iDAPT + aixCave + Zuyd + Adelante = Virtual Reality Care and Cure in Limburg?


Dag Judith, dag Albère,

Judith, ik zal je eerst voorstellen aan Albère: LinkedIn Page . Albère werkt bij Adelante en is betrokken bij de Zuyd Hogeschool via het Experticecentrum Innovatieve Zorg en Technologie en natuurlijk via het Lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. Ik heb nu 2x gebrainstormd met Albère, 1x op Zuyd en 1x bij Adelante en het was zeer inspirerend. Leuke ideëen, die zeker toepasbaar zijn.

Een van de onderwerpen waar we het over gehad hebben is hoe technologie en gaming een rol kan speken bij de revalidatie van patienten bij Adelante. Ik heb mijn eerste, snelle vondsten al gedeeld met je in de posts: Icecold fire! Het gaat om de mindset… en Building Interprofessional Connections – Zuyd brengt krachten samen: Health, Technology en ICT en ook die gingen over het gebruik van Virtual Reality Hardware en Force Feedback Tools, zoals die nu meer en meer opkomen in de computergame wereld en zoals die toepasbaar zouden zijn in de zorgwereld.

Om te kijken of een Virtual Reality ruimte een optie zou zijn voor in een organisatie zoals Adelante ben ik op zoek gegaan naar nog meer voorbeelden. Het beeld is bij mij duidelijk: kun je iemand in een inspirerende omgeving laten oefenen om of beter te worden of om zich beter aan te passen aan de situatie waarin hij zich begeeft. Ik denk dat die omgeving te creeren is en dat die te combineren is met revalidatietechnieken. Op de achtergrond speelt dan steeds het verhaal van Jane dat door het leuker te maken het proces ook verbeterd (The game that can give you 10 extra years of life #TED)

In deze fase moeten we proberen om meer enthousiastelingen te krijgen voor ons idee: de VR Cure/Care/Rehab Room (om hem zo maar even een werknaam te geven, suggesties voor een betere naam zijn welkom ;)) Dus ik ben op zoek gegaan naar waar concrete ontwikkelingen zijn (die zichtbaar zijn) of waar betrokken ‘experts’ spreken zodat we daar naartoe kunnen gaan (evt. met mensen die we willen overtuigen) En ik heb een mooie combinatie gevonden die op korte termijn te realiseren moet zijn. De combinatie komt neer op:

iDAPT + aixCAVE + Zuyd + Adelante = Virtual Reality Care and Cure in Limburg

Wat is iDAPT?

De iDAPT (intelligent Design Adaptation Participation Technology) omgeving in Toronto is een fysieke omgeving waarin allerlei levensomgevingen/zorgomgevingen worden nagemaakt, zodat therapeuten maar ook technology experts gezamenlijk kunnen innoveren op dit gebied. Toepasbare technology wordt hier uitgeprobereerd en ingezet in zorgprocessen. Het is onderdeel van het Centre of Rehabiliation Research en daarmee zeer relevant voor het idee van Albère en mezelf om te kijken of dit toepasbaar is in de daadwerkelijke zorgwereld.

Nu hoor ik je al denken: “Ja, ja, Toronto! Ik dacht dat het in deze fase de bedoeling was om ‘resources’ te vinden waar je mensen mee naartoe kunt nemen, zodat je ze kunt overtuigen van jullie idee.” Dat is natuurlijk ook zo. En ja als ik een sponsor vind ga ik natuurlijk graag naar Toronto! Maar, en dat zul je erg leuk vinden Judith, op de TEDx Maastricht is een van de sprekers Geoff Fernie, en die heb je kunnen zien in het filmpje hierboven. Geoff is de Vice President of het rehabilitation research centre waartoe ook iDAPT behoort. Dus ik heb een vermoeden waar zijn speech over gaat en jij weet ik ook wie ik dan tijdens TEDx Maastricht wil gaan ontmoeten. Ik vind het erg gaaf dat ik een kaartje heb. Nu nog kijken of Albère mee wil en door de keuring komt.

Wat is aixCAVE?

Je ziet in het filmpje van iDAPT wel een beetje al van Virtual Reality of projections zodat een patient denkt in een bepaalde omgeving te zitten, maar de echte VR toepassingen zoals ik ze eerder heb laten zien, zijn maar mondjesmaat te zien in het filmpje. Daarom ben ik ook op zoek gegaan naar een dichtbijzijnd instituut wat vol met de Virtual Reality bezig is. En jawel hoor, gewoon bij de ‘buren’! En dan bedoel ik onze oosterburen. Bij de RWTH in Aachen heb je binnen het Rechen und Kommunikationscentrum een onderzoeksinstituut dat gaat over Virtual Reality (link naar hun site).

show_pictureCA01DE2O

De aixCave is een 5 bij 5 bij 5 omgeving waarbij op de zijvlakken en bodem een projectie is en waarbij je middels een VR bril en VR attributen door de omgeving heen kunt.

Het filmpje is overigens van Netwell Casala Centers, omdat de RWTH helaas geen filmpje had dat ik kon vinden. Maar je ziet hier hoe je door een 3D omgeving kunt bewegen. In het filmpje hierboven gaat dat nog met een gamecontroller. In het filmpje hieronder wordt een Kinect gebruikt. Het is niet lastig om voor te stellen dat als je de 2D-Loopband erbij gebruikt (zie: Building Interprofessional Connections – Zuyd brengt krachten samen: Health, Technology en ICT) dat je dan virtueel door omgevingen kunt bewegen.

Dus combineren en beginnen maar 😉 Ik hoop dat ze bij de RWTH ver genoeg zijn om het doorlopen door een VR omgeving te kunnen laten ervaren, zodat we de beleidsmakers, therapeuten, patienten en sociale omgeving van die patienten enthousiast krijgen.

En vertaald naar het onderwijs? Tja ik geloof niet dat ik dat nog moet uitleggen of wel. Zo’n ruimte moet er binnen Zuyd ook zijn, zodat je allerlei onderwijscontexten (zorg, pabo, techniek, fm, … noem ze maar op…) kunt creeren en mensen nog beter kunt voorbereiden voordat ze op stage en/of afstuderen gaan. Je kunt ze aan nog meer omgevingen bloodstellen waarin ze kunnen oefenen. Bijvoorbeeld: wat is het om als autist in een klaslokaal te zitten. (Virtual Reality gebruikt bij sociale vaardigheden trainingen voor autismen)

En dan heb ik nog niet eens gepraat over de gaming elementen die je hieraan kunt hangen binnen het proces. Maar dat is een verhaal voor een andere keer…

Groeten Marcel

Geplaatst op 26 juni 2013, in Gaming, Inspiring, PhD2BeJam, Technology, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: