerkt, wordt met actieonderzoek immers niet alleen iets beweerd over anderen; er wordt ook in het leven van die anderen ingegrepen (p.46).

Ponte, P. (2012). Onderwijs en onderzoek van eigen makelij: Onderzoek met en door leraren. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Tevens is het in actieonderzoek belangrijk anderen uit te nodigen kritisch mee te denken en vooronderstellingen aan een kritische toets te onderwerpen. Nu weet ik van mezelf dat mbt mijn onderzoeksonderwerp: attitude tav kennis delen een nogal vooringenomen standpunt heb ;). Daarom ben ik op zoek naar critical friends. Iedereen kan een critical friend zijn: collega’s, tweeps, medestudenten. Alleen mijn begeleider kan geen critical friend zijn omdat zij een meer sturende rol heeft. De rol van critical friends is om vooral kritische vragen te stellen met als doel de kwaliteit van het onderzoek en de aannemelijkheid van de conclusies te verhogen. Het is niet de bedoeling dat critcal friends mij kant-en klare tips geven (waarom niet? 😦 ) en vertellen hoe zij het zelf zouden doen. Het verkennen staat bij hulp van critical friends centraal, maar natuurlijk ook om enige bemoediging te geven :).

Deze week had ik het met een MLI-docent over dat papers schrijven /onderzoek doen toch wel een solistische bezigheid is, terwijl we in ons werk worden aangesproken op onze samenwerkende sociale competenties. Dat solistische is ook niet voor mij, ik wil graag mijn overdenkingen spiegelen om daardoor te verbeteren. Het zou fijn zijn als mijn kritische vrienden enige affiniteit met het onderwerp: kennis delen hebben zodat ik met ze kan sparren. Enige idee wat onderzoeken inhoudt, is ook fijn. Ja, jij past wel in dit plaatje Marcel, maar ik weet hoe vol jouw agenda zit. Ik durf het je niet te vragen. Wie zou wel mijn critical friend kunnen / willen zijn? Meer dan één mag ook hoor.

tumblr_mwhd4eXiB51st5lhmo1_1280

CC0 Noel Lopez via Unsplash

En nu weer verder met mijn probleemstelling en onderzoeksvragen anders valt er helemaal niet te verkennen en te bemoedigen.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 1 mei 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

    Al 2 critical friends hebben gereageerd. Top!

    Danielle 🙂 en

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: