Wees open en zichtbaar; het proces is je product.


ambtenaar20definitief Hi!

Via Ambtenaar2.0 vond ik deze infographic. Deze 10 werkprincipes zijn gebaseerd op een lijst n.a.v. het boek Wij, de overheid van Davied Berlo. Wellicht bekend bij je? 😉

De reden dat ik deze op ons blog wilde delen zijn voornamelijk de punten 1 en 4

1. Wees open en zichtbaar

Open werken is een voorwaarde voor anderen om bij te kunnen dragen. Maak dus zichtbaar waar je mee bezig bent. Bijdragen kunnen immers uit onverwachte hoek komen. Open werken leidt tot vertrouwen en betrokkenheid, het maakt verbindingen mogelijk. Op die manier neem je mensen mee in je proces, zodat ze zich aan kunnen sluiten. Het maakt je ook beter vindbaar op internet, waardoor je je impact kunt verbreden. Het begint bij openheid.

4. Het proces is je product

Niets is ooit klaar, maar het bestaat al vanaf het moment dat je begint. En vanaf dat moment begint dus ook je werk: maak het zichtbaar en betrek anderen. Zelfs een eerste idee kan het begin zijn van een groter proces. Daarna kan het groeien en steeds verder verbeterd worden tot een volwaardig product. Maar het kan altijd nog beter. Zorg er dus voor dat je werk verder aangepast en verbeterd kan worden. De wereld eromheen is immers continu in ontwikkeling.

Je weet dat ik elke week de opmaak verzorg van de nieuwsflits van ons I-team. Ons doel is onze collega’s van Zuyd te informeren rondom ICT in Onderwijs & Onderzoek in de breedste zin van het woord. Hiervoor ben ik altijd op zoek naar berichtjes uit de organisaties. Deze week kwam ik een paar keer interessante informatie tegen maar bij navraag wilde men liever nog niet dat het gedeeld werd. Jammer vond ik, want zoals hier bij werkprincipe 4 staat: ‘het proces is je produkt’. Deel waar je mee bezig bent (werkprincipe 1), zodat collega’s kennis kunnen maken met jouw werk. Volgens mij draagt dit alleen maar bij tot een positieve  beeldvorming van diensten in onze organisatie. Als ‘men’ niet weet waar je mee bezig bent, oordeelt ‘men’ zonder kennis van zaken.

“Open werken leidt tot vertrouwen en betrokkenheid, het maakt verbindingen mogelijk”

Open is toch nog steeds één van de Zuydwaarden?
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 25 januari 2014, in Het Nieuwe Werken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: