NSE of Nee?


Ha die Judith,

Hoeveel is een goede score op de NSE waard? 100 euro? 10.000 euro? 100.000 euro? Aankomende maandag gaat deze jaarlijkse nationale enquête weer van start. DE enquête die alle Hogescholen en Universiteiten ranked en waarvan Elsevier, studiekeuze123, het rijk en ons CvB gebruik maken om de ‘kwaliteit’ van ons onderwijs te vergelijken. Een enquêtedie de afgelopen jaren al veel discussie heeft doen opwaaien. 5 puntsschaal vragen die vertaald worden door de verschillende ‘gebruikers’ in verschillende cijfers en die een beeld geven van de stand van zaken in het onderwijs.

nse

Het rijk, en dus ook ons CvB, gebruikt de scores uit de NSE als een van de prestatieindicatoren waarop een opleiding wordt afgerekend. Aan de vooravond van die enquêtevraag ik me hardop af hoeveel energie ik zou moeten stoppen in deze enquete. Laat me eerlijk zijn: op het moment dat er geen energie in de enquête gaat dan denken de studenten: “De zoveelste enquête, ja dank je de koekkoek, ik heb wel iets beters te doen.”, met als gevolg dat alleen die studenten invullen die wraak willen nemen op iets of iemand binnen de opleiding. Laat me ook eerlijk zijn: als ik zou willen en alle tijd ervoor zou vrijmaken dan zouden alleen maar winnende scores uit de NSE komen, maar of dat dan relevante informatie is om op te sturen?

3opties

Kijk ons college wil graag een gemiddelde van 7,5 op een 10 puntsschaal. Hoeveel zou het me nu waard moeten zijn om dat cijfer te behalen? Persoonlijke aandacht, communicatie, er zijn voor de studenten, een prettige sociale structuur en tools zoals: DoITatZuyd inzetten zijn het medium om de NSE onder de aandacht te brengen en daarvoor te zorgen dat er een afgewogen cijfer gegeven wordt in plaats van een emotioneel en te negatief cijfer. De resultaten van de Informatica en Technische Informatica in de afgelopen 3 jaar tonen dat aan.

ScoresNSE
Ik vond het niet netjes om de scores van de collega opleidingen van Zuyd er bij te laten staan, daarom zijn die blanco gemaakt

Maar dat kost tijd, geld en energie? Mijn vraag is nu hoeveel ik daarvoor over moet hebben. O ja… GRIJNS! Persoonlijke aandacht, communicatie, er zijn voor de studenten, een prettige sociale structuur en tools zoals: DoITatZuyd geven natuurlijk ook een veel mooiere, prettigere en betere leeromgeving en dat is natuurlijk de top prioriteit 😉 Maar ook daarvoor geldt de vraag hoeveel geld mag ik daarvoor uit het onderwijs ‘onttrekken’… En wat doe je als je leidinggevende er niet die hoeveelheid tijd, geld en energie voor over heeft?

Of is dit juist onderwijs, op het moment dat we er studenten bij betrekken. Is het juist goed om onze studenten te ‘involven’ in hun leef en leerwereld. Is het juist een waardevolle les die geld waard is als we duidelijk maken dat het creeeren van een prettige leef en leeromgeving meerwaarde heeft. En is het dus geld wat naar het onderwijs gaat in plaats van wat uit het onderwijs wordt weggetrokken? Beleving is het toverwoord in deze en beleving kun je creeeren is mijn mening. Met goede docenten (die hebben we!) met enthousiaste studenten (die heeft DoITatZuyd) met leuke ondersteuners (Check!) en met een mooie werkomgeving (zie de B.3. vleugel). En voor beleving heb ik best wel wat voor over, maar hoe overtuig je een ander daarvan? Ik hou je op de hoogte van mijn NSE activiteiten! En ik heb er zo’n gevoel bij dat ik nog net even moet doorduwen, met beleving natuurlijk! O ja en dan zijn er ervaringen die zijn goud, maar priceless!

Groet Marcel

Geplaatst op 17 januari 2013, in Inspiring, Miscellaneous en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Ik ben ben nog altijd van mening dat er andere manieren moeten komen om een opleiding te ‘ranken’. De subjectieve kant van studenten kan gewoon geen goede representatie van de kwaliteit van het onderwijs zijn.

  Een student hoeft maar een slechte, of goede natuurlijk, bui te hebben en die enquête in te vullen. Denken ze daarbij aan wat ze geleerd hebben? Denken ze daarbij wat ze nog gaan leren? Denken ze daarbij of de leraren hun goed ondersteunen? Denken ze of het onderwijs wel bij hun visie past? Misschien wel. Misschien niet. Een enquête invullen op aandringen van docenten die daar veel energie in steken vind ik nog altijd geen goede oplossing.

  Wat wel de goede oplossing is? Ik weet het niet. Zoals stichting BREIN het opneemt voor auteursrechten, zou er een instantie moeten zijn die op moet komen voor kwaliteit in het onderwijs. Maar of zij dan ook weten wat ‘goed’ is of niet, daar kom je maar op een manier achter..

  • True Timo!

   Nu heb ik toch een vraag terug… Je hebt gelijk, er zouden andere manieren moeten zijn. Dat beseffende, maar ook beseffende dat het CvB en het rijk op onze ‘cijfers’ letten, blijf ik in een spagaat zitten. Ik vind het niets de NSE, maar het is wel het meetinstrument waarmee de opleiding beoordeelt wordt, moet ik en de docenten hier nu wel of geen energie in steken?

   Groet Marcel

   • Marcel,

    Het probleem is juist dat er maar één middel, het NSE, is om het onderwijs te meten. Als je als docent geen energie steekt om van dat middel gebruik te maken – ja dat wil je, omdat belangrijke instanties ernaar kijken – dan zul je als opleiding gigantische klappen krijgen. Ik geloof dat dat een aantal jaren geleden ook zo het geval was.

    Mijn antwoord is dus ja. MAAR, ik zou die energie gebruiken om samen met grotere instanties iets nieuws te verzinnen. Nogmaals, of die verantwoordelijkheid bij docenten ligt laat ik in het midden. Maar als docenten het niet doen, wie dan wel? Studenten? Zij willen gewoon zo snel mogelijk klaar zijn. De overheid? Ze hebben het al zo druk om ons Nederlanders het leven moeilijk te maken. Blijft er niet veel over.. Wie laat die bal rollen, dat is een grotere vraag. Het onderwijs moet immers verbeteren, daar zal iedere student het met mij eens zijn

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: