Interactieve workshop Informatievaardigheden @ZuydBibliotheek


let-the-games-begin--gallery-1-240x350Hoi Marcel,

Het blijft voor bibliothecarissen elke keer weer een uitdaging om een workshop informatievaardigheden aantrekkelijk te maken voor studenten. De bibliotheek en het zoeken van informatie wordt veelal geassocieerd met saaaaiii. Samen met de werkgroep Informatievaardigheden van Zuyd Bibliotheek zijn we aan het bekijken of door het inbrengen van game-elementen het uitdagender kan worden gemaakt voor studenten. Jij hebt onlangs het boek Let the Games Begin! aangeschaft (n.a.v. een tip van één van onze bibliothecarissen natuurlijk :)) waarin vele spelelementen voor instructies Informatievaardigheden beschreven staan. Met deze inspiratiebron moet er toch wat moois te ontwikkelen zijn!
Maar onze bibliothecarissen zitten ondertussen niet stil en bedenken ook regelmatig interactieve sessies, zoals onlangs Annerie Claus en Jill Penders. Annerie heeft als gastblogger al met ons gedeeld hoe ze Shakespeak (online stemmen in de klas) in heeft gezet bij de workshops Informatievaardigheden voor 1e jaars Hotelschoolstudenten. Voor de 4e jaars hebben ze deze tool nu ook ingezet. Annerie heeft haar ervaringen via Yammer gedeeld met haar collega’s en ik mocht het met de wereld delen 🙂

Op 18 februari hebben Jill en Annerie de projectgroepen (afstudeerders) weer op het belang van de bibliotheek mogen wijzen. Voorgaande jaren deden ze dat in één keer voor 120 studenten (petje op – petje af sessie). Nu mochten ze dat een aantal keren doen voor groepen van ca. 25 studenten. Op verzoek van de docent gaven ze nu ook een korte opfriscursus informatievaardigheden.
Opzet was als volgt: eerst een filmpje van het Paul de Leeuw cabaret:

Aanknopingspunt: iedereen hele dag op internet, met veel applicaties bezig, maar gericht zoeken is toch moeilijk.
Vervolgens werd aan de hand van een Prezi de opfriscursus aangeboden. Informatie is er in vele vormen: papier – digitaal, boeken, tijdschriften, video, geluid, digitale documenten, websites, dvd’s enz. In de Prezi is water als metafoor gebruikt. Water is er ook, net als informatie, in vele vormen: zout – zoet / vloeibaar, vast (ijs), gas (stoom) / natuurlijk, gebotteld, uit de kraan.

Voor de projectgroepen is er ook een toolbox (Netvibes) gemaakt, die hebben ze aansluitend uitgelegd.
Tenslotte zijn de Petje op – Petje af vragen omgewerkt naar Shakespeak (online stemmen) en dat gaf een leuke afsluiting.
Van studenten kregen ze naderhand erg positieve reacties. En het belangrijkste: de bieb en haar informatie wordt volop gebruikt!

Onze collega’s van Zuyd Bibliotheek zijn goed bezig hè!
Groetjes,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 maart 2013, in 21st century skills, Gastblog en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Goed bezig die dames van Bieb Zuyd.

  2. Overigens heb ik al zeer positieve ervaringen door de lessen informatievaardigheden uit te besteden aan deze dames. Het was even wennen aan elkaar, maar vervolgens hoef je maar één keer het wiel uit te vinden.

  1. Pingback: Interactieve workshop Informatievaardigheden @ZuydBibliotheek | Schoolmediatheken | Scoop.it

  2. Pingback: Interactieve workshop Informatievaardigheden @ZuydBibliotheek | mediawijsheid | Scoop.it

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: