Heeft Zuyd ook Social Media regels nodig?


Zoals je weet, Marcel, haalde vorige week het thema Social Media & Onderwijs de landelijke pers. Het een CNV Onderwijs had een Social Media Protocol opgesteld.


Daarnaast plaatste Chris op Yammer nog een bericht of docenten en studenten vriendjes kunnen zijn. Tevens stroomde mijn mailbox deze week vol met mails van de Social Media Constituent Group (Educause) over richtlijnen,gedragsregels of beleid.
Mijn reactie is duidelijk. Ik heb er ook al vaker over geblogd.
Ik ben (nog steeds) van mening dat Zuyd met de integriteitscode [interne Zuyd-link] en de regeling ICT-gebruik [interne Zuyd-link] al voldoende regels heeft.

Ik begrijp wel dat er collega’s zijn die om richtlijnen vragen. Het zijn voornamelijk collega’s die nog niet zo gewend zijn om met deze tools om te gaan. Het is (denk ik) angst voor het onbekende en onduidelijk wat dit voor invloed heeft op hun privacy. Docenten die al langer op deze sociale netwerken actief zijn, hebben meestal een manier gevonden hoe ze om willen gaan met ‘vriendschappen’ tussen docenten en studenten.
Zelf heb ik wel onderscheid gemaakt tussen Facebook en Twitter. Facebook beperk ik tot privecontacten met vrienden en bevriende collega’s, de meeste verzoeken van collega’s accepteer ik niet. Bij Twitter heb ik geen vrienden maar volgers, dat verschil in benaming voelt al anders, hoewel ik met sommige tweeps ook vriendschappelijke tweets uitwissel. Iedereen die wilt, kan me volgen, ik bekijk wel kritisch wie ik terug volg.
Uiteraard geldt voor mij, voor een docent, maar eigenlijk voor iedereen: presenteer je op het internet zoals je gezien wilt worden. Openheid en eerlijkheid zijn daarbij voor mij de meest belangrijke voorwaarden. Deel niets openbaar wat je ook niet op de markt zou rondbazuinen. En heb je per ongeluk iets verspreid waar je spijt van hebt, geef dit dan ook eerlijk toe.

Dat er over je getwitterd wordt, kan confronterend zijn. Ik hou niet zo van de cultuur van de grote bekken. In de Limburger van zaterdag stond een interessant artikel ‘Schelden en tieren tegen De Ander’ . De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) constateert de ontremmende werking van de virtuele ruimte. Zij initiëren een maatschappelijke discussie op denieuweregelsvanhetspel. Ook hierin heeft onderwijs een bewustwordende rol, opvoedende rol.

Daarom zou het wel goed zijn als we Do’s en Dont’s voor Social Media zouden samenstellen, om een dialoog op gang te brengen. Dat was ook het doel van het CNV zo is te lezen op hun website. Maar waarom neemt het CNV dit initiatief? Zij waren wel 1 van de eerste in Nederland die voor eigen medewerkers richtlijnen hebben opgesteld. Maar is dit niet meer een taak voor Kennisnet en SURF?

 

De Do’s en Dont’s van TNT vind ik een mooi voorbeeld van een positieve benadering van het gebruik van social media.

Social Media gaat toch vooral om online dialoog, kennisdelen en samenwerken, meer dan controleren.
Het is vooral belangrijk om:
0 het internet te kennen ivm privacy
0  te zeggen wie je bent
0 respect te tonen
0 je bronnen te vermelden

 

Leren omgaan met social media is een kwestie van vallen en opstaan. Over dit onderwerp zullen we binnen Zuyd moeten blijven discussiëren. Het draait allemaal om bewustwording, maar uiteindelijk blijft  het wat mij betreft: People’s choice “Do it any way you wanna do it”

Judith

Mijn andere 2 blogposts over richtlijnen en social media:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 november 2011, in 21st century skills, Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: