Op bezoek bij: Bibliotheek van Haagse Hogeschool #visiezuydbibl


Dag Marcel,

Enige tijd geleden heb ik eindelijk eens een bezoekje gebracht aan mijn oud-collega, tweep en vriendin Leen Liefsoens in haar ‘nieuwe’ (inmiddels al weer ruim 1 jaar) werkomgeving bij de Haagse Hogeschool. Dat was een gezellige dag 🙂
Onlangs zijn collega’s van Zuyd Bibliotheek, locatie Havikstraat waar Leen van 2004 tot 2007 heeft gewerkt, ook geweest. Monique Triepels heeft een blogbericht geschreven over dit bezoek.

OUR 2bejammed GUEST: Monique Triepels

Na veel heen- en weer gemail was het dan eindelijk zover. Een delegatie van de Bibliotheek Havikstraat, aangevuld met enkele oud collega’s toog naar het Haagse. We hadden er een afspraak met onze oud-collega Leen Liefsoens. Ze had afgelopen jaar haar master  “culturele informatiewetenschap” gehaald en we konden helaas niet op haar master-party komen, vandaar dat we dit gemis nu inhaalden en dan tevens van de gelegenheid gebruik konden maken om kennis te maken met de Haagse Hogeschool Bibliotheek. Na een hartelijk welkom met een heerlijke uitgebreide lunch, begaven we ons naar het instructielokaal van de bibliotheek. Aan de hand van een schitterende prezi presentatie werden we door Leen op de hoogte gesteld van het reilen en zeilen binnen de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.


De Haagse Hogeschool is een van 5 grote hogescholen (22.700 studenten) in Nederland en zit op één centrale locatie (3 kleinere vestigingen uitgezonderd). We waren dan ook onder de indruk van de gigantische gebouwen en de schitterende centrale hal. De bibliotheek is direct toegankelijk vanuit de centrale hal en verdeeld over twee verdiepingen. De bibliotheek valt, organisatorisch, als een aparte dienst rechtstreeks onder het CvB met Jan Companjen aan het hoofd. Er zijn in totaal 19 medewerkers. Wat meteen opviel, was dat, doordat er sprake is van één grote locatie er enorm veel winst kan worden behaald op het gebied van efficiency. Veel werkzaamheden worden centraal dus, voor alle opleidingen, uitgevoerd.  Elke bibliothecaris (documentaire informatiespecialist) heeft naast zijn/haar verantwoordelijkheden voor een aantal opleidingen eigen activiteiten die voor het geheel worden uitgevoerd. Denk aan IBL, tijdschriftenbeheer, e-books, elektronische helpdesk etc., ondersteund door het administratief personeel. Er is één bibliothecaris die zich uitsluitend bezig houdt met de databanken.
Rond verschillende onderwerpen zijn werkgroepen opgericht die zich bezig houden met de website, communicatie, interne processen etc.

We waren dan ook wel behoorlijk jaloers op de efficiënte werkwijze.
De enorme omvang en de daardoor noodzakelijke centrale benadering heeft natuurlijk ook nadelen. Er is naar ons idee relatief weinig contact met het onderwijs mogelijk en de bibliotheek heeft geen taak als het gaat om onderzoek en lectoraten. Er kan maar weinig specialistisch werk voor één opleiding worden uitgevoerd. De bibliotheekinstructie (Bibits) en de instructie informatievaardigheden (Hit) zijn voor alle opleidingen gelijk en worden digitaal gegeven. De bibliothecaris geeft een korte inleiding waarna de studenten zelf aan de slag gaan. Aan het einde volgt een toets. Deze instructies worden door een extern bedrijf gemaakt in overleg met de bibliotheek. Dit is natuurlijk, hoewel heel efficiënt, een vrij starre uitvoering van de instructies. Er kunnen momenteel nog maar ca. 2 x per jaar aanpassingen worden gedaan.

Na dit theoretische gedeelte volgde nog een korte rondleiding door de bieb en trok het hele gezelschap richting Haagse binnenstad voor een afsluitende high tea 🙂

foto (2)

Deze foto’s heb ik gemaakt tijdens mijn bezoek

foto (1)      foto (3)

 

Dank je wel Monique en dank je wel Leen voor het delen.
Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 maart 2013, in 21st century skills, Bibliotheken, Gastblog, Visietraject Zuyd Bibliotheek en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Leuk verslagje (complimenten aan Monique) en tevens leuk dat het op 2bJAMmed.org is geplaatst. Ik zie een paar dingetjes die moeten worden rechtgezet en daar is de reactiemogelijkheid van een blog natuurlijk voor gemaakt :-)!
    Ten eerste werk ik ondertussen al 2 jaar in De Haagse Hogeschool (toen jij er was Judith nog net niet, maar wel bijna).
    Dan een paar puntjes uit Monique haar verslagje:

    De ondersteuning van de documentaire informatiespecialisten (DI) door het administratief personeel gebeurt vooral met betrekking tot bestellingen, inwerken materialen, baliewerk, organisatie instructies, etc. De eigen activiteiten die de DI’er naast zijn/haar verantwoordelijkheden voor een aantal opleidingen doet worden niet regulier ondersteund.
    De bibliothecaris die zich uitsluitend bezig houdt met de databanken is onze licentiebeheerder. Natuurlijk bemoeien alle DI’ers zich met de databanken voor hun domein/opleidingen.
    Dat relatieve weinig contact met het onderwijs moet ik nuanceren. De DI’er heeft 1 á 2 gesprekken per jaar met zijn contactpersonen van de opleidingen waar hij/zij verantwoordelijk voor is. En dat is exclusief de gesprekken in de gang en de contacten voor de instructies / HBO-kennisbank / etc.
    De bibliotheek heeft wel degelijk een taak wat betreft onderzoek en lectoraten. Al komt het contact niet altijd vlot van de grond, we doen wel ons best.
    Wat betreft de BIBITS en HIT instructies: de starre uitvoering (lees: standaardisering) zorgt er wel voor dat we met alle DI’ers heel veel instructies kunnen verzorgen. De inzetbaarheid is dus veel groter. En naast BIBITS en HIT verzorgen we ook gewoon workshops op maat.

    Fijn dat jullie allemaal de lange reis vanuit het Zuiden hebben gemaakt. Het was gezellig!!!

    • Judith van Hooijdonk

      Dank je wel Leen voor deze aanvulling, daar is inderdaad reactiemogelijkheid voor bedoeld
      Werk je er al weer 2 jaar …. pfiew…time flies 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: