IFLA Trend Report : discussievoer voor bibliotheken


Hoi Marcel,

Zoals in mijn vorig blog meldde: deze week is het IFLA World Library and Information Congress in Singapore. IFLA is het internationale orgaan dat opkomt voor de belangen van bibliotheek en informatie diensten en hun gebruikers, het is de mondiale spreekbuis van de bibliotheek en informatie beroepsgroep. Door de toenemende omvang van informatie en de steeds sneller veranderende technologie verandert het informatielandschap in een rap tempo en dat heeft uiteraard zijn invloed op de bibliotheekwereld. Zo werd vorige week duidelijk dat bibliotheken buten spel worden gezet mbt e-books, de uitgevers gaan zelf bibliotheekje spelen. Welke rol speelt de bibliotheek nog in de toekomst? Vandaag heeft IFLA tijdens het congres in Singapore het IFLA Trend Report gepresenteerd waarin de onderstaande 5 trends worden benoemd:

AccesstoInformationTREND 1: New Technologies will both expand and limit who has access to information

An ever-expanding digital universe will bring a higher value to information literacy skills like basic reading and competence with digital tools. People who lack these skills will face barriers to inclusion in a growing range of areas. The nature of new online business models will heavily influence who can successfully own, profit from, share or access information in the future.

OnlineEducation

TREND 2: Online Education will democratise and disrupt global learning

Trends in online education stand to have profound impacts on employment, culture, communication and class around the world. The rapid global expansion in online education resources will make learning opportunities more abundant, cheaper and more accessible. Increased value placed on lifelong learning and the recognition of non-formal and informal learning will change the nature of recruitment, and equalise employment opportunities in a number of ways.

Privacy

TREND 3: The boundaries of privacy and data protection will be redefined

As data sets held by governments and companies support the advanced profiling of individuals, sophisticated methods of monitoring and filtering communications data will make tracking those individuals cheaper and easier. Combined with the economic value of this personal data and pervasiveness of our digital footprint, these developments have serious consequences for individual privacy and trust in the online world.

HyperConnectedTREND 4: Hyper-connected societies will listen to and empower new voices and groups

In hyper-connected societies more opportunities for collective action are being realised – enabling the rise of new voices and promoting the growth of single-issue movements at the expense of traditional political parties. Open government initiatives and access to public sector data are leading to more transparency and citizen-focused public services.

NewTechnologiesTREND 5: The global information environment will be transformed by new technologies

The proliferation of hyper-connected mobile devices, networked sensors in appliances and infrastructure, 3D printing and language-translation technologies are transforming the global information economy. Existing business models across many industries will experience creative disruption spurred by innovative devices that help people remain economically active later in life from any location.

iflatrends

Er is een mooie website ontworpen http://trends.ifla.org/ waar bovenstaande informatie en afbeeldingen van afkomstig zijn. Het is vooral de bedoeling om ook discussie op gang te brengen, via de website en via de Twitter hashtag #iflatrends. De samenvatting is op beschikbaar op pdf

Een mooi document om mee te nemen in de verdere visie-ontwikkeling van Zuyd Bibliotheek. De benoemde trends zijn niet nieuw, maar wel goed als uitgangspunt te gebruiken ter bespreking welke vaardigheden hierbij horen voor de informatieprofessional.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 augustus 2013, in Bibliotheken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: