Paradox


Hoi Marcel,

Nog even bladerend door het boek De Conversation Company zag ik een lijstje met paradoxen die in de meeste bedrijven zitten.

  • Zowat elk bedrijf vindt mond-op-mondreclame belangrijk, maar het wordt niet gemanaged. Men heeft de illusie dat men niets kan betekenen in deze conversaties.
  • Bedrijven communiceren onpersoonlijk terwijl de consument een menselijke behandeling wil.
  • De klant wil maar één ding: een behandeling die hem gelukkig maakt. Bedrijven zijn eerder gefocust op het volgen van processen, structuren en budgetten.
  • Eén van de globale trends in de wereld is een toenemende behoefte aan goede services. Bedrijven zien customer service soms als een post waarop bespaard moet worden.
  • Klanten willen bedrijven helpen, vrienden worden. De bedrijven vinden een paar honderd fans niet voldoende om te investeren.
  • Bedrijven spenderen veel geld aan reclame waarin beloftes worden gemaakt. De consumnet wil vandaag vooral bewijzen zien. Een consument verwacht dat een bedrijft ageert, niet enkel communiceert.
  • Consumenten praten onderling. in die gesprekken komen vaak interessante bevindingen naar voor. Bedrijven houden er alsnog weinig rekening mee.
  • Consumenten beschikken over de meest geavanceerde technologie. In veel bedrijven daarentegen wordt nog met oudere technologie gewerkt.
  • Medewerkers zijn trots en willen graag daarover vertellen.

De grootste paradox: “we zeggen elke dag dat een een tevreden medewerker en klant belangrijk is, maar we spenderen er te weinig energie aan. Dit is de fundamentele oorzaak van het onderbenutte conversatiepotentieel”.
Misschien zou ik het CvB de vraag moeten stellen die de auteur van het boek Steven Van Belleghem ook aan 100 Europese marketeers stelde: “Wie durft écht te zeggen dat ze er alles aan doen om hun klanten tevreden te maken?’

Zojuist (hoezo toeval?) verscheen op Frankwatching een blog van Steven Van Belleghem ‘Onderzoek: meeste bedrijven nog lang geen conversation company‘. De theorie van het boek is getoetst in de praktijk, ruim 12oo Europese managers werden geïnterviewd.

De vier meest voorkomende bedrijfswaarden zijn: professionalisme, klantgerichtheid, service-minded en resultaatgericht (vergelijk de Zuydwaarden: ambitieus, open, ondernemend, inspirerend en vakkundig).Trieste constatering van het onderzoek is dat de helft van de topmanagers zich niet identificeren met de cultuur van het bedrijf. Als dit niet goed zit, dan is het veel moeilijker om open en authentiek te zijn. Op basis van de antwoorden van de ondervraagde topmanagers is het nu reeds duidelijk dat de helft van de bedrijven heel wat moeite zal hebben om ooit te slagen in de verandering. Ai!

Andere conclusies: Social Media wordt wel geadopteerd maar niet geïntegreerd en er wordt weinig geïnvesteerd in samenwerking.
In onderstaande presentatie is het hele onderzoek na te lezen.

Wat betekent dit voor Zuyd?
Het boek is te leen bij Zuyd Bibliotheek. 🙂

Groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 juni 2012, in Het Nieuwe Werken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: