Ben jij OERRR???


Nou zeg Marcel dat was een pittig sprintje van Educause over MOOC’s, maar volgens mij hebben we wel een marathon nodig om dit te verwerken en te realiseren 🙂
Wat een boel informatie heb jij in 3 blogs over dag 1, dag 2 en dag 3 bijeen verzameld en op de site van Educause Sprint 2013 is veel nog te lezen en te bekijken. Dat komt vast nog wel van pas tijdens mijn studie Master Leren en Innoveren! En genoeg input voor het macroproject dat jouw faculteit ICT tijdens het Zuyd Innoveert – programma gaat uitvoeren.

Zo’n keuze voor een MOOC-platform vind ik niet zo boeiend, alles moet gewoon werken 🙂 Dat de inhoud aantrekkelijk gemaakt moet worden met behulp van een Instructional Content Designer dat vind ik voor-de-hand-liggend. En of hij/zij nu binnen een faculteit werkt (zoals Jeroen daar voorstander van is) of vanuit een dienst, ook dat vind ik minder belangrijk, als het maar een vakman/-vrouw is! Voor mij zit de grootste uitdaging in docenten te enthousiasmeren en pedagogische en technologische vaardigheden bij te brengen zodat zij van dat MOOC-vonkje een prachtig vuur kunnen maken.

Ongeveer rond dezelfde tijd van deze Educause Sprint zag ik in Library Journal de paper: “MOOCs and the Library: Engaging witj Evolving Pedagogy” dat tijdens het IFLA World Library and Information Congres dat deze week plaats vindt in Singapore, gepresenteerd. De Stanford Library ondersteunt het online leren actief binnen hun instituut 🙂 Deze activiteiten hebben betrekking op:

  1. copyright
  2. video & media, het ondersteunen van studenten en docenten in het goed gebruik van video (maken en editten). Een rol die bij ons door de AV dienst opgemaakt wordt, in het bijzonder nu door Pieter Dekkers als Instructional Content Designer binnen jullie MOOC-project
  3. learning management systems, de bibliotheek kan een ondersteunde rol vervullen in het structuren van cursussen zodat ze goed ontsloten worden en beter gevonden worden. Binnen Blackboard speelt Zuyd Bibliotheek deze rol niet, maar als we nu starten met MOOCs zou het gemiste kans zijn de bibliotheek hier niet bij te betrekken.
  4. training and promotion, uiteraard zijn ook hierbij informatievaardigheden erg belangrijk

Het copyright-vraagstuk wordt door het inzetten van MOOCs alleen maar ingewikkelder 😦 Onlangs heeft in SURFspace ook een artikel gestaan over de auteursrechtelijke uitdagingen bij een MOOC n.a.v. Educause Brief over dit onderwerp (waar jij ook in je blog even aandacht aan besteedde). Want wie heeft welke rechten bij deze online cursussen. En mogen we de artikelen volgens de licentie-overeenkomsten met de uitgevers ook wel delen via een Open Online Course?
Allemaal redenen om ook binnen Zuyd meer in te zetten op Open Educational Resources, zoals ik al vaker heb bepleit. Ik ben voor! Jij?

Je hebt de reclame van Natuurmonumenten op TV of in de abri’s wel gezien denk ik. Hoewel het hier gaat om kinderen de natuur te laten ontdekken, moest ik elke keer denken aan Open Educational Resources (beroepsdeformatie) 😉

Ik ben Oerrr

 

Voor de geïnteresseerde bibliothecaris: meer weten over MOOCs en bibliotheken? Check het blog http://moocsandlibraries.blogspot.nl/

Fijne vakantie verder!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 augustus 2013, in Didactiek, eLearning en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: