We worden steeds socialer #ncosm


Ha Marcel,

Heb je ons nog een beetje kunnen volgen tijdens het Nationaal Congres Onderwijs & Social Media?
Ik kon twitterend weer helemaal los gaan 😉

We moesten vroeg uit de veren om op tijd in Diemen te zijn. Chris Kockelkoren was zo lief om me thuis op te komen halen, en collega Leonne Huveners van de Hotelschool reed ook mee. Ondanks files op plekken die we niet hadden ingecalculeerd, waren we op tijd bij Hogeschool InHolland.

We begonnen met enkele stellingen met behulp van stemkastjes wat voor Chris natuurlijk aanleiding was om te twitteren 🙂

De 1e keynote spreker was Doekle Terpstra. Hij pleitte met overtuiging dat Twitter de hogeschool transparanter maakt en voor de verbinding zorgt. Inzet van social media hoort in de kernstrategie van een hogeschool, vindt hij. Mee eens!

Na Doekle volgde Wolter Mooi. Ik had al vaker over hem gehoord. Wolter is hoogleraar aan de VU. Hij gebruikt Facebook intensief.  Social media zijn aanvullend op de colleges, ze helpen studenten de stof te assimileren, vindt hij. Hij maakt ook vele webcolleges over pathologie.

Chris en ik hebben ’s ochtends het blauwe spoor ‘onderwijspraktijk’ gevolgd.

De eerste sessie was van Peter Sloep, onze Heerlense buurman van CELSTEC / OU. Hij sprak uiteraard over leernetwerken.
Ons huidige onderwijssysteem is nodig aan vernieuwing toe. Nu leren onze studenten voor het goede antwoord (althans wat de docent goed vindt). We hebben creatieve mensen nodig die risico’s durven te nemen. Onze huidige informatiemaatschappij en kenniswerkers vragen niet om schoolse leervormen, netwerken lijkt het antwoord volgens diverse onderzoeken.

Daarna was het woord aan Willem van Valkenburg over Open CourseWare aan TU Delft. Hij had zijn slides al online gezet 🙂
TU Delft is inmiddels al 5 jaar bezig met het ontwikkelen van open onderwijsmateriaal. Door de aandacht aan OCW is kwaliteit van onderwijs verbeterd. Een beter argument om hiermee aan de slag te gaan, is er toch niet? OCW geeft de docent de mogelijkheid zijn kennis te delen met de wereld, dit betekent zo veel voor zijn/haar reputatie, netwerk, samenwerking. Maar ook voor de TU Delft zelf natuurlijk. OCW is ook een onderdeel van het ICTO Beleidsplan #mustread. Willem eindigde zijn helder verhaal met een mooie quote:

Ik heb weinig nieuwe dingen en ontwikkelingen gehoord, maar het ging voornamelijk om kennis uitwisselen. Dat hebben we gedaan! Ik heb enkele tweeps die ik nog nooit live gezien had, zoals Annemiek Scholten ook eens een handje kunnen schudden. Dat is mooi van dit soort bijeenkomsten.

Er waren opvallend veel collega’s van Zuyd aanwezig, waarvan ik er verschillende niet gesproken heb (zelfs niet ken!).
Daarom ben ik van plan een Tworrel te organiseren. Kennis die we nu hebben opgedaan, is goed om te delen. Ik wilde dat graag op een informele manier doen. Daarom krijgen alle deelnemers van Zuyd via mail een uitnodiging voor dinsdag 12 juni van 16:00 – 18:00 om te ‘tworrelen’ in bar/lounge Le Coin van Teaching Hotel Chateau Bethlem (Hotelschool Maatricht). Aanmelden kan via @jujuutje of e-mail. Andere belangstellenden zijn natuurlijk ook welkom. Kom je ook?

De boodschap voor Onderwijs & Social Media die ik in verschillende sessies en tweets hoorde,  is zoals wij al zo vaak zeggen:

DOEN & HAVE FUN!

Nog niet alle presentaties heb ik online kunnen vinden, maar die vul ik tzt nog wel aan.
De plenaire sessies en communicatie sessie (rode spoor) zijn gestreamd. Live was het goed te volgen, zag ik via twitter, maar het lukt me niet om ze nu te bekijken. Ik wilde graag de presentatie van Steven den Boer nog bekijken, las daar goede berichten over.

De lunchsessie hebben wij geskipt, we hadden onze eigen lunchmeeting 😉
En inderdaad we worden steeds socialer! Tweeps f2f ontmoeten is zo leuk!

Daarna hebben Margreet van den Berg, Chris en ik onze presentatie nog even doorgesproken. Alle voorbereidingen waren immers via skype en mail verlopen.
In een apart blog deel ik onze presentaties over de 21eDingen: Praktische Toolbox voor Docenten

Groet,
Judith

21 juni: Alle presentaties zijn nu gepubliceerd, die van ons staan onder tab Onderwijspraktijk

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 juni 2012, in eLearning, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Leuk om te zien dat eerst via media je elkaar leert kennen en dan irl met handjes schudden. Het was een leuke dag, jammer dat we maar zo’n korte tijd hadden om ons verhaal neer te zetten. Maar de gezellige heen- en terugreis inclusief de lekkere koffie met mijn lievelingskoekje de “stroopwafel” maakten de dag af.
    Goed kunnen netwerken en docenten kunnen overtuigen van mijn eding stemmen in de klas in combinatie met peer tutoring.

  1. Pingback: Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media: aantallen tellen niet, interactie wel! - Webredactie SSC OO&S

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: