MOOC – MOOC – MOOC


Ha Judith,

Het orakel de Swedish Chef heeft het al heel vroeg voorspeld. MOOC-MOOC-MOOC! De MOOC is hot! En natuurlijk kan ik het dan niet laten. Ik wil toch ervaren wat het is om een MOOC te volgen. De voordelen, nadelen, de omgeving waarin het aangeboden wordt, de toetsing, eigenlijk het hele verhaal. Het zou mooi zijn als ik deze werkvorm ook zou kunnen inzetten voor ons onderwijs. Tenminste (nu nog zonder eigen ervaring) denk ik dat dat wel kan. Ik ben benieuwd hoe dat over een half jaar is als ik een aantal MOOCs gevolgd heb. Ik ga het natuurlijk niet alleen doen, tenminste in zo’n MOOC zit je vaak met 1000den medestudenten, maar ik bedoel ik ga niet alleen mijn mening vormen over de MOOCs. Ik heb een aantal collegas bij de faculteit bereid gevonden om ook een aantal MOOCs uit te proberen. Ik ga je in de komende tijd op de hoogte houden van mijn ervaringen en ga de collegas vragen om te zijner tijd ook hun ervaringen via ons blog te delen. Een overzicht:

 

Game Theory, gestart op 7 januari, op de Coursera omgeving, deelnemer: Marcel Schmitz

Ik heb ooit tijdens mijn studie kennistechnologie een college Game Theory gehad en dit zou de basis moeten zijn, dus voor mij herhaling. Ik ben wel even uit de wereld van de ‘wiskunde speltheorie’ zoals ik hem zelf even noem, maar juist daarom is het leuk om weer te ‘refreshen’. Je moet dan echt denken aan theorieen van de geniale wiskundige Nash (wellicht bij jou bekend uit ‘A Beautiful Mind’ daar gespeeld door Russell Crow). Ik ben afgelopen weekend gestart met die course eigenlijk een dikke week na de officiele opening. Dit kon gelukkig nog en ik heb dan ook in het weekend de 10 filmpjes van week 1 bekeken, de oefenquizzes gemaakt en de eindtoets voor die week gemaakt. Viel dat ff tegen. Althans mijn score van 5.08 op 9 bij de eindquiz. Ik ben benieuwd of ik de draad wel opgepakt krijg.

  GameTheory

 

Python for informatics, gestart op 14 januari, een eigen omgeving van dr. Chuck, deelnemer: Marcel Schmitz, Rianne Verheijen (wellicht nog anderen Miguel van der Laar?)

Grijns! Je kent mijn voorliefde voor Dr. Chuck (Charles Severance) als inspirerend spreker over open onderwijs, open educational resources (zowel content als tools) en tijdens de laatste surfdagen ook over MOOCs. Dus ik moest me ook inschrijven voor hem zijn cursus op het moment dat ik zag dat hij er een actief had in de komende periode. Zijn cursus gaat over programmeren in een taal die ik nog niet kende: Python. Het leuke van deze course is dat de content open is. Daarom vind ik het ook leuk dat Rianne en wellicht meer collega’s die aan onze eerste jaars ICT studenten lesgeven mee gaan doen. Het materiaal is namelijk te gebruiken op moment dat we het zouden kunnen gebruiken. Dus los van het mechanisme van het MOOC is het een test of we willen dat onze studenten dit soort content leren. Dr. Chuck werkt ook met video opname’s (waarvan ik er pas een half heb gezien ;)) Ik hoop op een inspirerende les programmeren. Ik ben ook erg benieuwd naar de omgeving die dr. Chuck zelf gemaakt heeft aangezien dat hij vroeger betrokken is geweest bij de ontwikkeling van tools zoals Sakai en Moodle en ook bij Blackboard is bezig geweest. Kortom een ontwikkelaar met ervaring met Electronische Leeromgevingen.

python

 

HTML 5, start op 4 februari, op de Udacity omgeving, deelnemer: Marcel Schmitz

Je ziet ik probeer verschillende omgevingen uit. Ik ben benieuwd of er veel verschil in de omgevingen zit. Coursera is eigenlijk de grootste, Udacity is betrekkelijk klein en eigenlijk moet ik nog niemand een de EdX cursus krijgen aangezien dat ook een grote aanbieder is :).

html5

 

 

Crypthography 1, gestart op 14 januari, op de Coursera omgeving, deelnemer: Jan Beumers

Jan gaat voor me de cryptografie cursus volgen. Jan is al bekend met dit vakgebied, maar heeft me ook al gezegd dat het overzicht beloofd dat het verder gaat dan dat wij aan onze studenten aanbieden. Dit geeft voor mij de gelegenheid om te zien of iemand die echt in het gebied zit en dat leuk vind deze vorm vna onderwijs kan waarderen.

Cryptography

 

 

Social Network Analysis, start op 28 januari, op de Coursera omgeving, deelnemers: Marcel Schmitz en Judith van Hooijdonk

Superleuk Judith dat je ook met me mee wil experimenteren. En ik denk/hoop dat het onderwerp Social Network Analysis ook van meerwaarde is voor je expertisegebied. Overigens wordt deze (net als de overige MOOCs) aangeboden door een gerenomeerde universiteit: Michigan. Zo komt in de andere gekozen courses vaak Stanford terug. Ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig hoe je het gaat ervaren en hoe het is om zoiets samen te doen. Nog maar 12 dagen wachten!

SNA

 

En dan zijn er nog een aantal collegas die wel een MOOC gaan uitzoeken, maar die nog niet aan mij gemeld hebben welke dat is. Ze doen dat vanaf de website die ik ze gestuurd heb met een mooi overzicht: http://www.openculture.com/free_certificate_courses#January2013 Daarin staat de ‘startende’ MOOCS van de komende maanden (hij is nu doorgelinked naar januari, omhoog scrollen levert je februari, maart etc. op) Ik hoop dat Roger Bemelmans, Miguel van der Laar, Sierra van der Laar en Chris Kockelkoren nog een geschikte MOOC vinden en de tijd om er naar te kijken.

Ik hou je op de hoogte en ga ze natuurlijk allemaal aansporen om na afloop ook een gastblog te schrijven.

Groeten Marcel

Geplaatst op 16 januari 2013, in eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Nadat ik een paar maanden terug al eens een cursus “Model thinking” bij Coursera heb gedaan heb ik me nu ook weer ingeschreven voor een cursus, Social Network Analysis om precies te zijn 😉

  2. Marcel, super.

    Stel mijn collega’s zouden er ook een willen volgen, is er dan een link naar een site waar ik ze kan vinden en kan inschrijven. (*grinnik*)

  3. Stap 1 gezet: heb mij aangemeld voor “Web Intelligence and Big Data” op coursera. Start 25 maart.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: