Terug naar de realite-IT


En dan begint weer een nieuwe week Judith,

Helaas is het niet mogelijk om even stil te blijven staan bij de vorige week. Een bijzondere avond, een bijzondere dag en een bijzondere ochtend van de Surf Onderwijsdagen, een enerverende middag en een enerverende dag bij de faculteit ICT. Van inspiratie, nieuwe ideeen en nieuwe dromen naar het verwezenlijken van een Bachelor of ICT. Een volle week! En dan komt gewoon weer de realiteit van een nieuwe week.

En die realiteit bracht me vandaag een rits met vergaderingen. Dat is eigenlijk standaard. Als onderwijscoordinatoren komen we de hele dag bij elkaar voor verschillende besprekingen: Accreditatie, ICT Propedeuse die op 1 september 2013 moet starten, Bachelor of ICT, Studieloopbaanbegeleiding en natuurlijk mijn wekelijkse koffieuurtje met de studenten…

Je zou bijna vergeten dat je dat nieuwe onderwijs moet verrijken met blended elementen. Je zou bijna vergeten dat er ruimte gecreeerd moet worden bij docenten om onderwijs te ontwikkelen en om de zoeken naar de juiste tools voor de ontwikkeling van dat onderwijs of voor de juiste tools die in dat onderwijs gebruikt kunnen worden. Toetsparagrafen moeten gemaakt worden, studieloopbaanbeleid geschreven, eindkwalificaties en dat alles volgens, in ons geval, de systematieken van de HBO-raad, die met life cycles, lagen en niveau’s werken. Waarbij je toch rekening moet houden met Dublin Descriptoren, ECFs, EQF’s en een hele rits aan nationale en Europeese frameworks waarbinnen ICT onderwijs kan plaatsvinden. Niet te vergeten de collega’s, het werkveld, het CvB en ‘last but not least’ de studenten die je tevreden wil houden. Is er dan nog ruimte om ‘echt’ te innoveren? Is er dan nog tijd om ‘out of the box’ te denken? Is er dan nog plek over….

Ja natuurlijk!

Die plek moeten we zelf zoeken, zelf maken en ons zelf pakken. Zo hebben we ook gedaan met de nieuwe leeromgeving die we gemaakt hebben op de B.3. (Visitors are welcome). Zo hebben we ook gedaan met de embedding van Shakespeak in onderdelen van ons onderwijs. Zo hebben we ook gedaan met de duaal NID opleiding die ingericht is. Zo hebben we ook gedaan met het goede SLB beleid zoals IM dat heeft. Zo hebben we ook gedaan met de verbetering van de NSE scores. Zo gaan we dat ook blijven doen…

Maar toch….

Maar toch blijft er nog dat knagende… Het knagende van afgelopen week, waarbij ik eigenlijk een aantal lezingen in mijn hoofd bij elkaar heb geknoopt en gekoppeld heb aan mezelf. Mijn eerste level in de quest Promoveren waar ik maar niet uit kom, daar zal ik toch zelf nog meer werk van moeten maken. Ook daar zal ik de ruimte die er is moeten opzoeken en van daaruit op zoek gaan naar de ‘ingang’ van level 2 ūüėČ Het blijft jammer dat er nergens bij Zuyd of in de buurt een lecctoraat ICT in het onderwijs, of een Technology Enhanced Learning lectoraat. Sterker nog de lectoraten die er waren in de buurt worden juist opgeheven. Je zou verwachten dat er juist op dit gebied binnen het onderwijs ruimte zou moeten zijn om te promoveren. PhD onderzoeksprogramma’s zijn er wel in de Verenigde Staten, maar hoe leuk ik dat ook zou vinden, dat zal financieel en binnen Zuyd een droom blijven. In ieder geval een wereld om te doorzoeken en XP op te doen bij het vinden van de volgende questmaster.

Maar er is ook nog die andere weg. De ‘rebelse weg’, noem het de UnSchoolers weg, of de Dr. Chuck approach. Ik heb Chris Kuijpers die met ZuydPLEIN binnen Zuyd een goede poging heeft ondernomen opnieuw hierover aangekaart. ZuydPLEIN is een briljant idee, maar veel te klein gedacht. Grijns. Ja je leest het goed… Te klein! De MOOC van Dr. Chuck was 46.000 gebruikers groot. Waarom geen MOOC Technology Enhanced Learning of ICT in het onderwijs of wellicht wel: Education, IT moves!Zou het werken? Zou het waard zijn om te proberen, zo op de dag tussen vrijdag en zaterdag die ik nog over heb? Yeah! Het is te leuk om het niet te proberen.

Doe je mee? Of zouden mijn dromen over grotere dingen moeten gaan? Zou het idealisme ingezet moeten worden voor nog grotere dromen?

Groet Marcel

Geplaatst op 20 november 2012, in Het Nieuwe Werken. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: