Niet (alleen maar) praten maar (ook gewoon) doen! #ncosm


Ha Marcel,

Zoals je via Twitter hebt gezien (check hier Coosto #ncosm, die tijdens het congres als twitterwall werd gebruikt. Mooie tool) afgelopen vrijdag 17 mei was ik bij het Nationaal Congres Onderwijs & Social Media. Als Edublogger mocht ik met korting deelnemen indien 3 mensen via mijn kortingscode zich aanmelden. Nou dat was gelukt, ik heb zeker wel 10 Zuyd-collega’s gezien (jammer genoeg niet allemaal gebruik gemaakt van mijn kortingscode). Ik mocht onderstaande banner gebruiken 🙂

Katheder_NCOSM

EYE

Hans Hoornstra, directeur van Formedia en alumnus van Zuyd, heeft met zijn club voor de 2e keer een congres over onderwijs en social media georganiseerd. Was het vorig jaar nog een 1-daags congres bij Inholland, dit jaar een 3-daags congres in EYE, het prachtige nieuw filmmuseum aan het IJ.
Fotootje maken als provinciaaltje/toeristje hoort erbij natuurlijk 😉

De openingskeynote was van Google topman Ian Carrington (GooglePlust ipv twittert natuurlijk ;)). Het was een vlot marketing praatje met een kijkje in de gewenste toekomst van Google. Maar als je onlangs DWDD-uitzendingen van Alexander Klöpping hebt gezien, had hij niets nieuws te vertellen. Carrington had zelfs niet Google Glass bij zich 😦 Er zijn er momenteel 3 in Europa, daar moet je dan toch €218,70 neertellen om deze bv. in Roermond te mogen zien.
Tot slot schonk Carrington nog even aandacht aan Google Edu, “openheid is goed voor het onderwijs”. Het viel hem tegen hoe weinig scholen met Google Edu werken, nog werk aan de winkel voor Google. Hier kan je de presentatie terugkijken.

Daarna volgden pitches van de presentaties van de eerste 2 rondes. Op basis hiervan heb ik toch nog mijn keuzes gewijzigd, en na de koffie nog op basis van de terugkoppeling van mijn ‘peers’ 😉 Kijk zo werkt het toch, hè? Aanbevelingen.

Mijn 1e presentatie was van David Nieborg, bij jou misschien beter bekend als @gamespacenl (zie ook mijn blog Cappucino & Gamen). Hij is tijdens de Obama-campagne in 2008 vrijwilliger geweest. Hij had een interessante bijdrage over ‘Social Politics: Sociale media en innovatie in politieke campagnes’. Obama heeft de verkiezingen 2x gewonnen door goed gebruik te maken van offline en online communicatie. Niet alleen de sociale media maakte het verschil maar ook aankloppen op deuren en telefoontjes plegen. Als je mensen wil overtuigen dan gaat het van peer to peer!

Het Obama-team maakte wel heel goed (mis?)bruik van beschibare data. Mensen bouwen gratis profielen via Facebook, deze werd ingekocht, geanalyseerd en op gestuurd. Als je weet wie je potentiële stemmers zijn kan je daar gericht op inzetten door hen persoonlijk aan te spreken op issues die zij belangrijk vinden. En er werden tools gebouwd, zoals calltools (welke vrijwilliger wil wanneer waar zich inzetten) en dashboards (communityvorming van gelijkgestemden, mensen betrekken).

Big data, data mining, was ook een belangrijk onderdeel in de presentatie van Erik Duval. Ik twijfelde of ik naar zijn presentatie zou gaan omdat ik hem ook al eens had horen spreken op De Onderwijsdagen. Maar ik ben blij dat ik toch voor hem gekozen heb, wat een inspirerende spreker is dat toch. Hij zet me met zijn learning analytics toch elke keer aan het denken. Willen we data die we hebben wel gebruiken? Het is bv mogelijk om studenten op basis van wat anderen in het verleden gedaan hebben, te sturen om zo betere resultaten te krijgen. Maar willen we dat? Heeft iedereen niet het recht om zijn fouten te maken? Want daar leren we toch van?
De manier waarop hij zijn course, in dit geval CHIKUL13 (nee geen MOOC maar een OoC ;)) vorm geeft, vind ik prachtig. Studenten krijgen een lege wiki die ze moeten vullen (“als je ergens verantwoordelijk voor bent, dan voel je je ook verantwoordelijk!”), vervolgens loopt de communicatie via blogs en twitter. Maar alles open!  Uiteraard houdt Erik Duval ook een course blog bij. En nee, het gaat allemaal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ook zijn studenten hebben weerstand bij inzetten van social media tools voor onderwijsdoeleinden. Als docent moet je er de eerste 3 weken zijn om studenten te helpen met deze tools, ze te stimuleren en enthousiasmeren, daarna loopt het meestal vanzelf. Dat is zijn ervaring. En hij heeft examens afgeschaft 🙂 Het moet niet zo zijn dat studenten vragen: “moet ik dat weten voor ’t examen?” Nee, ze moeten het interessant vinden om het te weten. Zo mee eens!
Klik op het plaatje om de presentatie van Erik Duval te bekijken. Wil je zijn slides apart bekijken, dan kan dat via Slideshare.

Duval

Na de lunch had ik gekozen voor de presentatie ‘De communicatieafdeling huisvest je in de collegezaal’ van Daniël Lechner. Met behulp van prikkelende stellingen zoals: Mark Zuckenberg als CvB-voorzitter probeerde hij de discussie met voornamelijk communicatiemedewerkers aan te gaan.

Dat lukte maar gedeeltelijk. De communicatiemedewerkers die de reputatie van de instelling wilden beschermen t.o.v. alles open delen door studenten en medewerkers. Ik geloof toch in het principe: ‘eerlijk duurt het langst’. Naïef? Misschien. Het woordje ‘leuk’ viel wel heel vaak. Is alles leuk? Nee. Moet alles leuk zijn? Nee. Maar wat voor de een niet leuk is, is dat voor de ander wel. Ook ‘niet-leuke’ vakken kunnen door inspirerende docenten goed geven worden.

De afsluitende keynote werd verzorgd door Anka Mulder, ons bekend van De Onderwijsdagen, zie jouw blog. Ook in deze keynote vertelde zij over MOOC’s en OCW. TUDelft gebruikt digitalisering om hun onderwijs toegankelijker te maken en de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. Daar slagen ze wonderwel in. Klik hier voor haar speech.
Op de site van MediaMission zijn een aantal webcasts van het 3daags event terug te kijken.

Al met al een geslaagde dag. Vooral qua netwerken (leuk om wat tweeps IRL de hand te schudden :)), want veel nieuws heb ik niet gehoord. Opvallend veel Zuyd-collega’s waren ook dit jaar weer aanwezig, dat is mooi. Wat ik wel jammer vind is dat ik zo weinig hoor van het gebruik van social media tools door Zuyderlingen. Ik mail de Zuyd-congresgangers dit blog en wacht met spanning op reactie onder dit blog of hun bijdrage in de vorm van een gastblog :). Collega Frans heeft op zijn eigen blog al aandacht geschonken aan ncosm2013.

Hoewel geklets en gebabbel over social media ontzettend leuk is, blijft het voor mij nog steeds een kwestie van gewoon doen en ervaren.
Laat ik weer eens een blog eindigen met een muziekfragmentje dat ik onlangs weer eens hoorde. Communiceren (met over zonder social media) heeft toch veel te maken met verwachtingsmanagement, daarover zingen Marc-Marie en Paul in dit leuke liedje.

Jujuutje

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 mei 2013, in eLearning, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Judith van Hooijdonk

  Collega Esther Konings reageerde per mail. Met haar toestemming deel ik haar reactie ook hier onder het blog.

  Dag Judith,
  Heb net je blog gelezen. Een mooie, informatieve en inspirerende boodschap heb je daarmee afgegeven. Knap hoor! Ik ben zelf ook erg enthousiast over het congres, hoewel ook ik niet heel veel nieuws gehoord heb (en ik ben nog wel een leek op het vlak van ICT/Social Media!). Desalniettemin ben ik zeer zeker geïnspireerd door de vele sprekers en heb ik er het mijne uit kunnen pikken. Ik kies er niet voor om een bijdrage te leveren aan jouw blog, gewoonweg omdat ik zelf nog zoekende ben in de wereld van ICT en Social Media en naar hoe ik alle inspirerende bijdragen van deze dag een plekje kan geven. Een aantal aspecten uit de vele toespraken zal ik gebruiken ten behoeve van mijn afstudeeressay m.b.t. ICT binnen de leerlijn SLB. Beetje bij beetje raak ik meer thuis in de, voor mij toch nog vaak complexe, materie en durf ik zelf voorzichtige stappen te zetten in de doorontwikkeling van het onderwijs middels ondersteuning door ICT en Social Media. Mocht ik nog vragen hebben in de afstudeerfase, tussen nu en september ’13, dan weet ik je te vinden. Gelukkig is onze Frans een paar keer per week in the house en kan ik ook bij hem terecht voor een brainstorm en/of advies. Ook werk ik samen met Frans aan het visie-/beleidsstuk m.b.t. ICT in het onderwijs binnen onze faculteit. Zodoende raak ik meer en meer thuis in het onderwerp, dus dat komt vast helemaal goed. Volgend jaar weer naar Eye!
  Dank voor jouw bijdrage.
  Hartelijke groeten,
  Esther

 2. Monique Kamphuis

  Ook ik heb de presentatie van Erik Duval bijgewoond. Een begenadigd spreker, zeker, maar het werd mij op een gegeven moment te technisch. Ik zit kennelijk nog niet goed genoeg in de materie om het allemaal zomaar te kunnen volgen. Vanwege mijn voorlichtingstaken was ik erg benieuwd naar de presentatie van Saxion, die ambassadeurs (=studenten) inzetten om via sociale media vragen van aankomende studenten te beantwoorden. Leuk idee, maar meer iets om hogeschoolbreed aan te pakken dan per faculteit.

 3. Hoi Judith,

  Leuke blog! Ik heb op de bewuste dag de sessie van Tracey Playle bijgewoond. Zij vertelde over de waarde van content. Volgens haar moeten we niet spreken over social media strategies of new media strategies, maar moeten we beginnen met het opzetten van een content strategy. Goede content trekt mensen aan en de content moet uiteindelijk bepalend zijn bij de keuze van een kanaal. Could not agree more..

  Vriendelijke groeten,
  Svenja

 4. Dirk Verbeeck

  IK denk dat de meeste verhalen een inspirerende functie hadden. Zelf denk ik dat we meer moeten gaan doen en bijleren -misschien ook van onze eigen studenten- en al doende leren, dus. Volgend jaar ga ik een en ander uitproberen, al heb ik geen idee nu wat het dan concreet betekent, maar het dagje Amsterdam was voor mij wel een EYE-opener. En toeval of niet, de dag ervoor hoorde ik een andere spreker in een andere context zeggen dat we van onze diploma’s in de bestaande vorm afmoeten en moeten durven vooruitdenken. Een taak die, miojns inziens, met name in het onderwijs met meer urgentie opgepakt zou moeten worden. Ik hou jullie op de hoogte van mijn digitale didactische fratsen volgend jaar.

 5. Judith van Hooijdonk

  Reactie van Esther via e-mail. Met toestemming hieronder geplaatst

  Dag Judith,

  Heb je blog gelezen. Een mooie, informatieve en inspirerende boodschap heb je daarmee afgegeven. Knap hoor! Ik ben zelf ook erg enthousiast over het congres, hoewel ook ik niet heel veel nieuws gehoord heb (en ik ben nog wel een leek op het vlak van ICT/Social Media!). Desalniettemin ben ik zeer zeker geïnspireerd door de vele sprekers en heb ik er het mijne uit kunnen pikken. Ik kies er niet voor om een bijdrage te leveren aan jouw blog, gewoonweg omdat ik zelf nog zoekende ben in de wereld van ICT en Social Media en naar hoe ik alle inspirerende bijdragen van deze dag een plekje kan geven. Een aantal aspecten uit de vele toespraken zal ik gebruiken ten behoeve van mijn afstudeeressay m.b.t. ICT binnen de leerlijn SLB. Beetje bij beetje raak ik meer thuis in de, voor mij toch nog vaak complexe, materie en durf ik zelf voorzichtige stappen te zetten in de doorontwikkeling van het onderwijs met middels ondersteuning door ICT en Social Media. Mocht ik nog vragen hebben in de afstudeerfase, tussen nu en september ’13, dan weet ik je te vinden. Gelukkig is onze Frans een paar keer per week in the house en kan ik ook bij hem terecht voor een brainstorm en/of advies. Ook werk ik samen met Frans aan het visie-/beleidsstuk m.b.t. ICT in het onderwijs binnen onze faculteit. Zodoende raak ik meer en meer thuis in het onderwerp, dus dat komt vast helemaal goed. Volgend jaar weer naar Eye!
  Dank voor jouw bijdrage.

  Hartelijke groeten,
  Esther

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: