Free Coffee and Coke for students to get better institutional scores!


Ha Judith,

Ik heb gisteren aangekondigd dat ik wil proberen om de NSE scores landelijk naar een hoger niveau te tillen. Aangezien wij met ons team I/TI van de laatste naar de top drie zijn geklommen in de NSE rankings denk ik dat het goed is om te delen hoe we dat hebben gedaan. Niet omdat ik graag op de laatste plaats wil staan, maar meer omdat ik niet tevreden ben met een top drie plaats en een 6,8 of zoiets op een schaal van 0 tot 10. Wij Nederlanders kunnen beter en moeten via de 7,5 in ieder geval naar de 8,5 toe gaan werken. Het Olympisch Vuur (dat al flink brand in onderwijs land want er wordt al gedeeld) moet ook op dit punt aangewakkerd worden. Daarom bij deze voor iedereen onze activiteiten en projecten die direct en indirect invloed hebben gehad op de NSE scores.

Holland Heineken House @ School

We hebben geprobeerd om een ruimte te creëren waar de student zich meer thuis voelt. Dus geen clean klaslokaal of practicumruimte, maar een huiskamerachtige sfeer gericht op studenten. Dit is onder andere afgeleid van de inrichting van grotere werkomgevingen zoals die bij het ‘nieuwe werken’ momenteel worden gebruikt. Het gaat zich om een informele werkplek waar wel gegeten, gedronken en gegamed mag worden. Daar hoort wel bij dat er   ook concentratieruimtes of stilte ruimtes zijn waar mensen individueel geconcentreerd kunnen werken en groepsgerelateerde ruimtes waar ‘serieus’ in een groep gewerkt kan worden.

De eigen plek (loungeruimte) levert niet alleen een betere score bij voorzieningen op, maar levert ook een thuisbasis waar vanuit je al je acties met betrekking van de NSE (maar beter nog van je opleiding) kunt coördineren. Wellicht zou je het zelfs als Het Holland Heineken House van je opleiding moeten inrichten.

Mooi idee maar hoe ging dat in de praktijk in de afgelopen 2 jaar?

We hebben in de kerstvakantie 2010 samen met studenten een bezoek gebracht aan de IKEA. Voor 2500,- hebben we daar banken, stoelen, barmeubels en barkrukken gehaald. Daarnaast is er een XBOX aangeschaft en door het intern verhuren van de ruimte een TV verdiend. We hebben een viertal practicaruimtes met computerapparatuur leeggehaald en omgebouwd naar 1 loungeruimte (ook wel vrije werkruimte genoemd), 2 stilte werkplekken en 1 ruimte waar in groepjes gewerkt kon worden. Geen optimale inrichting en de handhaving van de regels kan beter, maar wel een verbetering in het belevingsgevoel van de studenten. In deze   zomervakantie is er een grote verbouwing en de ingezette richting wordt daarin doorgezet. Je ziet de score bij studiefaciliteiten in de NSE stijgen (2010: 2,9 – 2011: 3,5 – 2012: 3,76)

Free Coffee and Coke!

Probeer wekelijks zichtbaar aanwezig te zijn. Het liefst in de ruimte waarin de studenten zich thuis voelen. En aangezien het verstrekken van bier me ook veel te ver gaat hou ik het bij gratis Koffie en Cola. Een soort van koffie-uurtje waar studenten hun vragen, opmerkingen, suggesties kunnen putten, maar waar ook een nonchalant gevraagd kan worden hoe het gaat. Waar studenten meegetrokken kunnen worden bij de Force-S (zie later in dit stuk) of gewoon alleen maar om te luisteren. Een soort laagdrempelige ombudsman zo zou je het kunnen bekijken. Kortom de infostand of de dames bij het Holland Heineken House die je tips, trucs geven, je vragen beantwoorden en eventueel doorverwijzen naar  iemand die kan helpen.

Mooi idee maar hoe ging dat in de praktijk in de afgelopen 2 jaar?

Ondanks dat het iedere week 2 uren geblokkeerd was in de agenda van de coördinator bedrijfsvoering is het op piekmomenten lastig om aan dit agenda item te blijven voldoen. Tevens mis je zo de stagairs, de afstudeerders en net die studenten die op dat moment geen  les hebben. De laagdrempeligheid wordt als positief ervaren en meer dan eens is er informatie gekomen over problemen of mogelijke verbeteringen die niet (of te laat) naar voren waren gekomen als er niet naar gevraagd was geweest. Ondanks de al goede band tussen docenten en studenten en de open sfeer die al aanwezig is kan op deze manier een vertrouwensband worden opgebouwd met studenten die directer is dan die van de studentendecaan en persoonlijker dan via een opleidingscommissie. Praten en luisteren kosten tijd, maar dat hoort bij het creëren van een band. Dit levert wel energie op, niet alleen persoonlijke energie maar ook voor de gehele club. In de NSE scores is het lastig om te bepalen waar dit onderdeel nu terug komt. De meest direct aanwijsbare is: de mate waarin je betrokken wordt bij de verbetering van je opleiding, maar ook daar is dit natuurlijk slechts een onderdeel. (2010: 3 – 2011: 3,2 – 2012: 3,8)

Force-S!

Docenten zijn zeer bedreven! Idealisten met gevoel voor kennis en voor de studenten. Mensen die met passie werken.  Maar er is nog een kracht die te benutten is: Force-S de studenten. Sinds een aantal jaren maakt het team I/TI gebruik van semi-vrijwilligers voor allerlei sociale activiteiten, voorlichtingen en klusjes zoals het inrichten van een sociale ruimte. Daarnaast worden de studenten ook ingezet als community managers van een online community rondom de opleiding. Een community die eigenlijk als online verlengstuk moet dienen  voor de opleiding. Vragen, opmerkingen en iets minder persoonlijke pijnpunten kunnen zo in vroeg stadium met medestudenten besproken worden. Met meerdere collega’s en studenten kan dan ook de insteek vanuit de opleiding neergezet worden. Dat lost niet altijd iets op, maar creëert soms wel begrip voor de situatie. Zodra dat   begrip er is, bij een student die een vraag heeft gesteld of opmerking heeft gemaakt, heb je een nieuwe gegadigde voor de Force-S.

Mooi idee maar hoe ging dat in de praktijk in de afgelopen 2 jaar?

Vanaf het ontstaan is W-ICT (5 jaar geleden) zowel voor de studenten als docenten een mooi vehikel geweest om zowel voorlichting als sociale activiteiten mee te realiseren. Het enthousiasme van de semi-vrijwilligers straalt door op de rest van de opleiding en maakt daarmee een sterker geheel. De sociale sfeer wordt als positief punt gezien en ook als zodanig verkocht door (oud)studenten.

De online community managers van (DoITatZuyd) hebben dit versterkt in een pilot project dat  het afgelopen jaar heeft gedraaid. Hiervoor was een eigen website in het leven geroepen, naast reguliere media als Facebook, Twitter,en  MSN. De Facebook omgevingen zijn zeer actief en zijn de eigenlijke basis van het geheel. Het betrekken van studenten is zeer  waardevol, maar de online aanwezigheid van docenten wordt ook zeer op prijs gesteld. De collega’s die online beschikbaar zijn scoren gemiddeld bij beoordelingen van studenten op het communicatieve vlak hoger dan hun offline collega’s. De meest direct aanwijsbare is: de mate waarin je  betrokken wordt bij de verbetering van je opleiding, maar ook daar is dit natuurlijk slechts een onderdeel. (2010: 3 – 2011: 3,2 – 2012: 3,8)  Een andere NSE score waar dit natuurlijk invloed op heeft gehad is de sfeer op de opleiding (2010: 3,7 – 2011: niet bekend – 2012: 4,23).

Show what you do! or Show why you can’t!

Zowel in het ‘Holland Heineken House’ van de opleiding tijdens de koffie-uurtjes, als op de online omgeving gaat het ook steeds om dat je zichtbaar blijft maken wat je doet, maar ook waarom dat je bepaalde problemen niet kunt oplossen. Bij de persoonlijke verhalen kan dat tijdens die koffie-uurtjes zelf, maar een algemeen overzicht van vragen, suggesties en wat daarmee gedaan wordt kan ook in een blog verwerkt worden. Je moet dit wel doen zonder het daarvoor bestaande orgaan ‘opleidingscommissie’ te passeren of te vergeten. Het moet een extra dienst zijn waarbij je probeert zo duidelijk mogelijk te vertellen waarom wel en waarom niet.

Mooi idee maar hoe ging dat in de praktijk in de afgelopen 2 jaar?

In persoonlijke gesprekken gaat dit goed. Docenten leggen uit waarom wel of waarom niet bepaalde zaken gebeuren. Het vergt wel van het team een interne goede communicatie zodat ook iedereen hetzelfde verhaal verteld en dat ‘vader’ en ‘moeder’ niet tegen elkaar uitgespeeld worden. In een gezin waarin 20 ‘vaders’ en ‘moeders’ rondlopen is het daar nogal eens aan geschort. Daarnaast blijkt het toch lastig om wekelijks of periodiek bloggen over dit soort zaken als werk te zien en dus ook als zodanig op te pakken. En ook hier gold weer in de afgelopen jaar (waar de blog is geïntroduceerd) dat deze veel te vaak is blijven liggen, waardoor er hier ruimte is ter verbetering. Als we dan kijken naar de NSE score van informatievoorziening zien we het volgende: (2010: 3, – 2011: 3,43 – 2012: 3,53)

More and more aware voters NSE

Er heeft geen onderzoek plaatsgevonden of de hierboven genoemde projecten en activiteiten direct effect hebben gehad op de NSE score. Dit is te tijd- en geldrovend. De activiteiten worden ook direct met de studenten besproken en verdienen op die basis aanpassing of voortgang. Een andere activiteit die heeft plaatsgevonden is dat er geprobeerd is om de kwantiteit van de deelname aan de NSE te bevorderen. In 2011 is dit gedaan door iedere deelnemer te voorzien van een lunchbon en promotie in het ‘Holland Heineken House’. In 2012 is dit gedaan zonder lunchbonnen maar door een (zo veel mogelijke) persoonlijke benadering zowel reëel als virtueel via facebook en mail. Daarnaast heeft in 2011 ook Force-S  een rol gekregen bij het bewust worden van waar de enquête over gaat.  Een voorbeeld hiervan is de relativerende opmerking: “Je beoordeelt hier het team docenten, niet de in jouw ogen slechtste docent”. Studenten krijgen meerdere enquêtes op een jaar. Opleidingsenquêtes, facultaire enquêtes, instellingsenquêtes en dan nog nationale enquêtes. Aangezien dat er enquêtemoeiheid op de loer licht zul je ze moeten inlichten hoe   belangrijk deze enquête is voor de opleiding.

Mooi idee maar hoe ging dat in de praktijk in de afgelopen 2 jaar?

De percentages van het aantal deelnemers van de NSE is gestegen met 20% van 2010 naar 2011. In 2012 is dit gelijk gebleven, daaruit lijkt dat de persoonlijke benadering net zo sterk is als de ‘belonende’ benadering. Het bewust worden van waarom de NSE zo belangrijk is heeft de scores zeker een boost gegeven, maar hoeveel is niet te bepalen.

 

Next step is: Encourage Pride!

Natuurlijk moeten de genomen stappen verbeterd worden en verder worden uitgebouwd. Maar je moet ook blijven kijken naar the next step. De volgende stap die we gaan nemen is het aanmoedigen van trots. Wij limburgers (maar misschien ook wel nederlanders) zijn over het algemeen bescheiden. We trainen onze studenten om kritisch te zijn en dat is ook goed, maar we moeten ze ook meegeven dat ze best trots mogen zijn. Trots op zichzelf, trots op hun omgeving en dus ook trots op hun opleiding. En deze trots mag dan ook naar buiten toe uitstralen. De college’s en universiteiten in de verenigde staten  doen dat goed met goodies en clothing. De grote universiteiten in Nederland proberen dat ook te doen. Dus waarom wij bij Zuyd Informatica en Technische Informatica niet. In ieder geval een stap om met trots te proberen.

 

 

 

 

 

Opmerking:
De NSE scores die hier zijn neergezet zijn scores op een 5 puntsschaal. Het zijn de scores van de opleiding Informatica. Graag wil ik met eenieder de discussie aangaan over dit medium om onderwijskwaliteit te meten aangezien ik er grote twijfels bij heb. Echter is dit nu eenmaal het medium waarop het Rijk der Nederlanden momenteel het onderwijs beoordeeld en zelfs met de verschillende besturen prestatieafspraken maakt. 2 jaar geleden (toen we met de opleiding onderaan stonden in de Nederlandse ranglijst) vond ik deze methodiek al dubieus, dit is niet verandert doordat we nu in de top 3 staan

Op naar de next level! Op naar de 9 als Epic win!
Groeten Marcel

Geplaatst op 1 augustus 2012, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hoi Marcel, wat een leuke manier om jullie verschillende acties van de afgelopen twee jaren te koppelen aan de NSE en de scores daarin.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: