“Ik heb het zo druk”


Ik hoor het zo vaak, Marcel. Gisteren, eergisteren ook weer.
“ik heb het zoooo druk”
“daar heb ik echt geen tijd voor”
“wanneer moet ik dat in godsnaam doen?”

De afgelopen tijd krijg ik deze reactie vaak als ik vertel over gebruik/inzet van social media. Bij de Social Media trainingen voor communicatiemedewerkers van Zuyd, tijdens gesprekken over inzet Social Media bij Bibliotheek Zuyd, Kennis in Bedrijf, decanendag.

Moet ik me dit nu aantrekken? Ik doe wel veel met social media. Zeggen ze hiermee indirect dat ik wel genoeg tijd heb, het niet druk heb?
Vast niet 🙂 ik geloof ook dat al deze collega’s het druk hebben. Ik zie ook dat er hard gewerkt wordt. Wie ben ik om dat in twijfel te trekken?
Zelf hou er niet zo van om te zeggen dat ik het druk heb. Het lijkt tegenwoordig wel een standaard antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat. Nee hoor, ik heb het niet druk, ik ben gewoon lekker bezig. 🙂

Deze week las ik op HNW blog dat het geen-tijd-hebben nummer 1 excuus is bij gedragsverandering. Het gebruiken van social media betekent uiteraard dat je anders gaat werken (en leven), dat dingen gaat veranderen.
Sanneke Kats stelt in haar blog dat het geen kwestie is van geen-tijd-hebben maar je prioriteit anders stellen.
Haar verklaring is dat ons brein ingesteld is op kortetermijnbeloning:

……Dit type beloning krijgt voorrang op die op de langere termijn, omdat het langetermijneffect door ons lastig in te schatten is en we dus liever kiezen voor de kortetermijnversie. Zo is het effect van efficiënter werken moeilijk direct in te schatten en loont het zich niet meteen. Mensen hebben het gevoel veel tijd te moeten investeren in iets waarvan ze nog niet precies weten hoe het er over een langere periode gaat uitzien. Doorgaan op de huidige wijze van werken loont dan meer ……

Ik krijg wel veel signalen dat collega’s social media willen gaan gebruiken, maar niet zo goed weten hoe te beginnen. Begeleiding, voorbeeldgedrag, just-in-time workshops zullen helpen om hen stapje-voor-stapje te ondersteunen bij deze veranderingen.

Ik ben inmiddels zo’n 3 jaar bezig met social media. Mijn tijdsbesteding is veranderd. Ik lees minder kranten; ’s ochtends lees ik mijn timeline in Twitter, Facebook en Yammer. Ik kijk minder tv; iPad en laptop liggen binnen handbereik en als datgene wat op staat me niet interesseert kijk ik al sneller op mijn sociale netwerken. Ja, mijn huishouden lijdt er wel onder 😦 ik vind het leuker om te bloggen dan om de badkamer te poetsen. Hoewel bloggen eigenlijk ook werk is, doe ik dit bijna nooit onder werktijd. Maar ik vind het niet erg, ik vind het gewoon zo leuk om te doen. Bijna verslavend 🙂
Als informatie professional ben ik altijd al bezig geweest met informatie en kennis te delen. Ik gebruik hier nu de technologische middelen die er voor zijn. Ook mij kostte het in eerste instantie (extra) tijd om deze media eigen te maken. Het is nu een onderdeel geworden van mijn werk en leven. Als ik iets interessants lees of zie, bedenk ik me ook hoe en met wie ik dit nu wil delen. Het is inmiddels onderdeel van mijn ‘systeem’ geworden.

Nothing is forever, except change (Boeddha)
Zo is het maar net. Onze (onderwijs)wereld is constant in beweging en aan verandering onderhevig. We zullen er mee moeten dealen. Zeker omdat jaarlijks steeds een stroom nieuwe studenten onze locaties bevolken. Deze veranderende jongeren hebben invloed op het huidige onderwijssysteem. Deze generatie groeit op een digitale wereld vol technologische veranderingen, het is een generatie die altijd online is. Inzet van social media in het onderwijs zal volgens mij onontkoombaar zijn.

Ik heb nog genoeg te doen. Gelukkig dat ik nog zoveel tijd over heb! 😉

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 november 2011, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Ik had het al aangegeven in een tweet, ” hoe herkenbaar (alweer)”. Wil nog even iets toevoegen. Heb zelf de indruk dat veel mensen nog een stuk basiskennis op gebied van pc- gebruik missen, waardoor de drempel om aan de slag te gaan met social media hoog is. Het aspect privacy speelt ook een grote rol. Misschien schuilt dat ook wel een beetje achter “te druk”?

  2. Marieke Opgenoorth

    Hoe herkenbaar! Gebruik van social media is bijna a way of life. Ik moet zeggen dat door gebruik van mijn iPhone het allemaal al een stuk sneller gaat: ff twitter, linkedIn en yammer checken, het is echt een kwestie van een druk op een toets! Dus langzaam maar zeker wordt het ook mijn way of life 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: